Książka telefoniczna jako pomocnik w poszukiwaniach

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
marksp

Nieaktywny

Książka telefoniczna jako pomocnik w poszukiwaniach

Post autor: marksp »

Do napisania niniejszego artykułu skłoniła mnie trudności w poszukiwaniach korzeni rodzinnych.Archiwa państwowe mające
np.zasoby metrykalne, wymagają określonych zasad postępowania (zgłoszenia,duże opłaty za ksero ,odpisy itp.).W parafiach umawianie się z księdzem na określone terminy (nie zawsze pasujące poszukującemu) oraz za fatygę co łaska...).Nie zawsze sam poszukujący(rodzina nie zainteresowana poszukiwaniami) jest w stanie
podołać wszystkim wydatkom na opłaty i przejazdy.Ponadto ustawa o ochronie danych osobowych skutecznie hamuje poszukiwania(powoływanie się na nią leniwych urzędników).W Polsce nie ma (bardzo mało) dostępnych online danych archiwalnych.Te dostępne skatalogowane przez Mormonów -też dostęp utrudniony.
Pomimo dużo starszej i bardziej rozwiniętej demokracji niż w Polsce, Amerykanie nie robią z danych tego typu wielkiej tajemnicy.Wydają na CD zasoby metrykalne ze wszystkich stanów.Taki CD na ich kieszeń
to grosze.W ten sposób genealodzy mają ułatwione zadanie.W Polsce generalnie poszukiwacz ma zawsze pod górę i wiatr w oczy,co wielu zniechęca do działania(trzeba mieć wiele samozaparcia w przezwyciężaniu trudności).Ostatnio miałem zapytanie z Anglii o nazwisko krewnego(rzadkie -umieszczone w moim drzewie genealogicznym)
z prośbą o podanie kontaktów z książki telefonicznej,gdzie ono występuje.Było mi głupio i wstyd,że w tak błahej sprawie,nie byłem w stanie udzielić szybkiej informacji.W końcu udzieliłem ,ale kosztowało mnie to wiele czasu.
To budzi zdziwienie u obcokrajowców, brak dobrej ogólnopolskiej książki telefonicznej na CD,ze spisem indywidualnych abonentów, z dogodnym interfejsem wyszukiwania w/g preferencji użytkownika(np. po nazwisku,
po nr telefonu ,po miejscowości itp).Te dostępne wojewódzkie z 2007 r wydane na CD to koszmar .Trzeba wprowadzić dane ,których w poszukiwaniach genealogicznych nie znamy np. Nazwisko i klikać cały dzień na poszczególne miejscowości np w woj mazowieckim (7655 poz) aby otrzymać otrzymać info czy jest tam takie w tej miejscowości.Zrobiono szyfrowanie bazy danych ,aby przeciętny użytkownik nie mógł szybko odczytać potrzebnych informacji.Po co ta
tajemnica,przecież wydawca udostępniając te dane ,miał zgodę tych abonentów na zamieszczenie ich w spisie.
Abonenci z numerami zastrzeżonymi nie są tam umieszczeni ,a jeśli nie miał takiej zgody ,to dlaczego ich tam umieścił.
Każdy abonent ma prawo i może zgłosić sprzeciw,aby go tam nie umieszczać.Te online w internecie na tej samej zasadzie.
CD były wydawane jako bezpłatne dodatki do popularnych gazet w danym województwie,więc np. w mazowieckim trudno o CD
z z woj. małopolskim.Te w formie książkowej to niedogodność trzymania 16 opasłych tomów i przeglądania zawartości.
Dla genealogów jest to dobre źródło i pozwala na jakąś orientację(szczególnie jeśli posiada się szczątkowe informacje
o rozproszonej rodzinie).Ostatnie dane o występowaniu i rozmieszczeniu nazwisk po PESEL-u pochodzą z początku lat 90-tych.
Nie wszyscy dali się zwariować i istnieje już w internecie parę nieoficjalnych opracowań tych książek w przyjaznej dla użytkownika w formie,bo skoro to nie są tajne informacje,których nikt nie powinien udostępniać ,to w czyim interesie są te utrudnienia i stawianie sztucznych przeszkód.Informacje są tam zawarte i jawne(na CD) z tym ze, aby je odszukać
trzeba spędzić cały dzień męcząc myszkę zbędnym klikaniem.
Wymienię się posiadanymi są zmodyfikowane,potrzebuję z innych województw.Dla zainteresowanych kontakt na GG lub SKYPE.
Pomóżmy sobie wzajemnie aby przeciwdziałać głupocie innych.

http://board.fks.pl/viewtopic.php?t=27402
Telekomunikacja Polska S.A. jest zobowiązana do świadczenia usługi ogólnokrajowego spisu abonentów wszystkich sieci stacjonarnych i komórkowych.

W dniu 12 października 2006 r. Komisja Europejska poinformowała o zamiarze skierowania do Trybunału Europejskiego skargi przeciwko Polsce w związku z brakiem realizacji obowiązku książki telefonicznej obejmującej użytkowników wszystkich sieci.

Pozdrawiam wszystkich genealogów.
Ostatnio zmieniony pn 30 lip 2007, 12:49 przez marksp, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
donata

Sympatyk

Post autor: donata »

W pełni się z Tobą zgadzam we wszystkich poruszanych tu kwestiach.
Sprawy finansowe odgrywają tu niemałą rolę. W swojej rodzinie też
jestem odosobniona w tym co robię. Nie znajduję zrozumienia i to
wśród seniorow tego rodu, których juz niewielu pozostało, więc muszę
się śpieszyć. Czas, tego zawsze nam brakuje, tego zawsze
zazdrościmy innym. Kobiecie zajmującej się domem, dziećmi a
potem wnukami niewiele go pozostaje. Małe miasteczko, gdzie do
miasta, w ktorym jest archiwum jest kilkadziesiąt kilometrów.
USC, który ma w obsadzie jednego pracownika nie narzekającego na
nadmiar czasu,by dla czyjegoś "widzimisię" grzebać w aktach sprzed
stu lat. Parafia? Akurat jeden proboszcz odchodzi drugi przychodzi.
Nim się zorientuje w aktach, minie kilka lat. Kancelarię prowadzi
pewna starsza Pani ( też nie należę do młodego pokolenia ).
Stojący tam, niewykorzystany sprzęt komputerowy, aż prosi się by zajął się nim młody, bezrobotny informatyk i skomputeryzował akta
metrykalne tej parafii. Takich miasteczek jest w naszym kraju mnóstwo. Liczę jednak, że nasi genealodzy wprowadzą do baz coraz więcej dostępnych źródeł informacji. A to co ja zaczęłam, skończą moje
moje wnuki.

Pozdrawiam gorąco.
Donata. :roll:
Awatar użytkownika
marksp

Nieaktywny

Odnośnie mojego artykułu.Informacja dla genealogów z portalu.
Na aukcji Allegro pojawiła się część książek telefonicznych z 2007 r oferowanych za pieniądze jako przedmiot aukcji.Linki do tych opracowań (bezpłatnych) pobrali "cwaniacy" usiłujący bez wysiłku zarobić pieniądze.
Linki te umieściłem na innych portalach i są do pobrania bezpłatnie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marksp

Nieaktywny

marksp pisze:Odnośnie mojego artykułu.Informacja dla genealogów z portalu.
Na aukcji Allegro pojawiła się część książek telefonicznych z 2007 r oferowanych za pieniądze jako przedmiot aukcji.Linki do tych opracowań (bezpłatnych) pobrali "cwaniacy" usiłujący bez wysiłku zarobić pieniądze.
Linki te umieściłem na innych portalach i są do pobrania bezpłatnie.
Pozdrawiam
http://wiadomosci.onet.pl/1587434,18,1,1,,item.html
Książka telefoniczna dla wszystkich
Telekomunikacja Polska będzie musiała wydać książkę ze spisem wszystkich abonentów, nie tylko swojej sieci.
Zamówienie będzie można złożyć na formularzu, który przyjdzie z sierpniowym rachunkiem telefonicznym.
TP wyda ogólnopolski Spis Abonentów, ponieważ nakazał jej to Urząd Komunikacji Elektronicznej, ze względu na jej
dominującą pozycję na rynku. Pozostali operatorzy dostali możliwość dołączenia nazwisk swoich abonentów do spisu TP SA.
Do końca lipca 20 operatorów podpisało z TP umowy, z pozostałymi trwają negocjacje.

To będzie pierwszy ogólnopolski spis telefonów wszystkich osób prywatnych i firm wydany przez Telekomunikację.
Po raz pierwszy będzie zawierał dane abonentów również innych operatorów. Spis na płycie CD lub DVD w l
istopadzie będzie mógł bezpłatnie otrzymać każdy abonent.

Klienci TP razem z sierpniowym rachunkiem telefonicznym otrzymają formularz zamówienia na książkę telefoniczną.
Pozostali chętni powinni do 30 września złożyć zamówienie na stronie operatora, wskazując placówkę, w której
go odbiorą.

TP SA zobowiązała się także do uruchomienia Ogólnokrajowego Biura Numerów. Będzie tam można uzyskać informacje
o numerach telefonów wszystkich abonentów, także spoza Telekomunikacji Polskiej.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Przyda się w kontaktach genealogicznych :)

Międzynarodowa wyszukiwarka telefoniczna (także do abonentów prywatnych):
http://www.infobel.com/en/world

Polska książka telefoniczna
http://www.ksiazka-telefoniczna.com/

Internetowa książka kodów pocztowych
http://www.datazone.pl/kp_index.php

Pozdrawiam,
AK
Awatar użytkownika
emilia_m

Post autor: emilia_m »

Może ktoś z was ma dostęp do Książki telefonicznej abonentów prywatnych Ukrainy?
Próbuję się skontaktować z osobami o nazwisku Harasimczuk, mieszkającymi w miejscowości DORA (powiat Nadworna).
Z góry dziękuję za pomoc oraz odpowiedź.

Pozdrawiam,
Emilia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”