Archidiecezja Lubelska-adnotacja na metryce chrztu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

obora69

Sympatyk

Archidiecezja Lubelska-adnotacja na metryce chrztu

Post autor: obora69 »

Witam.

Dowiedziawszy się o tym, że moja mama była adoptowana jako kilkuletnie dzieci, naszła mnie wielka chęć aby dowiedzieć się czegoś więcej o jej biologicznych rodzicach.
Na początku swoich poszukiwań zacząłem od zdobycia aktu chrztu swojej mamy.I tu już pojawia się pierwsza "ciekawostka".
Na tej metryce chrztu jest pewna adnotacja.Odnosi się ona do jakieś korespondencji pomiędzy adopcyjnymi rodzicami mojej mamy a Kuria w Lublinie/Archidiecezja Lubelską.Oczywiście pisałem do nich maile, ale po dłuższym czasie bez odpowiedzi postanowiłem zadzwonić.Dowiedziałem się zupełnie nic, że nie posiadają takiej korespondencji i nie są w stanie w żaden sposób pomóc.
Szczerze mówiąc nie daje mi to spokoju i nie wszyscy się pewnie zgodzą ze mną ale nie daje temu wiary i sądzę, że te listy gdzieś są.Żyje w przekonaniu, że instytucje kościelne posiadają więcej dokumentów niż to sobie można wyobrazić, tylko najzwyczajniej nie chcą pomóc.Oczywiście mogę się mylić.

Akt chrztu jest mojej mamy Bernadety Łosinieckiej (po adopcji Borowieckiej) a z Kuria w Lublinie kontaktowała się jej adopcyjna mama Irena Borowiecka.

Może ktoś jest w stanie w jakiś sposób mnie jeszcze w inny sposób nakierować lub coś się dowiedzieć.

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Paweł

https://zapodaj.net/fa466c8636545.jpg.html
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Pierwsza adnotacja mówi o tym, że wydano odpis tego aktu.
Rozumiem, że skądinąd wiadomo, że chodzi o kurię w Lublinie; bo to, co napisano po polsku, wcale nie musi jednoznacznie przemawiać za Lublinem.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
obora69

Sympatyk

To, że była to Kuria w Lublinie, to powiedział mi to ksiądz, który przesłał mi ten akt chrztu.
Może być też taka sytuacja, że może chodzić o Lubaczów, który jest bliżej miejsca urodzenia mojej mamy czyli Chotylubia.
Ponownie spojrzałem na datę pierwszej adnotacji , która jak mówisz odnosi się do wydania aktu chrztu i zauważyłem, że został wydany wkrótce po wyroku sądowym o przysposobienie mojej mamy.Pewnie był potrzebny do kolejnych kroków prawnych czy zgłoszeń dziecka do odpowiednich instytucji.Zaczyma mieć to sens.Pytanie teraz brzmi, co może oznaczać lub tyczyć druga adnotacja datowana na rok 1971 lub 1972 (na upartego obie daty można by było odczytać).

Pozdrawiam
Paweł
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Akt chrztu do żadnej instytucji państwowej nie był potrzebny.
Odpis mógł być do parafii, w ramach przygotowań do Pierwszej Komunii.
Druga adnotacja- bierzmowanie.

Szukaj poprzez instytucje państwowe (nie do końca wiem czego szukasz:) albo ew. zleć - bo tak "na oko" to zdobycie wiedzy "co kto komu" wtedy zajmie Ci (i nie tylko) trochę zasobów...a chyba nie do końca jesteś przekonany, że warto poczytać

Najlepszego w 2022
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
obora69

Sympatyk

Będę coś myśleć jak to rozwiązać dalej, chociaż szczerze mówiąc nie mam pomysłu jak.Postaram się dotrzeć gdzie mama była bierzmowana.Tak na start.

Pozdrawiam o wszystkiego co najlepsze w nowym roku.

Paweł
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Zastanawiam się jak Kuria Archidiecezji Lubelskiej miała pomóc w przypadku osoby, której dokumenty chrzcielne pochodzą z Archidiecezji Lwowskiej z siedzibą w Lubaczowie. Chotylub należał do tej archidiecezji. Obecnie jest to Diecezja Zamojsko-Lubaczowska.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Pomyśl "co" , potem "jak":)
Jeśli jesteś zdecydowany sam - to musisz uzupełnić wiedzę, skompletować dokumenty i mieć narzędzia typu podpis do korespondencji elektronicznej (nie wszystko nim załatwisz - np może być problem z korespondencją z sądem, a będziesz potrzebował i to dużo:).
Pamiętaj, że np odpisu ASC mają "okres przydatności" , skan papierowego odpisu ASC to nie dokument, a wersja elektroniczna odpisu ASC jest prawie martwa w obiegu urzędowym w mniej standardowych sprawach.
obora69

Sympatyk

Na chwilę obecną wciąż czekam na odpowiedź AP w Przemyślu odnośnie skanów akt sądowych o przysposobienie moje mamy.
Prawdopodobnie wszystko idzie w dobrym kierunku, tylko czekam na maila z numerem konta na które trzeba uiścić opłatę za skany.
Myślę, że to może być ciekawe źródło informacji

Następnym krokiem będą domy dziecka w którym lub których moja mama przebywała.

Problem w tym, że jak i moi dziadkowie (którzy adoptowali mamę) jak i mama już niestety nie żyją a ludzie którzy mogliby potencjalnie coś wiedzieć lub dorzucić jakąś garstkę informacji albo również nie żyją albo absolutnie nic nie wiedzą/pamiętają.
Paweł
Ostatnio zmieniony sob 01 sty 2022, 14:18 przez obora69, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

obora69 pisze:Może być też taka sytuacja, że może chodzić o Lubaczów, który jest bliżej miejsca urodzenia mojej mamy czyli Chotylubia.
Miejsce urodzenia to jest podstawowa informacja, której zabrakło w początkowym wpisie (żeby nie trzeba było zgadywać, o jaką kurię może chodzić).
Jeśli dana osoba urodziła się na terenie administracji apostolskiej w Lubaczowie, to nie widzę powodu, dla którego ewentualną korespondencję w jej sprawie miano by kierować do Lublina.

Podejrzewam, że jeśli w oryginalnej księdze metrykalnej (przechowywanej w parafii) dokonano adnotacji o adopcji, to w 1968 r. do kurii wysłano odpis aktu z tą adnotacją, żeby dokonano tam analogicznej adnotacji w kopii księgi metrykalnej przechowanej w archiwum.

/W 1972 r. również wydano odpis (ekstrakt) tego aktu./
obora69 pisze:Postaram się dotrzeć gdzie mama była bierzmowana.
W III adnotacji napisano, że w Przemyślu.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Pisma do kurii (nie do parafii, gdzie powinny być kierowane) były adresowane np wtedy, gdy nie znano miejsca chrztu - kierowano się miejscem urodzenia i proszono o pomoc w ustaleniu gdzie i kiedy chrzest. To jedna z możliwości, nie twierdzę że i w tym przypadku..
adnotacja raczej tylko w księgach parafialnych, nie kopiach diecezjalnych..choć to nie typowe "ne temere" to i w diecezjalnym może być (plus możliwość, że kopia niezdana jeszcze była, tj na miejscu w parafii w obu dopisano)
A przy spisach o późniejszych sakramentach informacje o wcześniejszych powinny być.
obora69

Sympatyk

Tak, ja wiem że w Przemyślu, miałem na myśli w jakiej konkretnie parafii.Jakoś do tego dojdę

Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”