Góreccy z okolic Warszawy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mlynczak_Karolina

Góreccy z okolic Warszawy

Post autor: Mlynczak_Karolina »

Cześć!

Brakuje mi tropów.
Ojciec mojego dziadka nazywał się Józef Górecki i pochodził z okolic Warszawy. Prawdopodobnie był żołnierzem - nie wiem w jakich siłach. Z matką dziadka, Genowefą z Kornasiów, wziął ślub prawdopodobnie w okolicach Buska-Zdrój, a konkretnie Stopnicy, bo z tamtejszych folwarków pochodzą Ci Kornasiowie. Legenda rodzinna mówi coś o tym, że poznali się gdzieś we Francji, może w Paryżu. Genowefa zmarła jakoś po 1943 roku. Kolejna rodzinna legenda, to że pokłóciła się z Józefem, wybiegła na pole, położyła się, zasnęła i przeziębiła, a później zmarła na zapalenie płuc.

Poza moim dziadkiem, Mirosławem, mieli jeszcze dwójkę dzieci: Bernadettę, która wyszła za mąż za Owedyka i mieli trójkę dzieci. Dwóch synów oraz córkę Elżbietę, która zmarła na zapalenie opon mózgowych, tak jak Bernadetka w 1946. Owedyk wyniósł się z synami gdzieś w okolice Inowrocławia. Była też Alfreda, wyszła za mąż za Henryka Więckowskiego i mieli trójkę dzieci - Grażynę, Terese i Zbigniewa. Fredka zmarła w sierpniu tego roku.

Jeśli ktoś miałby jakieś informacje to proszę o kontakt :D
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Po kolei.
1. Mirosław Górecki urodził się w: parafia + data.
Te dane znajdziesz w jego akcie zgonu.
2. Najstarsza osoba z jego rodzeństwa urodziła się - miejscowość i rok.
A ich aktach urodzenia będzie też wiek rodziców.

3. W tej parafii (i w pobliżu) szukasz aktu ślubu Józefa Góreckiego i Genowefy Kornaś.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Nazwisko Kornaś występuje w Stopnicy ale Gertruda się tam raczej nie urodziła, chyba, że po 1920 ale to już wymaga kontaktu z miejscowym USC
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”