okupnicy a uwłaszczenie

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Iwona2022

Sympatyk
Kontakt:

okupnicy a uwłaszczenie

Post autor: Iwona2022 »

Po prześledzeniu losów mojego pra przodka ktory był gorzelanem,gospodarzem,rolnikiem,ekonomem,nagle zaczął migrować po rożnych, folwarkach by umrzeć jako okupnik .Plotka głosi ze kupił od dziedzica kilkadziesiąt hektarów.Rzeczywiście mieszkańcy wsi kolonii to jedna rodzina.Przeczytałam kilka artykułów o uwłaszczeniu majatków m.in Błaszki.Prześladuje mnie ciekawość .Bo rozumiem ze okupnikiem mógł zostać chłop który uprawiał ziemię w majątku .Więc co z moim pra dziadkiem.Jestem początkująca i może zadaje banalne pytanie ale czy rolnik i gospodarz to to,samo.Pozdrawiam.
lubkap3

Sympatyk

okupnicy a uwłaszczenie

Post autor: lubkap3 »

rolnik to zawód. Okupił się, to znaczy przed uwłaszczeniem formalnie był chłopem nieusuwalnym, z prawem do dziedziczenia gospodarstwa, ale formalnie nie był jego właścicielem.
Andrzej
Iwona2022

Sympatyk
Kontakt:

okupnicy a uwłaszczenie

Dziękuje Andrzeju za odpowiedz.Właśnie to rozumiem.NIe rozumiem jak można zostać okupnikiem ziemi ktorej nie uprawiał.Iwona
Iwona
lubkap3

Sympatyk

okupnicy a uwłaszczenie

Post autor: lubkap3 »

No uprawiał tę ziemię! Nie był tylko jej właścicielem. Andrzej
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Okupnicy a uwłaszczenie.

Post autor: ROMAN_B »

Iwono, dobry wieczór.

Z nazwami określającymi daną osobę w jakimś dokumencie czasami bywa pewien kłopot. Nie zawsze oznaczają one to samo w różnym czasie i miejscu. Niekiedy bywa tak, iż osoba sporządzająca dokument używa w nim określeń znaczących co innego w innym miejscu i czasie. Najlepiej jest sprawdzić co mogło znaczyć konkretne określenie w danym czasie i miejscu.

W Słowniku języka polskiego pod redakcją Witolda Doroszewskiego znajduje się hasło „okupnik”.
Słownik taj wyjaśnia jego znaczenie:
„okupnik m III hist. < w dawnej Polsce: chłop posiadający ziemię na prawie dziedziczenia, płacący czynsze, zwolniony od ciężarów pańszczyzny >: Chłopów czynszowników (…) zwano na zachodnich połaciach kraju (…) okupnikami. (…). Dziedziczni okupnicy płacący czynsz. (…).”.

Roman.
Iwona2022

Sympatyk
Kontakt:

Adamie nie chcę cię denerwować jeszcze trochę cierpliwosci ale wg p.Nejman ''Wsie sieradzkie''włascicielami tego majatku byli właściciel Jaroszyński dziedzic i uwłaszczeni chłopi ok1911roku.W1911roku moj pra pracował na folwarku Socha/rodzi się tam córka/.W 1914r znajduje się juz na tej wsi./nastepne dziecko/W1919 umieara jako okupnik.Z folwarku na wieś to kilkadziesiąt km.Czyli nie mógł uprawiać tej ziemi.Rozumię ze to było po uwłaszczeniu.Ciekawi mnie jak wszedł w posiadanie tej gospodarki.Przeciezżnie z ogłoszenia?
Iwona
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Chłop pańszczyźniany uprawiał ziemię , którą praktycznie odziedziczył po przodkach. Natomiast szlachta począwszy od XV wieku zaczęła uważać , że cała ziemia we wsi jest jej własnością , zarówno część pańska jak i chłopska. Chłopi w zalezności od uprawianego areału odrabiali pańszczyznę (przeważnie 6 dni od łana, więc rolnik łanowy tzn. kmieć musiał utrzymywać parobka, który tę pańszczyznę odrabiał). Niektórzy bogatsi chłopi mieli status (nabyty lub dziedziczny) okupnika . Wtedy nadal byli posiadaczami zależnymi swojego łana , ale nie chodzili na pańszczyznę , lecz płacili żywą gotówkę (okupywali się).
Chłopi pańszczyźniani nie byli pełnymi właścicielami ziemi , ale np. kupowali kawałki ziemi od sąsiadów. Szlachcicowi to nie wadziło , bo i tak cała wieś formalnie była jego.
Po uwłaszczeniu dawne statusy okupnika lub olędra straciły ważność, ale tradycyjnie używano nazwy np. dla oznaczenia kolonisty (czyli chłopa , który kupił od dziedzica działkę ziemi i się na niej osiedlił). W mojej wsi dziedzic w latach 1880-1900 sprzedał praktycznie cały majątek kolonistom.

Pozdrawiam
Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”