Rodzina Mazan z Podkarpacia
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Przed 1898r. najpewniej w dzisiejszym powiecie kolbuszowskim ślub wzięli Józef Mazan i Wiktoria Rzeszut. Ich syn Piotr (1898-1965) urodzony w Kolbuszowej
Górnej jest moim pradziadkiem. Jest jakaś możliwość odszukania aktu małżeństwa i poznania rodziców Józefa i Wiktorii? Mam podejrzenia, że rodzicami Józefa są albo Jan Mazan i Katarzyna Opiela z Kupna obok Kolbuszowej albo Piotr Mazan i Honorata Wiklor z Lubzina gm.Ropczyce bo dziadek mówił, że Józef podobno nie wrócił z wojny i to właśnie przy niejakim Józefie Mazanie z Lubziny znajduje sie taka informacja. Ślub wzięli (Józef i Wiktoria Rzeszut) prawdpodobnie w Kolbuszowej Górnej lecz mogło to być też gdzieś dalej. Nazwisko Rzeszut występuje licznie na pół.Podkarpaciu. Pisałem już do USC.
Pozdrawiam
Mateusz
Górnej jest moim pradziadkiem. Jest jakaś możliwość odszukania aktu małżeństwa i poznania rodziców Józefa i Wiktorii? Mam podejrzenia, że rodzicami Józefa są albo Jan Mazan i Katarzyna Opiela z Kupna obok Kolbuszowej albo Piotr Mazan i Honorata Wiklor z Lubzina gm.Ropczyce bo dziadek mówił, że Józef podobno nie wrócił z wojny i to właśnie przy niejakim Józefie Mazanie z Lubziny znajduje sie taka informacja. Ślub wzięli (Józef i Wiktoria Rzeszut) prawdpodobnie w Kolbuszowej Górnej lecz mogło to być też gdzieś dalej. Nazwisko Rzeszut występuje licznie na pół.Podkarpaciu. Pisałem już do USC.
Pozdrawiam
Mateusz
Ostatnio zmieniony pt 17 wrz 2021, 09:38 przez Mat135, łącznie zmieniany 1 raz.
Po pierwsze: Gdzie podpis ?
Po drugie: czy ustaliles jakas to byla wies/parafia/ wyznanie ?
Po trzecie: Ile jeszcze napiszesz postow o tym samym ?
Po czwarte: Czytales to co inni dla Ciebie znalezi w innych watkach ? Dostales tam na tacy duzo informacji.....
Ja doloze cos od siebie....
59/390/0 Archiwum Panstwowe w Rzeszowie, Akta gminy Kolbuszowa Gorna
Piotr
Po drugie: czy ustaliles jakas to byla wies/parafia/ wyznanie ?
Po trzecie: Ile jeszcze napiszesz postow o tym samym ?
Po czwarte: Czytales to co inni dla Ciebie znalezi w innych watkach ? Dostales tam na tacy duzo informacji.....
Ja doloze cos od siebie....
59/390/0 Archiwum Panstwowe w Rzeszowie, Akta gminy Kolbuszowa Gorna
Piotr
Informacji, których nie mogę wykorzystać dopóty dopóki dane mi będzie udać się w tej sprawie do Archiwum osobiście 
Mateusz..
Mateusz..
Pozwól, że tylko zacytuję:
Poszukaj ewentualnie Mariana Piórka, wierzę, że sobie poradzisz...Pobłocka_Elżbieta pisze:Zwróć uwagę n arodziców Józefa Mazan:
"Kupno i Poręby Kupieńskie "- Biblioteka Cyfrowa dLibra -nie otwiera się
http://cyfrowa.bibliotekakolbuszowa.pl › Content
W końcowej części umiejscowiony jest aneks i zdjęcia. Poza ... 119 Wiktoria Reguła ...
Józef Mazan s/ Jana i Katarzyny Opiela + Wiktoria Rzeszut c/ Jana.
340 stron
Walenty Mazan s/ Jana i Katarzyny Opiela + Wiktoria Trętowicz c/ Jana i Zofii Wrońska.
Natomiast pozycja znajduje się:
https://szukamksiążki.pl/SkNewWeb/searc ... wansowane=
Imię i nazwisko
Catharina Opiola
Baptism Date 19 Oct 1831
Baptism Place Słopnice, Słopnice, Kraków, Poland
Imię i nazwisko ojca
Joseph Opiola
Imię i nazwisko matki
Hedvigis Szamlas
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:X53Z-M62
Pozdrawiam, Irek