Stefan Sieroszewski - Cisów k. Wolborza

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ElaK

Sympatyk
Nowicjusz

Stefan Sieroszewski - Cisów k. Wolborza

Post autor: ElaK »

Marianna Lepczyńska wychodzi w 1892r. w Kaliszu za mąż za Stefana Sieroszewskiego.
Marianna – córka Cypriana Lepczaka i Katarzyny Karpińskiej.
Stefan Jan Nepomucen Sieroszewski – syn Klemensa i Zofii z Bereźnickich – zarządca majątku Lubiatów pow. piotrkowski.
Rodzice Stefana, zmarli przed ślubem syna, byli zarządcami majątku Kakawa w parafii Godziesze Wielkie.
W 1893 r. młodzi małżonkowie przenoszą się do majętności Cisów koło Wolborza, należącej do Stefana Sieroszewskiego.
Nie mogę ustalić dalszych losów Marianny i Stefana. Może ktoś, coś. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Ela
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"W 1893 r. młodzi małżonkowie przenoszą się do majętności Cisów koło Wolborza, należącej do Stefana Sieroszewskiego."
ustal gminę (ew. gminy jeśli się zmieniało), poszukaj ksiąg ludności, na początek indeksów do kl-ów
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Stefan Sieroszewski - Cisów k. Wolborza

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony sob 19 lut 2022, 17:01 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
linka25

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: linka25 »

Cisów to moja rodzinna wieś, ciężko się współpracuje z tamtejszym urzędem stanu cywilnego :(

Ewelina
Ewelina
ElaK

Sympatyk
Nowicjusz

Janiszewska_Janka pisze: Cisów w województwie łódzkim jest w gminie Rokiciny, a nie Wolbórz!
To duża różnica i trzeba tej rodziny szukać raczej w parafii Łaznowska Wola( Łaznów), a nie w Wolborzu.
ps. Rodzice młodego czyli Klemens Sieroszewski i Zofia z Bereźnickich byli właścicielami majątku Kakawa wg powołanego aktu ślubu ich syna i tylko ojciec nie żył, a matka wówczas żyła. Rodzice Marianny Lepczyńskiej byli właścicielami kamienicy w Kaliszu, w Stefan Sieroszewski był zarządcą majątku Lubiatów dość blisko Wolborza, jeśli o ten Lubiatów chodzi.
Janko, dziękuję bardzo za cenne informacje.
Marianna Lepczyńska to siostra mojej prababci. Ona była właścicielką kamienicy w Kaliszu , posiadam potwierdzające ten fakt dokumenty. Zresztą wyraźnie przywołano ten fakt w akcie jej ślubu.
Wróciłam jeszcze raz do posiadanych akt metrykalnych i notarialnych z Kalisza i Łodzi.
Przyznaję rację, że rodzice Stefana byli dziedzicami Kakawy i matka Stefana, kiedy ślubował, jeszcze wówczas żyła. W akcie ślubu Marianny i Stefana, kiedy był on zarządcą Lubiatowa, wpisano iż zapowiedzi zostały ogłoszone w parafii Wolbórz powiatu piotrkowskiego. Z podanych przez Ciebie informacji wnioskuję, że widziałaś również ten akt / chociaż akta zeskanowane w Szwa nie zawsze są identyczne z papierowymi, nie wiem dlaczego; może z innego duplikatu robione skany/.
W jednym z dokumentów notarialnych znalazłam informację, że w 1893r. Stefan był właścicielem Циссовъ, piotrkowskiego powiatu. W domniemaniu należało sądzić, że chodzi o Cisów w okolicach Wolborza.
Znalazłam w http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... V_cz.1/341 również folwark Cisów/obecnie chyba Cisowo/ w powiecie piotrkowskim, należący do parafii Gomulin/sprawdziłam/.
Sprawdzałam też wcześniej Genealogię M.J. Minakowskiego.
Sprawdziłam zgodnie z Twoją sugestią parafię Łaznów.
Niestety wszystko bez efektów. Zaginęli i koniec. Dalej nie wiem co się z nimi stało.
Może na forum znajdzie się ktoś, kto z przekazu rodzinnego lub zna regionalnie Cisów i Sieroszewskich i zechce podzielić się swoją wiedzą. To już ponad 100 lat, ale może.
Janko, jeszcze raz bardzo dziękuję, że zainteresowałaś się szczegółowo moim problemem.
Serdecznie pozdrawiam
Ela
linka25

Sympatyk
Nowicjusz

Akta z Cisowa mogą być jeszcze w Będkowie.

Obecnie w tej wsi i w okolicznych wsiach nie ma osób noszących nazwisko Sieroszewski

Ewelina
Ostatnio zmieniony pt 05 lis 2021, 18:12 przez linka25, łącznie zmieniany 1 raz.
ElaK

Sympatyk
Nowicjusz

linka25 pisze:Cisów to moja rodzinna wieś, ciężko się współpracuje z tamtejszym urzędem stanu cywilnego :(

Ewelina
Ewelino,
to niejeden USC, który nie darzy nas sympatią. Wiele akt metrykalnych, które już winny być w AP zalega w szafach USC. Jeżeli mogłabyś wśród miejscowych zasięgnąć jakichś informacji będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Ela
ps. dziękuję za Będków. Może to dobry trop.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony sob 19 lut 2022, 17:00 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
ElaK

Sympatyk
Nowicjusz

Janiszewska_Janka pisze:
Trzeba jak radził Włodzimierz, odszukać w AP Piotrków Tryb ( archiwa w Tomaszowie Maz) spisy mieszkańców z gminy Gomulin i szukać Sieroszewskich ze wsi Cisowa. To pierwsze kroki w tej sytuacji.
Życzę powodzenia i pozdrawiam
Janka
Sugestia Włodzimierza pozostaje chyba jedyną realną w tych okolicznościach, aczkolwiek chyba trudną do zrealizowania. Trzeba spróbować.

Dziękuję Ewelinie, Jance i Włodzimierzowi.
Pozdrawiam
Ela
linka25

Sympatyk
Nowicjusz

Spytałam się taty, który urodził się na Cisowie i mieszkał tam ponad 20 lat czy kojarzy nazwisko i niestety, ale nie :(

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”