Pradziadek w załodze pociągu pancernego

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sawka_Adam

Sympatyk
Mistrz

Pradziadek w załodze pociągu pancernego

Post autor: Sawka_Adam »

Witam. Mój śp. wujek opowiedział mi kilka miesięcy przed śmiercią, iż jego ojciec (mój pradziadek) w czasie kampanii wrześniowej był członkiem załogi pociągu pancernego, oraz został rannyw nogę pod Kutnem przez samolot. Pradziadek był istotnie przed i po wojnie kolejarzem, więc w sumie nawet bardzo możliwa historia. Moje pytanie brzmi, gdzie mogę znaleźć jakieś dokumenty które mogą potwierdzić tę historię? Dzwoniłem do archiwum w Sosnowcu, ale nic nie znaleźli. Pradziadek Nazywał się Stanisław Sawka, urodził się w Łodzi w 1905 roku, ale przed wybuchem wojny mieszkał w Warszawie. Zmarł w 1978 roku w Szczecinie. Był synem Ludwika Sawki i Stefanii z Mazińskich.
Szablewski_P

Sympatyk

Pradziadek w załodz pociągu pancernego

Post autor: Szablewski_P »

Cześć, szukałbym w danych ZBoWiD, przejrzałbym porządnie Straty.pl, można nawet hasłowo (imię/nazwisko) poszperać w szukajwarchiwach.

Dużo informacji dałby życiorys z teczki dowodowej, ale wątpię żeby jeszcze istniała.

Pozdrawiam
aweł
Mam przodków z okolic Warty (Sieradzkie) i Pleszewa (Kaliskie) - także jakby co - PW :)
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Pradziadek w załodz pociągu pancernego

Post autor: ROMAN_B »

Adamie, dzień dobry.

W dniu 16 września 2021 na stronie internetowej Muzeum Regionalnego w Kutnie http://muzeumkutno.com/ ukazał się artykuł dr Jacka Saramonowicza pt. „Kutno w czasie Bitwy nad Bzurą.”.
W artykule tym między innymi autor napisał:
„(…). Już 6 września 1939 roku mieszkańcy Kutna zostali opuszczeni przez lokalne władze zarówno miejskie, jak i powiatowe. Ład i bezpieczeństwo w mieście starał się zapewnić Obywatelski Komitet Samopomocy, jako Tymczasowy Zarząd Miejski na czele z Walerianem Krzemińskim, który zatwierdzony został przez wojskowego komendanta miasta. Przez cały okres Bitwy nad Bzurą samo Kutno pozostawało poza zasięgiem bezpośrednich walk wojsk lądowych. 9 września do Kutna przybył pociąg pancerny nr 11 „Danuta”, działający w ramach 26 DP wchodzącej w skład Armii Poznań. Przez kilka dni stacjonowały tu jeszcze dwa inne pociągi pancerne: nr 14 „Paderewski” (pozostający w odwodzie Naczelnego Wodza) i nr 12 „Poznańczyk”. Pociągi „Danuta” i „Paderewski” zostały podporządkowane Grupie Operacyjnej gen. M. Bołtucia, a 11 września „Danuta” skierowana została w kierunku Sochaczewa, skąd spodziewano się nadejścia niemieckich sił pancernych. Jednak trasa kolejowa była zbombardowana i zatarasowana przez zniszczone pociągi ewakuacyjne. Pociąg pancerny zdołał dojechać tylko do stacji w Żychlinie – Pniewie. Załoga pociągu, aby umożliwić dalszy przejazd do Łowicza, przez dwa dni układała nowy tor. W tym czasie dzięki wsparciu dział „Danuty” udało się zatrzymać natarcie niemieckie na Żychlin. Niestety pociąg został kilka razy trafiony i uległ częściowemu uszkodzeniu. 16 września Niemcy zniszczyli parowóz i uszkodzili wagony pancerne, a kiedy skończyła się amunicja, kpt. B. Korobowicz nakazał opuszczenie i zniszczenie pociągu. Pociąg pancerny „Paderewski” do 12 września stacjonował w Kutnie i bez konkretnych rozkazów bojowych. Dopiero 13 września został wysłany pod Łęczycę, a następnie koło Żychlina, gdzie został zniszczony przez załogę. (…).

Adamie, w swoim poście między innymi napisałeś: „Witam. Mój śp. wujek opowiedział mi kilka miesięcy przed śmiercią, iż jego ojciec (mój pradziadek) w czasie kampanii wrześniowej był członkiem załogi pociągu pancernego, oraz został ranny w nogę pod Kutnem przez samolot. (…)”. Biorąc Twoje informacje pod uwagę oraz dane podane przez dr Jacka Saramonowicza można hipotetycznie powiedzieć, że Twój pradziadek mógł brać udział w Bitwie nad Bzurą między dniem 9 a 16 września 1939 roku jako członek załogi jednego z trzech pociągów pancernych, które w owym czasie znajdowały się w Kutnie i w jego okolicy.
Zatem, mógł on być członkiem załogi jednego z trzech pociągów pancernych, to jest:
• pociągu pancernego nr 11 „Danuta”,
• pociągu pancernego nr 12 „Poznańczyk”,
• pociągu pancernego nr 14 „Paderewski”.
Proponuję Ci abyś napisał do Muzeum Regionalnego w Kutnie. Może w muzeum posiadają dane o wspomnianych przeze mnie pociągach pancernych, ich załogach oraz rannych żołnierzach [ członkach załogi pociągów pancernych ] albo wskażą Ci gdzie szukać informacji. Dodam, że dr Jacek Saramonowicz jest pracownikiem Muzeum Regionalnego w Kutnie.
Dane teleadresowe Muzeum Regionalnego w Kutnie:
Pl. Piłsudskiego 20
99-300 Kutno
Tymczasowa siedziba:
ul. Konduktorska 13
99-300 Kutno
tel. +48 505 019 890
mobile: +48 506 381 769
email: ratusz@muzeumkutno.com
Możesz też spróbować napisać do Centralnego Archiwum Wojskowego [ Wojskowe Biuro Historyczne ] w Warszawie i tam poszukać informacji o Twoim pradziadku.
Dane teleadresowe:
00-910 Warszawa, ul. Pontonowa 2A.
Informacja Naukowa:
tel. 261-814-584
e-mail: wbh.informacja@ron.mil.pl
Pracownia Naukowa:
tel. 261-813-192
e-mail: wbh.pracownia@ron.mil.pl
Może pracownicy CAW wskażą Ci gdzie i jak szukać informacji o Twoim pradziadku?

Pozdrawiam – Roman.

Ps.
• pociąg pancerny nr 11 „Danuta” – kpt. Bolesław Korobowicz, przydział Armia Poznań. Zniszczony 16 września:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Danuta_(p ... _pancerny)
• pociąg pancerny nr 12 „Poznańczyk” – kpt. Kazimierz Majewski, przydział Armia Poznań. Zniszczony 9 września:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pozna%C5% ... _pancerny)
• pociąg pancerny nr 14 „Paderewski” – kpt. Jerzy Żelechowski, od 9 września kpt. Henryk Galwelczyk, odwód Naczelnego Dowództwa, przydział Armia Pomorze. Zniszczony 16 września:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Paderewsk ... _pancerny)

Adamie, zgodnie z regulaminem forum posty należy podpisywać przynajmniej imieniem.

Roman.
Sawka_Adam

Sympatyk
Mistrz

Re: Pradziadek w załodz pociągu pancernego

Post autor: Sawka_Adam »

Bardzo bardzo panu dziękuję. Już dodałem podpis.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”