Niepełne dane w ideksacji parafii Niekrasów

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

szczypiorek5

Sympatyk
Ekspert

Niepełne dane w ideksacji parafii Niekrasów

Post autor: szczypiorek5 »

Dobry wieczór ,
znalazłam przodków w bazie Geneteki , ale niestety nie mogę "ruszyć" bo indeksacja zawiera tylko imię i nazwisko przodka bez rodziców.
Czy mogłabym prosić o pomoc?
Chodzi - Jan Cupich ur.1903 (akt 88) - kto był jego rodzicami i Józefę Ferenc ur.1900 (akt 122) - tez nie ma rodziców.
Oboje wzięli ślub w Niekrasowie w 1922 r.(akt 39)- tez brak wpisu o rodzicach.
Będę wdzięczna za pomoc
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

geneteka to baza służąca temu by znaleźć zindeksowany dokument, z treści znalezionego dokumentu (nie z indeksów) bierzemy dane
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

szczypiorku,
popisuj posty chociaż imieniem (miły zwyczaj i regulaminowy wymóg)
możesz sama odszukać wyżej wspomniane metryki w GenBazie (po zalogowaniu) aby tak jak napisał Włodek opierać się na dokumentach - indeksy to tylko i Aż pomoc, kierunkowskaz.
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,106920,1
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
szczypiorek5

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczypiorek5 »

Dziękuję za odpowiedzi , szukałam w Archiwum oddział Sandomierz ale akurat nie mają tych dokumentów zdigitalizowanych. Poszukam w GenBazie. Jeszcze raz dziękuję i tym razem się podpisuję;)
Renata
elwiesz

Sympatyk

Post autor: elwiesz »

Dzień dobry.
Kucharska Marianna córka Józefa i Barbary z Zalewskich wg aktu małżeństwa z 1823 r. zawartego w Kurozwękach z B. Forkasiewiczem ( mam tylko zdjęcie aktu) urodziła się w Niekrasowie. Wychodząc za mąż miała lat 18 ,więc ur. się prawdopodobnie w 1805 r .
W Genetece i Genbazie nie ma tego okresu a w zasobach parafii napisano , że są księgi od 1680 r. Czy lata urodzeń około 1800 r. zostały z jakiegoś powodu pominięte czy ich po prostu nie ma? Ma ktoś wiedzę na ten temat?
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
olerys

Sympatyk
Legenda

Post autor: olerys »

elwiesz pisze:Dzień dobry.
Kucharska Marianna córka Józefa i Barbary z Zalewskich wg aktu małżeństwa z 1823 r. zawartego w Kurozwękach z B. Forkasiewiczem ( mam tylko zdjęcie aktu) urodziła się w Niekrasowie. Wychodząc za mąż miała lat 18 ,więc ur. się prawdopodobnie w 1805 r .
W Genetece i Genbazie nie ma tego okresu a w zasobach parafii napisano , że są księgi od 1680 r. Czy lata urodzeń około 1800 r. zostały z jakiegoś powodu pominięte czy ich po prostu nie ma? Ma ktoś wiedzę na ten temat?
Pozdrawiam Elżbieta
Te lata nie są jeszcze zindeksowane. Nie wiadomo gdzie jest księga. To diecezja sandomierska. Aktualny inwentarz AD Sandomierz zaczyna się od 1818 r. W rezerwacjach ta księga nie jest wymieniona. W GenBazie są dopiero księgi kodeksowe. Możesz napisać pytanie do AD Sandomierz ale z doświadczenia wiem, że rzadko kiedy odpowiadają. Najlepiej napisz na priw do tego kto indeksował wcześniejsze roczniki. Może będzie coś wiedział.
Ryszard
elwiesz

Sympatyk

Post autor: elwiesz »

Dziękuję. Tak zrobię . Napiszę do Pani indeksującej ,chociaż dawno Jej tu nie widziano. Chciałam najpierw wykorzystać forum ogólne.
Pozdrawiam Elżbieta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”