Akt zgonu Emilii Plater
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Marcin.Rybicki

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Akt zgonu Emilii Plater
Czy ktoś próbował odnaleźć akt zgonu (nie miejsce zgonu i miejsce pochówku) Emilii Plater? Dziś mija 190 rocznica śmierci.
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
- historyk1920

-
Marcin.Rybicki

Przyznam szczerze, że też sięgnąłem po internet i w tym momencie tylko internet. Wikipedia była tylko punktem wyjścia i tak powiela te same informacje dostępne w sieci.Biografię Emilii będę miał w ręku po Nowym Roku. Co podaje internet? Ciężko chora umiera 23.12.1831roku w majątku Justianów i zostaje pochowana na cmentarzu w Kopciowie. Sprawdziłem akta zmarłych z parafii rzymskokatolickiej w Kopciowie za rok 1831 i 1832. Nie ma jej również pod nazwiskiem Korawińska. Sprawdziłem pobliskie parafie Wiejsieje i Lejpuny. Nie ma. Jeśli umiera, to o tym fakcie należy powiadomić urzędnika USC. Pytanie urzędnika jakiego wyznania i gdzie to miało miejsce.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
ja też sprawdziłem, bo są na szwa ale nie ma jej AZ.
Ale ciąg - umarła więc trzeba zgłosić i odnotować tylko teoretyczny. Urzędnik to lokalny katolicki ksiądz - wiedział pewnie, do chorej pewnie wezwano go ale nie chciał okazałego pogrzebu i wpisu w swoich księgach. Mógł przekazać info do rodziny, Ci do lokalnego księdza i tam wpis w księdze zgonów. Więc może Liksna ale nie widzę online z tego okresu.
Jeszcze żeby było ciekawiej zgony z Kopciowa za 1831 kończą się 8 grudnia
Ale ciąg - umarła więc trzeba zgłosić i odnotować tylko teoretyczny. Urzędnik to lokalny katolicki ksiądz - wiedział pewnie, do chorej pewnie wezwano go ale nie chciał okazałego pogrzebu i wpisu w swoich księgach. Mógł przekazać info do rodziny, Ci do lokalnego księdza i tam wpis w księdze zgonów. Więc może Liksna ale nie widzę online z tego okresu.
Jeszcze żeby było ciekawiej zgony z Kopciowa za 1831 kończą się 8 grudnia
-
Marcin.Rybicki

Księgi z dekanatu sejneńskiego niektórych parafii z terenu obecnej Litwy są w AP Suwałki. Czy proboszcz z Kopciowa nie zapisał w duplikatach, a zapisał w księgach dekanalnych? W LVIA z Kopciowa nie ma zgonów za poszukiwany okres. Z Liksny należącej do dekanatu Dyneburg Dolny za lata 1831-1832 też nie ma roczników. W jakiejś parafii akt zgonu Emilii zapisano...