Nazwisko: Rosner
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=22615&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
iwantmagic_
Mój dziadek Ignacy Rozner
mąż Grażyny Piekarskiej
Ur. 9 luty 1950
Zm. 22 września 1976 Mińsk Mazowiecki
Mój Pradziadek Henryk Rozner
Ur. 20 maj 1917
Zm. 8 kwietnia 1970 Mińsk Mazowiecki
Jego żona Halina Rozner (z domu nie wiem)
Ur. 16 lipca 1921
Zm. 11 lipca 2011 Mińsk Mazowiecki
Tutaj domysły:
Być może (nie mam pewności) rodzice Henryka:
Marianna Rozner
ur. 1894
Zm. 8 września 1974 Mińsk Mazowiecki
Oraz
Stanisław Rozner??
Szukam korzeni nazwiska Rozner od paru lat
To dla mnie bardzo ważne.
Trafiłam na taki artykuł również o malarzu Żydzie z Sokołowa Podlaskiego, który miał rodzinę w Mińsku Mazowieckim o nazwisku Rozner.
mąż Grażyny Piekarskiej
Ur. 9 luty 1950
Ur. 20 maj 1917
Ur. 16 lipca 1921
Tutaj domysły:
Marianna Rozner
ur. 1894
Oraz
Stanisław Rozner??
Szukam korzeni nazwiska Rozner od paru lat
Trafiłam na taki artykuł również o malarzu Żydzie z Sokołowa Podlaskiego, który miał rodzinę w Mińsku Mazowieckim o nazwisku Rozner.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Napisz co wyeliminowałaś w ciągu tych paru lat z zakresu "dokumenty pradziadków" tzn
co masz i na nic nie naprowadza
co wiesz (sprawdziłaś), że się nie zachowało
co masz i na nic nie naprowadza
co wiesz (sprawdziłaś), że się nie zachowało
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
-
rosnerfamily
Re: Nazwisko: Rosner
Witam, mówię po angielsku i używam Tłumacza Google do komunikowania się, więc przepraszam za wszelkie błędy. Nazwisko mojej rodziny również brzmi Rosner, ale nie jestem pewien, czy nasi krewni są spokrewnieni. Moje pochodzą z Wiskitki, ale nie jestem pewien, czy dalej niż to.
iwantmagic_ pisze:Mój dziadek Ignacy Rozner
mąż Grażyny Piekarskiej
Ur. 9 luty 1950
Ur. 20 maj 1917
Ur. 16 lipca 1921
Tutaj domysły:
Marianna Rozner
ur. 1894
Oraz
Stanisław Rozner??
Szukam korzeni nazwiska Rozner od paru latTo dla mnie bardzo ważne.
-
iwantmagic_
Hello, I speak English.
Unfortunately I think we are not related. When I was searching for Rozner family I found another Stanisław Rozner but his wife was Marianna Sternicka (mine is Słomczewska) so maybe you're searching for her.
You can find all the information on the website www.genetyka.genealodzy.pl
If you need help feel free to send me an email on wiktoria.pwieczorek@gmail.com
Dzień dobry, napisałam długą wiadomość, ale niestety z jakiegoś powodu się nie dodała. Już dodaję aktualizację i odpowiadam na pytania.
Mieszkam w Danii, w Polsce próbowałam dostać akt urodzenia ale niestety noszę inne nazwisko niż Rozner, ponieważ mój tata dostał nazwisko po swoim ojczymie (nie wiem z jakiego powodu, ale ta rodzina już nie żyje, łącznie z tatą). Przez to, że nie nazywam się Rozner odmówiono mi w urzędzie.
O pochodzeniu żydowskim wiem jedynie z artykułu w gazetce o mińskich Żydach. Było tam napisane, że (Imię nieznane) Rozner był nadwornym malarzem Dernałowiczów i autorem fresków w dworze w Repkach. Był on pochodzenia żydowskiego, pochodził z Sokołowa Podlaskiego i dalszą jego rodzina osiedliła się w Mińsku Mazowieckim (skąd jestem). Po nitce do kłębka prawdopodobnie go odnalazłam i jest to mój prapradziadek Stanisław Rozner. Mój dziadek Ignacy również malował.
Mam akt urodzenia brata mojego pradziadka Henryka Roznera ur. 20.05.1917 w Sokołowie Podlaskim zm. 08.04.1970 w Mińsku Mazowieckim. Jego (prawdopodobnie) brat Antoni Rozner ur. 13.06.1907 w Sokołowie Podlaskim zm. 10.12.1996r w Sokołowie Podlaskim. W tym akcie urodzenia byli również rodzice: Stanisław Rozner (zawód malarz) Ur. 18.10.1876 w Sokołowie Podlaskim oraz Marianna Słomczewska Ur. 30.08.1879 Wincentów. Byli małżeństwem i mieszkali wtedy w Sokołowie Podlaskim.
Mam jeszcze żonę Henryka Roznera, to była moja prababcia Halina Wiercińska pochodziła z Repki pod Sokołowem i mieszkała później w Mińsku.
To wszystko co mam.
Pozdrawiam serdecznie,
Wiktoria
Unfortunately I think we are not related. When I was searching for Rozner family I found another Stanisław Rozner but his wife was Marianna Sternicka (mine is Słomczewska) so maybe you're searching for her.
You can find all the information on the website www.genetyka.genealodzy.pl
If you need help feel free to send me an email on wiktoria.pwieczorek@gmail.com
Dzień dobry, napisałam długą wiadomość, ale niestety z jakiegoś powodu się nie dodała. Już dodaję aktualizację i odpowiadam na pytania.
Mieszkam w Danii, w Polsce próbowałam dostać akt urodzenia ale niestety noszę inne nazwisko niż Rozner, ponieważ mój tata dostał nazwisko po swoim ojczymie (nie wiem z jakiego powodu, ale ta rodzina już nie żyje, łącznie z tatą). Przez to, że nie nazywam się Rozner odmówiono mi w urzędzie.
O pochodzeniu żydowskim wiem jedynie z artykułu w gazetce o mińskich Żydach. Było tam napisane, że (Imię nieznane) Rozner był nadwornym malarzem Dernałowiczów i autorem fresków w dworze w Repkach. Był on pochodzenia żydowskiego, pochodził z Sokołowa Podlaskiego i dalszą jego rodzina osiedliła się w Mińsku Mazowieckim (skąd jestem). Po nitce do kłębka prawdopodobnie go odnalazłam i jest to mój prapradziadek Stanisław Rozner. Mój dziadek Ignacy również malował.
Mam akt urodzenia brata mojego pradziadka Henryka Roznera ur. 20.05.1917 w Sokołowie Podlaskim zm. 08.04.1970 w Mińsku Mazowieckim. Jego (prawdopodobnie) brat Antoni Rozner ur. 13.06.1907 w Sokołowie Podlaskim zm. 10.12.1996r w Sokołowie Podlaskim. W tym akcie urodzenia byli również rodzice: Stanisław Rozner (zawód malarz) Ur. 18.10.1876 w Sokołowie Podlaskim oraz Marianna Słomczewska Ur. 30.08.1879 Wincentów. Byli małżeństwem i mieszkali wtedy w Sokołowie Podlaskim.
Mam jeszcze żonę Henryka Roznera, to była moja prababcia Halina Wiercińska pochodziła z Repki pod Sokołowem i mieszkała później w Mińsku.
To wszystko co mam.
Pozdrawiam serdecznie,
Wiktoria
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Wiktorio:
problemem nie jest Twoje nazwisko (w tym rodowe) ale udokumentowanie pokrewieństwa. Jeśli jesteś w stanie udokumentować swoją tożsamość (że Ty to Ty, że np Twoje maile do urzędu przychodzą z kont faktycznie do Ciebie należącego) oraz, że jesteś zstępną szukanych zmarłych - masz prawo. W innych przypadkach napotkasz takie same ograniczenia jak osoby niespokrewnione, obce.
Linkuj kopie posiadane.
Czyj akt urodzenia próbowałaś, bez powodzenia, dostać?
Odpis?
Kopie?
Skąd? (tzn gdzie próbowałaś?)
problemem nie jest Twoje nazwisko (w tym rodowe) ale udokumentowanie pokrewieństwa. Jeśli jesteś w stanie udokumentować swoją tożsamość (że Ty to Ty, że np Twoje maile do urzędu przychodzą z kont faktycznie do Ciebie należącego) oraz, że jesteś zstępną szukanych zmarłych - masz prawo. W innych przypadkach napotkasz takie same ograniczenia jak osoby niespokrewnione, obce.
Linkuj kopie posiadane.
Czyj akt urodzenia próbowałaś, bez powodzenia, dostać?
Odpis?
Kopie?
Skąd? (tzn gdzie próbowałaś?)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
AU Antoniego z 1907
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... a80851_max
ja bym jednak podrążył ten temat na Twoim miejscu. Np. co to za Wincentów ?
Może ktoś spróbuje odczytać. Powiat nieszawski tam napisano ? sam nie wiem ? a jeśli to niby parafia Witowo. Słomczewscy są ale Marianny nie widzę. A może wcale nie nieszawski ? warto przecież prześledzić losy rodziny Marianny i w ten sposób może ślub znaleźć z Roznerem
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... a80851_max
ja bym jednak podrążył ten temat na Twoim miejscu. Np. co to za Wincentów ?
Może ktoś spróbuje odczytać. Powiat nieszawski tam napisano ? sam nie wiem ? a jeśli to niby parafia Witowo. Słomczewscy są ale Marianny nie widzę. A może wcale nie nieszawski ? warto przecież prześledzić losy rodziny Marianny i w ten sposób może ślub znaleźć z Roznerem