Witam, poszukuję pewnych informacji o przodkach z powiatu grybowskiego i gorlickiego w Małopolsce. W 1951r. w Łużnej ślub wzięli moi przodkowie: Antoni Cieśla (1930-2015) i Helena z domu Gwóźdź (1931-2018). Oboje pochowani w Szalowej. Rodzicami Heleny byli Piotr Gwóźdź a matką Tekla. Może ktoś się spotkał z tym nazwiskiem w tych okolicach lub będzie w stanie pomóc. Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,
Mateusz
Gwoździowie z Małopolski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Pawłowski_Henryk

Gwoździowie z Małopolski
W takich poszukiwaniach polecam stronę www.nazwiska-polskie.pl która wskazuje wprawdzie obecne występowanie nazwisk ale po ich ilości można odtworzyć pewne dawne gniazda rodzinne.
Czas urodzin wskazuje że łatwiej będzie Ci znaleźć poprzez wywiad z najstarszymi członkami rodziny którzy powinni pamiętać skąd pochodziła Helena.
W okolicach Nowego Sącza , Grybowa i Gorlic jest kilka takich ośrodków. Na moim terenie badań ( okolice Tęgoborzy Łososiny Dolnej i Ujanowic) nazwisko to pojawia się dość często- jeżeli pochodzi z tamtych terenów i będziesz miał wieś- to i tak Ci nie pomogę
łatwiej mi byłoby znaleźć jej rodziców- Piotra i Teklę bo mikrofilmy ksiąg metrykalnych przeważnie kończą się na końcu XIX wieku więc metryki Heleny raczej nie będzie. Chyba że jesteś fuksiarzem i Helena pochodziła z Michalczowej - to akurat metryki zachowały się aż do chyba lat 60 XX wieku
Czas urodzin wskazuje że łatwiej będzie Ci znaleźć poprzez wywiad z najstarszymi członkami rodziny którzy powinni pamiętać skąd pochodziła Helena.
W okolicach Nowego Sącza , Grybowa i Gorlic jest kilka takich ośrodków. Na moim terenie badań ( okolice Tęgoborzy Łososiny Dolnej i Ujanowic) nazwisko to pojawia się dość często- jeżeli pochodzi z tamtych terenów i będziesz miał wieś- to i tak Ci nie pomogę
Gwoździowie z Małopolski
Ehh, niestety nie otrzymałem pomocy z USC Łużna i poprosili by napisać na emaila. W niektórych przypadkach lecz jednak już z innych urzędów zdarzały się Panie, które przy mnie wyszukiwały i odczytywały dla mnie informacje, niestety nie dzieje się to zawsze... W akcie ich ślubu podani muszą też być rodzice Antoniego i to także byłoby dla mnie ważne odkrycie.
Re: Gwoździowie z Małopolski
Nie piszesz konkretnie o jakie informacje Ci chodzi, oraz kim są dla Ciebie Antoni i Helena, czy masz ich akt ślubu ?. Jeżeli są to krewni w linii prostej to polecam kontakt z USC Łużna.Mat135 pisze:Witam, poszukuję pewnych informacji o przodkach z powiatu grybowskiego i gorlickiego w Małopolsce. W 1951r. w Łużnej ślub wzięli moi przodkowie: Antoni Cieśla (1930-2015) i Helena z domu Gwóźdź (1931-2018). Oboje pochowani w Szalowej. Rodzicami Heleny byli Piotr Gwóźdź a matką Tekla. Może ktoś się spotkał z tym nazwiskiem w tych okolicach lub będzie w stanie pomóc. Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam,
Mateusz
Pozdrawiam,
Ola K.
Ola K.
Re: Gwoździowie z Małopolski
To moi pradziadkowie, rozmawiałem już z USC Łużna ale nie jestem pewien czy mi pomogą