Parafia Worów

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

dede43

Sympatyk

Parafia Worów

Post autor: dede43 »

Poszukując własnych korzeni natknęłam się na informacje, że mój pradziad był rządca we wsi Kobylino pow. warszawskim. Dotychczas byłam przekonana, że chodzi tu o wieś w łomżyńskim - aktualnie znana jako Kobylin-Borzymy i inne Kobyliny z tamtych stron i poszukiwałam wieści o tamtym terenie. Jednak teraz, kierując się wskazówkami pana AP(nie wiem czy mogę użyć pełnego nazwiska) chciałabym dowiedzieć się coś o Kobylinie w parafii Worów.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Parafia Worów

Post autor: marta1044 »

Witaj Danusiu,

Po pierwsze proponuję żebyś nie rozdzielała wątku na dwa fora. No chyba, że przekopiujesz cały wątek także tutaj żeby czytający wiedzieli o co chodzi. A skoro AAP odpowiedział na Twój wątek tzn. że go zainteresował i chce Tobie pomóc :) Warto iść za jego wskazówkami szczególnie jeśli dopiero zaczynasz przygodę z genealogią.
Tak jak napisał AAP w akcie stoi Kobylin pow. warszawski czyli chodzi o Kobylin w par. Worów.
Informacje o Kobylinie
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_IV/215
Najwięcej jednak o samym Kobylinie i parafii w której się znajduje dowiesz się przyglądając tamtejsze metryki. Niewykluczone, że natkniesz się na swoich Kwiatkowskich.
Akta metrykalne z lat 1826-75 sa w Archiwum Państwowym m.st. Warszawy oddz. w Grodzisku Mazowieckim
Akta 1876-1907 sa w AP w Radomiu.

Pozdrawiam,
Marta Nalazek
dede43

Sympatyk

Parafia Worów

Witaj Marto.
Dziękuję za link do strony o Kobylinie. Dokładnie przestudiuję zawarte tam informacje.
Po informacji Pana AP odszukałam oczywiście, że ewentualnie interesujące mnie akta parafii Worów (jak sądzę mogą mnie interesować lata 1826-1862) znajdują się w oddziale w Grodzisku zespól 1314 r. Ale jeśli chodzi o przeglądanie akt w Grodzisku - nie mam szansy. I zdrowie i kasa nie ta. Mieszkam we Wrocławiu. Muszę czekać jak ktoś porobi skany aktów z parafii lub przynajmniej skorowidzów i umieści je w internecie. Widzę, że ruszyła "akcja" AP Grodzisk, ale parafia Worów nie jest tam narazie przewidziana do "obróbki" No cóż poczekam.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Re: Parafia Worów

Post autor: marta1044 »

dede43 pisze: Ale jeśli chodzi o przeglądanie akt w Grodzisku - nie mam szansy. I zdrowie i kasa nie ta. Mieszkam we Wrocławiu.
Skoro mieszkasz we Wrocławiu to masz dwie możliwości dostępu do metryk:
1. zamówienie mikrofilmów z tą parafią z AP Grodzisk do AP Wrocław
2. skorzystanie z mormońskiego Centrum Historii Rodziny we Wrocławiu i tam zamówienie mikrofilmów zrobionych przez Mormonów (takich samych jak w AP Grodzisk)

Pozdrawiam,
Marta Nalazek
dede43

Sympatyk

Re: Parafia Worów

Dziękuję Marto. O Mormonach zapomniałam, a możliwości zamówienia mikrofilmu do AP we Wrocławiu w ogóle nie wiedziałam. Tyle, że ze strony AP w Grodzisku nie wynika, ze posiadają mikrofilmy aktów. Z którejś drogi na pewno skorzystam.
Pozdrowienia
Danuta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”