Janicki Michał z Rudy (okolice Woli Osowińskiej)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kinga_janicka

Sympatyk

Janicki Michał z Rudy (okolice Woli Osowińskiej)

Post autor: kinga_janicka »

Witam!

Poszukuję informacji o moim pradziadku - Michale Janickim i jego ewentualnej rodzinie.

Michał Janicki urodził się w 1876 roku. Podchodził (podobno) gdzieś ze świętokrzyskiego i przeniósł się na Lubelszczyznę, w okolice Woli Osowińskiej, dokładniej do wsi Ruda. Poślubił tam młodą dziewczynę, pochodzącą z pobliskiej wsi Borki - Janinę z d. Gołaską (ur. 22 lut 1922; zm. 9 gru 1993), z którą miał dwójkę dzieci: Wiesława (ur. 1943 roku) i Michała - mojego dziadka (ur. 1949 roku).

Dziadek jest pogrobowcem - urodził się w czerwcu, a pradziadek zmarł w marcu 1949 na zapalenie płuc. Został pochowany na cmentarzu w Rudzie, razem z żoną i kuzynem - Henrykiem Zającem (zm. 6 lis 1976 roku w wypadku samochodowym).

Z racji tego, że mój dziadek urodził się po śmierci ojca, nie mógł mi udzielić zbyt wielu informacji na jego temat. Poza tym co napisałam wcześniej, w rodzinie mówi się, że Michał był majętnym człowiekiem. Po przeniesieniu się do Rudy, kupił tu trochę ziemi i został współwłaścicielem okolicznego młyna, z niejakim Goskiem. Dziadek opowiadał, że nie mogli się dogadać w interesach i często dochodziło u nich do kłótni na tym tle. Po śmierci pradziadka, Gosek podobno nawet posunął się do podpalenia domu, w którym mieszkała rodzina. Nie wiem, na ile to prawda, ale faktem jest, że dom spłonął. Po tym zdarzeniu, Janina wraz z dziećmi przeprowadziła się do Radzynia Podlaskiego, a następnie Międzyrzeca.

Pradziadek podobno miał jakąś rodzinę (bodajże siostrę i brata), jednak przez lata kontakt się urwał i dziadek nie ma pojęcia, gdzie mogą się znajdować (lub czy wciąż żyją) krewni ze strony jego ojca. Liczyliśmy na szwagierkę Janiny, jednak nie udzieliła nam nowych informacji.

Jestem nowa na tym portalu i będę wdzięczna za każdą odpowiedź lub poradę. Dopiero zaczynam przygodę z historią mojej rodziny i liczę na Państwa pomoc :)

Pozdrawiam serdecznie
Kinga
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Michał Janicki z Rudy (okolice Woli Osowińskiej)

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Witaj!
Staraj się podawać źródła informacji, dokumentować je linkami do ogólnodostępnych kopii.
Przykładowo:
wiele wniosłoby gdybyś podlinkowała kopie dokumentów na podstawie których napisałaś:
"urodził się w 1876 roku"
"Poślubił tam młodą dziewczynę, pochodzącą z pobliskiej wsi Borki"
etc
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
kinga_janicka

Sympatyk

Michał Janicki z Rudy (okolice Woli Osowińskiej)

Post autor: kinga_janicka »

Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Niestety, nie posiadam takich dokumentów. Wszystko, co tu opisałam opiera się na słowach dziadka. Posiadam jedynie zdjęcie grobu, na którym znajduje się rok śmierci i wiek, z czego obliczyłam, którym roku się urodził.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Uzyskaj dokumenty z USC i nimi się kieruj przy kolejnym kroku/kolejnych krokach, wykonaj kopie, zamieść/opublikuj - będziemy mieli się na czym oprzeć.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Michał Janicki zmarł w marcu 1949 we wsi Ruda.
Która? Krasew gmina Borki?
W gminnym Urzędzie Stanu Cywilnego jest jego akt zgonu.
A w tym akcie m.in. miejsce urodzenia i dokładna data.
Prawdopodobnie znajdziesz też tam dane jego rodziców.
Wystąp o odpis tego aktu do najbliższego USC lub wyślij list z prośbą a ksero do gminy (przedtem warto zadzwonić).
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”