fragment O K

Tłumaczenia dokumentów pisanych po niemiecku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki oraz Pomoce w tłumaczeniu..

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

fragment O K

Post autor: A.Michałowski »

Witam,

Czy ktoś rozgryzie o co tu chodzi ....?

https://naforum.zapodaj.net/7273fef27b9a.png.html

moderacja (elgra)
Zgodnie z Regulaminem przeniosłam do tłumaczenie z j. niemieckiego
Ostatnio zmieniony ndz 26 wrz 2021, 11:26 przez A.Michałowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Lakiluk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

fragment

Post autor: Lakiluk »

Urwane zdania i do tego bez kontekstu, więc będę improwizował.

Jest mowa o udzieleniu zwolnienia od oneribus publicis personalibus [jakieś obciążenie fiskalne?] w akcie łaski. Obietnica nie mogła być dotrzymana, gdyż gdy książę zasięga informacji o nim [o kimś niewiadomym] 9 lipca 1764 r., okazuje się, że wcale nie prowadzi fabryki, a jedynie handluje "rurkami" [to mogą być jakieś krzewy, byliny, albo cokolwiek inne] z Amsterdamu i Roterdamu oraz kijami [podobnie jak z "rurkami" - to może być trzcina, krzew - cokolwiek] z Poczdamu, a także - bez koncesji - zagranicznym tytoniem do palenia i tabaką oraz cytrynami. "Ładowacz" lub "przewoźnik beczek wina" [nie znam polskiego odpowiednika] później nie wysyłał "lakierowanego towaru", pozwolono na handel tzw. "kijami", i zna się na hiszpańskich "rurkach" ku zadowoleniu ludności.

Nie wiem czy to co napisałem ma sens.
Łukasz
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

fragment

Ten fragment, jest częścią strony na, której jest wymieniony między innymi,Johann Ernst Abraham Weinzieher jest ,nieco wyrwany z kontekstu...Może całość dałaby jakiś obraz jego sprawy...??

https://naforum.zapodaj.net/55b87a4d9fcc.png.html

Pozdrawiam,

Aleks.
Lakiluk

Sympatyk

Ernst Abraham Weinzieher
Czyli nie chodziło o ładowacza beczek :D Ale już wiesz skąd się wzięło nazwisko.

Moje poprzednie tłumaczenie uznaj za częściowo błędne, bo tak na szybko to chodziło o manufakturę.
Łukasz
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za pomoc i wyjaśnienia.

Aleks.
Lakiluk

Sympatyk

Lakierowany* towar był popularnym artykułem w 18 wieku i dobry z tego był pieniądz. Z tego powodu Weinzieher prosi o koncesję na uruchomienie fabryki lakierowanych dzieł, także na handel hiszpańskimi lufami**.
Od 18 lat wystawia na targach lakierowane tabakierki i laski do chodzenia.

Jego prośba odnośnie fabryki zostaje spełniona.

Na jego prośbę dostaje 3 letnie zwolnienie od oneribus publicis personalibus, po tym jak kupił dom.

Weinzieher nie dotrzymał swojej obietnicy. Wyszło to na jaw, gdy książę dopytał o niego - okazało się, że zamiast prowadzić fabrykę, jedynie handluje lufami z Amsterdamu i Roterdamu oraz laskami do chodzenia z Poczdamu, a także - bez koncesji - zagranicznym tytoniem do palenia i tabaką oraz cytrynami.

Weinzieher nie wyrabiał potem lakierowanego towaru, zostawiono mu handel laskami, i potrafił dobrze lakierować hiszpańskie lufy ku zadowoleniu ludności.

*zdobienie laką
**chyba chodzi o lufy
Łukasz
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,

Teraz już wszystko całkowicie jasne.Gdzieś spotkałem się z określeniem "hiszpańskie laski do mszy", to chyba to samo.Ale jakie było ich przeznaczenie...?

Aleks. 8)
Lakiluk

Sympatyk

Wydaje mi się teraz, że chyba chodziło o fajkę, a raczej jej część.
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - niemiecki”