Metryki i egzaminy parafii Różan (mazowieckie) z XIX wieku

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
pawel26

Sympatyk

Metryki i egzaminy parafii Różan (mazowieckie) z XIX wieku

Post autor: pawel26 »

Dzień dobry,

poszukuję informacji na temat moich przodków o nazwisku Radziszewski, którzy najprawdopodobniej zamieszkiwali w XIX wieku w Różanie. W sąsiednich parafiach (Szelków, Lubiel, Zambski, Długosiodło) pojawia się to nazwisko dość licznie, natomiast żadna z linii z owych parafii nie jest moją bezpośrednią. W związku z tym byłbym wdzięczny za informację, czy gdziekolwiek mogą być dostępne i istnieją księgi metrykalne, egzaminy przedmałżeńskie, może spisy ludności parafii Różan - mam na myśli lata 1800-1897, z których nie ma zindeksowanych danych ani w Genetece, w Projekcie Podlasie, ani na Family Search.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje i wskazówki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Hermanos

Członek PTG
Adept

Post autor: Hermanos »

Czołem,

kilka moich linii też się urywa w Różanie. Na forum trafiłem na informację, że oba komplety tamtejszych ksiąg uległy zniszczeniu w pożarach.

Tak więc, sprzed 1897 nie zachowało się kompletnie nic...

[EDIT] Podaję link to tematu:

https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... =r%F3%BFan
Ostatnio zmieniony śr 05 sty 2022, 08:12 przez Hermanos, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
poz_marecki

Sympatyk

Post autor: poz_marecki »

Dzień dobry , w 1896 roku mój prapradziadek dał datek na odbudowę spalonego kościoła w Różanie(czy Różanach?nie jestem pewny).Znalazlem to info w gazecie.Może to jest wyjaśnienieniem braku metryk ?
Jest jeszcze Różan (Różany) z tego co pamiętam ,na Białorusi , także może to nie ten na Mazowszu uległ spaleniu i coś tam znajdziesz.
Gazeta nie precyzowała w jakim województwie.
pozdrawiam
poz_marecki
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... highlight=
Awatar użytkownika
pawel26

Sympatyk

Post autor: pawel26 »

Hermanos pisze:Czołem,

kilka moich linii też się urywa w Różanie. Na forum trafiłem na informację, że oba komplety tamtejszych ksiąg uległy zniszczeniu w pożarach.

Tak więc, sprzed 1897 nie zachowało się kompletnie nic...

[EDIT] Podaję link to tematu:

https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... =r%F3%BFan
Dziękuję za odpowiedzi. To rzeczywiście wyjaśnia brak ksiąg. Szkoda, z drugiej strony przynajmniej jest dokładnie opisane, jak księgi zostały zniszczone, co też jest cenną informacją. Wobec tego pozostaje mieć tylko nadzieję, że uda mi się odnaleźć inne rodzaje źródeł, które mogłyby mi dać dalsze wskazówki co do losów rodziny oraz genealogia genetyczna.
AleGor

Sympatyk

Post autor: AleGor »

pawel26 pisze:
Hermanos pisze:Czołem,
Wobec tego pozostaje mieć tylko nadzieję, że uda mi się odnaleźć inne rodzaje źródeł, które mogłyby mi dać dalsze wskazówki (...)
A ktoś ma jakiś pomysł co pozwoliło by przełamać ten pat.
Aleksander
Psioter5

Sympatyk

Post autor: Psioter5 »

Dzień dobry, czy coś się zmieniło z księgami w Różanie. Szczerze mówiąc mieszkam tu od urodzenia i wiem ze sam kościół był dwa razy poważnie uszkodzony podczas obu wojen ale nie od strony zakrystii czy sam budynek kancelarii, nigdzie nie doczytałem się o pożarze.
Pozdrawiam Piotr Chełchowski
Psioter5

Sympatyk

Ostatnio prosiłem diecezję Płocką i Łomrzyńską o akta metrykalne z Różana, obie zgodnie twierdzą że nie posiadają żadnych akt z XIXw
joanna84

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: joanna84 »

W Projekcie Kurpie są zindeksowane listy mieszkańców Różana. Skany niedostępne ze względu na prace na portalu szukajwarchiwach
https://www.projektkurpie.pl/wyszukiwarka/
Joanna
Psioter5

Sympatyk

Niestety informacje tam zawarte są z młodszych lat
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”