Koledzy i Koleżanki,
utknęłam na Radomyślu Wielkim. Tamtejsze USC posiada akt urodzenia osoby Edward Guła, ur. 6.01.1931 roku w Radomyślu Wielkim. Rodzice to Michał i Julia Guła z domu Kopacz. Niestety bez dat, akty sporządzone na podstawie aktów kościelnych z parafii. Edward miał brata Władysława urodzonego 5 lipca 1906, możliwe, że w Radomyślu. Drugi brat Antoni zginął od wybuchu bomby. Edward niestety niewiele pamiętał o rodzinie (zły stan zdrowia), a wcześniej niewiele o niej mówił. Z tego, co wiem to nie miał wielu informacji.
Czy z powyższego damy radę coś wspólnie skleić?
Na myheritage jest też taki oto rekord:
https://www.myheritage.pl/research/coll ... ichal+Gula
Nie wiem czy można z niego coś wyciągnąć. Dziwne by było, żeby pojechał z żoną do USA, żeby kilka lat później wrócić do Polski. Czy to było normalne?
Potrzebuję Waszej pomocy.
Pozdrawiam, Monika
Radomyśl Wielki, Guła
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
manoska214

- MajaWojdalski

Radomyśl Wielki, Guła
Moniko,
Tak, szczególnie z rejonów Galicji, migracja zarobkowa do USA na początku XXw często miała formę wielokorotnych podróży "tam i z powrotem"
Czego konkretnie szukasz? Rodziców Edwarda? Czy masz jego akt zgonu?
Pozdrawiam,
Maja
Tak, szczególnie z rejonów Galicji, migracja zarobkowa do USA na początku XXw często miała formę wielokorotnych podróży "tam i z powrotem"
Czego konkretnie szukasz? Rodziców Edwarda? Czy masz jego akt zgonu?
Pozdrawiam,
Maja
-
manoska214

To już jakaś informacja Maju, dziękuję.
Dokładnie, szukam informacji o rodzicach Edwarda, mam tylko informację z jego aktu urodzenia, że ojciec to Michał, a matka to Julia Kopacz. Bez wieku, bez innych informacji ciężko jest szukać. Zwłaszcza przy braku ksiąg, w którch bym mogła znaleźć coś o nich.
Szukam spisów mieszkańców, może będzie numer domu, może księga gospodarska. Czegokolwiek by ruszyć to kim byli, skąd pochodzili, może ich przodków.
Niestety nie widzę czegoś takiego, może pod inną nazwą. Może coś podobnego istnieje o co mogę się zaczepić.
Pozdrawiam, Monika
Dokładnie, szukam informacji o rodzicach Edwarda, mam tylko informację z jego aktu urodzenia, że ojciec to Michał, a matka to Julia Kopacz. Bez wieku, bez innych informacji ciężko jest szukać. Zwłaszcza przy braku ksiąg, w którch bym mogła znaleźć coś o nich.
Szukam spisów mieszkańców, może będzie numer domu, może księga gospodarska. Czegokolwiek by ruszyć to kim byli, skąd pochodzili, może ich przodków.
Niestety nie widzę czegoś takiego, może pod inną nazwą. Może coś podobnego istnieje o co mogę się zaczepić.
Pozdrawiam, Monika
-
manoska214