Akt zgonu Emilii Plater

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Marcin.Rybicki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Akt zgonu Emilii Plater

Post autor: Marcin.Rybicki »

Czy ktoś próbował odnaleźć akt zgonu (nie miejsce zgonu i miejsce pochówku) Emilii Plater? Dziś mija 190 rocznica śmierci.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Akt zgonu Emilii Plater

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Zdaje się musiałby być pod innym nazwiskiem
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Akt zgonu Emilii Plater

Post autor: historyk1920 »

I owszem :) można sprawdzić tu : https://pl.wikipedia.org/wiki/Emilia_Plater
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Przyznam szczerze, że też sięgnąłem po internet i w tym momencie tylko internet. Wikipedia była tylko punktem wyjścia i tak powiela te same informacje dostępne w sieci.Biografię Emilii będę miał w ręku po Nowym Roku. Co podaje internet? Ciężko chora umiera 23.12.1831roku w majątku Justianów i zostaje pochowana na cmentarzu w Kopciowie. Sprawdziłem akta zmarłych z parafii rzymskokatolickiej w Kopciowie za rok 1831 i 1832. Nie ma jej również pod nazwiskiem Korawińska. Sprawdziłem pobliskie parafie Wiejsieje i Lejpuny. Nie ma. Jeśli umiera, to o tym fakcie należy powiadomić urzędnika USC. Pytanie urzędnika jakiego wyznania i gdzie to miało miejsce.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

ja też sprawdziłem, bo są na szwa ale nie ma jej AZ.
Ale ciąg - umarła więc trzeba zgłosić i odnotować tylko teoretyczny. Urzędnik to lokalny katolicki ksiądz - wiedział pewnie, do chorej pewnie wezwano go ale nie chciał okazałego pogrzebu i wpisu w swoich księgach. Mógł przekazać info do rodziny, Ci do lokalnego księdza i tam wpis w księdze zgonów. Więc może Liksna ale nie widzę online z tego okresu.
Jeszcze żeby było ciekawiej zgony z Kopciowa za 1831 kończą się 8 grudnia
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Księgi z dekanatu sejneńskiego niektórych parafii z terenu obecnej Litwy są w AP Suwałki. Czy proboszcz z Kopciowa nie zapisał w duplikatach, a zapisał w księgach dekanalnych? W LVIA z Kopciowa nie ma zgonów za poszukiwany okres. Z Liksny należącej do dekanatu Dyneburg Dolny za lata 1831-1832 też nie ma roczników. W jakiejś parafii akt zgonu Emilii zapisano...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”