Poszukuję: Franciszek Miedziński i Monika - Krobanówek

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

PiotrKcz

Sympatyk
Adept

Post autor: PiotrKcz »

Drogie koleżanki i drodzy koledzy!

Poszukuję informacj o Franciszku Miedzińskim i jego żonie Monice oraz i ich wstępnych.
Jest to jednen ze ślepych zaułków w którym utknąłem, a który ze wględu na obfitość aktów metrykalnych (dla par. Zduńska Wola od 1767r.) jest dla mnie najbardziej irytujący.

Franciszek Miedziński (alternatywnie Biernacki bądź Harszanowszczak) najprawdopodobniej żeni się z Moniką (Jątczyk, Cichosz, Stom/Stoma bądź Kowalską) na krótko przed 1824 rokiem.
Nazwisko Miedziński (poza wyżej wspomnianym Franciszkiem i jego zstępnymi) nie pojawia się w odszukanych wsiach (Krobanówek i Krobanów), w okolicznych parafiach jest sporadyczne (np. par. Łask). Brak innych osób o tym nazwisku oraz jego zmienność może (aczkolwiek nie musi) sugerować iż jest przybyszem z innej parafii. Jego żona również mogła urodzić się w innej parafii - w okolicznych brak jest jej aktu urodzenia (sprawdziłem różne wersje nazwisk). Możliwe też że nazwisko Moniki zwyczajnie się jeszcze nie utrwaliło. Szczęśliwie się składa, że samo imię Monika jest względnie rzadkie, a para imion Franciszek i Monika jeszcze rzadsza.

Oto co udało mi się dotychczas ustalić:
*1788, 1794, 1796, 1801, 1802, 1808 Franciszek - daty na podstawie aktów urodzenia dzieci (w aktach wiek ojca zawsze zaokrąglony do pełnych dziesiatek lat)
*1798, 1802, 1804, 1808 Monika - daty na podstawie aktów urodzenia dzieci (wiek zaokrąglany j.w.)
⚭1823 lub wcześniej (szacunkowo) - ślub Franciszka i Moniki. Rok 1823 dla par. Marzenin dostępny na FS - brak poszukiwanej pary.
*1824 Magdalena Miedliński (c. Franciszka i Moniki) - Krobanówek, par. Zduńska Wola ([akt 25]). Świadkowie: Łukasz i Adam Jątczyk.
*1826 Szymon Miedziński (s. Franciszka - rolnika i Moniki Jątczyk) - Krobanówek, par. Zduńska Wola ([akt 141]). Świadkowie: Łukasz i Adam Jątczyk.
*1828 Marianna Biernacki (c. Franciszka - rolnika i Moniki) - Krobanówek, par. Zduńska Wola ([akt 8]). Świadkowie: Łukasz i Adam Jątczyk. Chrzestni: Grzegorz Cichocki i Ewa Biernacka.
*około 1830 - luka, być może kolejne dziecko w innej parafii albo pod innym nazwiskiem?
*1832 Teodora Harszanowszczak (c. Franciszka - rolnika i Moniki, zindeksowana jako Harszanowiak) - Krobanówek, par. Zduńska Wola ([akt 31]). Świadkowie: Piotr Szymański i Karol Jozin.
*~1834-1836 - luka na jedno lub dwoje dzieci.
*1838 Adam Miedziański (s. Franciszka - zagrodnika i Moniki Cichosz) - Krobanów, par. Marzenin ([akt 98]). Świadkowie: Błażej Jendrasik, Gabriel Jączyk.
*1841 Antonina Miedziński (c. Franciszka - zagrodnika i Moniki Stom?/Stoma?) - Krobanów, par. Marzenin ([akt 46]). Świadkowie: Jakub Dworaczyk i Łukasz Jąnczyk.
⚭1844 Magdalena Miedzińska + Piotr Pokora (c. Franciszka i Moniki) - par. Marzenin ([akt 40]).
†1847 Monika Miedzinska - Krobanów, par. Marzenin ([akt 15]). Stawiający: Grzegorz Jączyk i Piotr Kołodziejczyk.
†1857 Franciszek Miedzinski - Krobanów, par. Marzenin ([akt1]). Stawiający: Piotr Pokora - zięć i Andrzej Jątczyk.
⚭1858 Adam Miedziński + Marianna Jątczyk (s. Franciszka i Moniki Cichosz) - par. Marzenin ([akt 40]).
⚭1866 Antonina Miedzińska + Michał Banasik (c. Franciszka i Moniki z Kowalskich) - par. Marzenin (akt 11]).
†1881 Antonina Banasiak z d. Miedzinska (c. Franciszka i Moniki Stasiak) - Krobanów, par. Marzenin ([akt 69]).
Nie odnalazłem ani aktu zgonu ani aktu małżeństwa Szymona, Marianny i Teodory (sprawdzane różne kombinacje nazwisk).

Co do nazwiska Biernacki - podejrzewam, że jest to pomyłka spisującego (nazwisko chrzestnej - Biernacka).
Co do nazwiska Harszanowszczak - również podejrzewam, że jest to pomyłka spisującego - nie odnalazłem podobnego nazwiska (najbliższe to Harszanowski z kuj.-pom. - 3 wystąpienia).

W aktach urodzenia dzieci podane są trzy różne nazwiska matki, każde jeden raz (Jątczyk, Cichosz, Stom?). W akcie małżeństwa syna Adama podane jest nazwisko Cichosz - takie samo jak w jego akcie urodzenia, zapewne stamtąd przepisane i nie przechylające szali w żadną stronę. W akcie małżeńśtwa Antoniny pojawia się jeszcze nazwisko Kowalska, a w jej akcie zgonu nazwisko Stasiak (najmniej prawdopodobne).

Ostatecznie mamy więc Franciszka Miedzinskiego vel Biernackiego vel Harszanowszczaka i Monikę Jątczyk vel Cichosz vel Stom vel Kowalska vel Stasiak.

Akt małżeństwa byłby tutaj niezmiernie pomocny i rozwiałby wszelkie wątpliwości, ale nie udało mi się go odnaleźć.

Być może pomijam tutaj coś oczywistego i ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc odszukać akt małżeństwa wyżej wymienionych (albo inne akta, które pozwolą mi się posunąć w głąb tą część drzewa). Póki co dość dokładnie przeszukałem woj. łódzkie na genetece (po imionach), pozostałe województwa po imionach + nazwisko Miedziński, podobnie projekt poznań i basię. Przeszukałem też niektóre (par. Marzenin) niezindeksowane akta dostępne na FS i SWA w poszukiwaniu spisów ludnościowych (których dla interesujacych mnie wsi nie odnalazłem - co oczywiście nie gwarantuje, że ich tam nie ma).

Piotr
Just1978

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Just1978 »

skan 391 pierwszy akt na stronie to akt ślubu
https://bc.wbp.lodz.pl/dlibra/publicati ... 10/content

Justyna
PiotrKcz

Sympatyk
Adept

Post autor: PiotrKcz »

Justyno, dziękuję uprzejmie za odnalezienie aktu. Miałem przeczucie że coś pomijam, będę musiał przejrzeć resztę raptularza.

Reasumując: w 1822 Franciszek Miedzyński (urodzony 04.10.1793), żeni się z panną Moniką Kowalówną. Świadkowie: Wojciech Jątczyk i Łukasz Jątczyk.

Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”