Dzień dobry ja Mam wykonane 2 testy dna
Ancestry I Myheritage.
Chciałabym się dowiedzieć parę rzeczy dowiedzieć .
1 czy warto wykonać test dziadkom test wykonałam już moim rodzicą
2 co mogę z robić z tymi testami w jakim kierunku iść?
Testy już przeniosłam do innych portali
3 mam pewny Match na gedmatch i Ftdna nazwiemy go H
Więc z Ja z H mam z tą panią po 164 cm
A tata 256 cm
Pisałam z tą panią mamy wspólne nazwiska ale nic nam się nie lączy
Z góry dziękuję miłego dnia
Katarzyna Dawid
Testy Dna, co robić?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Kasia20015

- Stradowski_Jacek

- Podziękował: 3 times
-
Kasia20015

Re: Testy Dna, co robić?
Bardzo przepraszam , ale nie mieszkam w polsce pisze jak umiemStradowski_Jacek pisze:Co zrobić? Na początek poprawić ortografię.![]()
Jacek
Re: Testy Dna, co robić?
1. Tak, dziadkom wykonać test zdecydowanie. Z każdym pokoleniem tracimy 50% DNA, dostajemy po połowie od rodziców. Jak będziesz miała test rodziców to dobrze, ale jak możesz przetestować głębsze pokolenie to jeszcze lepiej, więcej się dowiesz.Kasia20015 pisze:Dzień dobry ja Mam wykonane 2 testy dna
Ancestry I Myheritage.
Chciałabym się dowiedzieć parę rzeczy dowiedzieć .
1 czy warto wykonać test dziadkom test wykonałam już moim rodzicą
2 co mogę z robić z tymi testami w jakim kierunku iść?
Testy już przeniosłam do innych portali
3 mam pewny Match na gedmatch i Ftdna nazwiemy go H
Więc z Ja z H mam z tą panią po 164 cm
A tata 256 cm
Z góry dziękuję miłego dnia
Katarzyna Dawid
2. Zacznij od własnej znanej genealogii, co wiesz z dokumentów, nazwiska, lokalizacje, a wynik testu pokazuje Ci jak to się dalej rozkłada. DNA nie jest w próżni, zawsze zaczynaj od dokumentowych faktów. Także dlatego, że DNA może niektóre dokumenty obalić (ale z góry tego zakładać nie należy).
Grupa na FB jest, Genealogia Genetyczna, dużo tam treści różnych, trzeba się zapisać bo jest prywatna teraz i najpierw czytaj, potem pisz (wprowadzono zatwierdzanie postów, taki był ruch)
3. Jak podajesz dane liczbowe to koniecznie z którego portalu, bo liczą różnie trochę. FTDNA i Gedmatch też są różnice. Wspólne nazwiska to już coś. Te odcinki, np. dla ojca 256 cM, to suma wspólnych odcinków, tak? U mnie taki wynik na FTDNA to wspólni pradziadkowie (nasi dziadkowie byli braćmi) i osoby są mi znane zanim zrobiły test.
Jeżeli to nie jest zatem kuzyn ojca, że pradziadkowie (2) wspólni, to może być też "składanka" z kilku wspólnych przodków i "przybliżyło" w wyniku. Zobacz jakie odcinki składają się na ten wynik, jakiej długości, jak są mocno poszatkowane, wiele mniejszych odcinków, to może tak być. Zwłaszcza jak jakaś izolowana lokalizacja przodków (gdzie zawierano związki w wąskim kręgu osób).
Pamiętaj też o różnicach pokoleń (ile od Ciebie w głąb, a i ile od matcha). Oraz o "połówkach" (druga żona, drugi mąż, itd.), wtedy też idzie to dalej w głąb.
Postaraj się nawiązać kontakt z matchami, Polakami, którzy znają swoją genealogię (i podają ją w portalach), nawet jak są to małe wspólne odcinki.
I koniecznie podawaj lokalizację przodków, ja np. nie wiem teraz czy mam Ciebie szukać w wynikach czy nie, bo nie wiem czy to i moje rejony.
A od dziadków to trzeba było zacząć, wiem, że najpierw robi się dla siebie test, bo to ciekawe. Ale dziadkowie (2 dziadków, 2 babcie) to prawdziwy genealogiczno-genetyczny "skarb".
Łucja
-
julia_jarmola

Takie połączenie nie jest małe, wg mojego skromnego rozeznania chodzi o pokolenie pradziadka lub prapradziadka.Więc z Ja z H mam z tą panią po 164 cm
A tata 256 cm
Mam matcha 155 cM, długość wspólnego bloku 64 i jego pradziadek oraz moja prababka byli rodzeństwem.
Z kolei ciocia , z którą mam 276 cM, a długość bloku 54, to bratanica mojej babki.
Trzeba by zgłębić genealogię papierową, można to także tej pani zasugerować.
No i oczywiście proszę posłuchać Łucji - o ile to możliwe, testujemy najstarszych przodków.
Pozdrawiam, życzę powodzenia,
Julia
Tu jest przydatne narzędzie, które pokazuje najbardziej prawdopodobne statystycznie pokrewieństwa, również przyrodnie. Na przykład przy 256cM wychodzi 62% prawdopodobieństwo, że osoba spokrewniona to kuzyn 2 stopnia, ewentualnie 1 kuzyn dziadka bądź przyrodni 1 kuzyn rodzica - nie wiem czy dobrze to tłumaczę na polski 
https://dnapainter.com/tools/sharedcmv4
https://dnapainter.com/tools/sharedcmv4
Pozdrawiam
Rafał
Rafał