Radfelder (Rathfelder) - Kołopoleski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kk110

Sympatyk

Radfelder (Rathfelder) - Kołopoleski

Post autor: kk110 »

Interesuję się genealogią mojej rodziny. Pokrótce powiem, że na przełomie XVIII-XIX w., ok. 1803 r. do Polski w rejony Pabianic np. obecnej Markówki - dawniej Hochweiller a także Bełchatowa przybyli z Alzacji (częściowo z Francji i Austrii) emigranci wyznania ewangelickiego i się tu osiedlili. Wśród nich było też nazwiski RADFELDER lub czasami RATHFELDER. Okazuje się, że mój przodek Michał (Michael) i np. jego ojciec Tobiasz (Tobias) byli wśród nich. Oni przybyli prawdopodobnie z Kalb, Wurttemberg, jest też pomysł że z Radfeld w Austrii. Doszedłem do tego, bo sprawdzając kolejnych przodków przy Michale Kołopoleskim okazało się że brał ślub (jako Ratwald) i chrzcił dzieci w parafiach rzymskokatolickich i zmarł jako Radfelder. Na forach genealogicznych wyjaśniono mi że może doszło do spolszczenia nazwiska i zmieniono wyznanie by się wtopić w miejscowe społeczeństwo. Przetłumaczono nazwisko Rad- Koło, feld-pole i dodano końcówkę polskich nazwisk -ski.
Ciekawa sprawa. Szukałem trochę na Mittenpolen.de, ale tam jest tylu Tobiasów i Michaelów, że trudno wskazać, z której ewentualnie linii wywodzi się moja rodzina i nazwisko (sztuczny twór) Kołopoleski. Moje nazwisko oraz nazwisko Radfelder jest spotykane jedynie w łódzkiem. Na genealodzy pl. nazwisko Kołopole(w)ski kończy się na pierwszych dzieciach Michała ur. 1911(12) w Jak to napisano "Hochmoler". Brał ślub z Małgorzatą Kulczynską w 1940 w par. Marzenin.
Proszę o pomoc w ustaleniu ojca Michała - Tobiasza i jego żony Magdaleny. Nie posiadam ich aktów urodzeń ani małżeństwa, nie znam dat i miejsc.
Krzysztof Kołopoleski
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Re: Radfelder (Rathfelder) - Kołopoleski

Post autor: diabolito »

kk110 pisze:Na genealodzy pl. nazwisko Kołopole(w)ski kończy się na pierwszych dzieciach Michała ur. 1911(12)
To szukasz Michała, który przybył na te tereny na początku XX wieku?
Bo z początku posta wywnioskowałem, że Michał z Tobiaszem przybyli do Polski 100 lat wcześniej.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Tedy44

Sympatyk

Post autor: Tedy44 »

Witaj Krzysztofie,
Osoby wyznania ewangelickiego przybyłe na ziemie polskie na początku 19 wieku i zamieszkałe w koloniach niedaleko Pabianic korzystali najczęściej z posług w parafiach katolickich z powodu braku w najbliższych okolicach parafii ewangelickiej. Parafia ewangelicka w Pabianicach została erygowana dopiero ok 1827. Spolszczenie nazwiska było dosyć częste. W okolicach Pabianic spotkałem się z nazwiskiem Steinhilber, który potem w parafii katolickiej chrzcił dzieci jako Kamiński, a w parafii ewangelickiej występował jako świadek Steinhilber.
Tobias Rathfelder ur. ok *1778 przybył w 1803r. z żoną Magdaleną (zd. Hahn, *ok1773) i dziećmi Bernardiną (*1798) i Georgiem (*marzec 1803). Wyjechali w czerwcu 1803 z miejscowości Hohwiller (Bas-Rhin) w Alzacji i osiedlili się kolonii Markówka (Hochweiler). Informacje te zaczerpnąłem ze strony "Migranten".
W pobliskiej kolonii Bukowcu (Konigsbach) leżącej z drugiej strony Pabianic osiedlił się także w 1803 Mathias Rotacker z żoną Christiną (zd.Rathfelder) i dziećmi.

Życzę owocnych poszukiwań i pozdrawiam
Tedy
Awatar użytkownika
kk110

Sympatyk

Post autor: kk110 »

Oczywista pomyłka w moim tekście dot. lat. Wszędzie gdzie napisałem datę z XX w. chodzi o XiX w. czyli np. 1812 a nie 1912 czy 1840 a nie 1940,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”