T: AP Poznań, AA Poznań czy AP leszno
Witam !
Mam pytanie do koleżanek i kolegów .
Poszukuję aktu urodzenia i aktu małżeństwa Magdaleny Ciszewicz z domu Karolewicz urodzonej w miejscowości Czajkowo. Mam jej akt zgonu z parafii Gostyń że zmarła w 1917 roku w wieku 30 lat a drugi akt zgonu z USC w Lesznie gdyż Magdalena zmarła tam w szpitalu Czerwonego Krzyża "mówi" że Magdalena zmarła w wieki 33 lat. Magdalena Ciszewicz wróciła do Gostynia w 1917 roku ,wcześniej mieszkała w Disteln koło Recklinghausen gdzie jej mąż Franciszek Ciszewicz był górnikiem i zginął podczas I Wojny Światowej.
Oto i moje zapytanie gdzie mam szukać w/w aktów by znależć jak najwięcej informacji ,przede wszystkim chodzi mi o informacje na temat jej męża Franciszka Ciszewicza skąd pochodził ,imiona jego rodziców.
Czy w Archiwum Państwowym w Poznaniu ,czy w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu ,czy w Archiwum Państwowym w Lesznie. W tym ostatnim są rejestry alfabetyczne z parafii Gostyń z lat 1874-1903 ale Pani napisała mi że nie mogą zrobić kopi tych rejestrów. Podobno księgi parafialne różnią się od tych cywilnych, w których jest więcej informacji.Bardzo proszę o wskazówki
Pozdrawiam Zbyszek
Gdzie szukać aktu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
zciszewicz

Gdzie szukać aktu
Witaj Zbyszku!
Myślę, że znalezienie aktu chrztu Magdaleny Ciszewicz nie będzie takie trudne. Przeszukaj księgi chrztów z Gostynia z okresu 1883-1889, Podejrzewam, że każdego roku będzie tam tylko kilkanaście aktów zaczynających się na "c", także dużo czasów nie powinno Ci to zająć. Wg "Pradziada" księgi chrztów znajdują się AA w Poznaniu. Najprawdopodobniej znajdują sie tam unikaty, czyli księgi spisywane dla celów kościelnych a nie dla USC. Prawdopodobne jest, że na marginesie aktu chrztu będzie informacja o ślubie Magdaleny z Franciszkiem. Wtedy sprawa staje się bardzo prosta.
Trochę trudniej będzie, jeżeli tego dopisku nie znajdziesz. Można wtedy przeszukać księgi małżeństw z Gostynia, może ślub miał też tam miejsce.
Ale chyba bezsensu jest gdybać i martwić się na zapas. Najpierw trzeba sprawdzić najprostszą wersję, może się uda.
Życzę powodzenia i pozdrawiam
Piotrek
Myślę, że znalezienie aktu chrztu Magdaleny Ciszewicz nie będzie takie trudne. Przeszukaj księgi chrztów z Gostynia z okresu 1883-1889, Podejrzewam, że każdego roku będzie tam tylko kilkanaście aktów zaczynających się na "c", także dużo czasów nie powinno Ci to zająć. Wg "Pradziada" księgi chrztów znajdują się AA w Poznaniu. Najprawdopodobniej znajdują sie tam unikaty, czyli księgi spisywane dla celów kościelnych a nie dla USC. Prawdopodobne jest, że na marginesie aktu chrztu będzie informacja o ślubie Magdaleny z Franciszkiem. Wtedy sprawa staje się bardzo prosta.
Trochę trudniej będzie, jeżeli tego dopisku nie znajdziesz. Można wtedy przeszukać księgi małżeństw z Gostynia, może ślub miał też tam miejsce.
Ale chyba bezsensu jest gdybać i martwić się na zapas. Najpierw trzeba sprawdzić najprostszą wersję, może się uda.
Życzę powodzenia i pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotr Kruze
Piotr Kruze