Witam
Wiem, że niektórzy z Państwa orientują się w szukaniu w CAW.
Ja chciałam zdobyć scany dotyczące:
Sygnatura I.300.19. Tom 7 - 10 Polowa Kuria Biskupia - Księga ewidencji zmarłych 1918 -1939
Zwróciłam się do CAW ale dostałam taką odpowiedz:
uprzejmie informuję, iż na stronie internetowej Wojskowego Biura Historycznego w zakładce "Centralne Archiwum Wojskowe" dostępna jest Wyszukiwarka zasobu CAW. Znajdują się tam "Skany kartoteki", "Bazy personalne" oraz „Akta opracowane” – wybrane inwentarze pozwalające zweryfikować, czy w zasobie CAW WBH mogą znajdować się materiały archiwalne dotyczące poszukiwanej osoby lub problematyki oraz ustalić sygnaturę akt.
Ale na wyszukanej stronie nie ma scanów.
https://wbh.wp.mil.pl/pl/skanywyszukiwa ... =%2B#wynik
Ponieważ WBH nie realizuje kwerend prywatnych tzn że tych materiałów zobaczyc nie można??
Małgorzata Sot
Prośba o pomoc - CAW
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
malgorzata601

- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Prośba o pomoc - CAW
Musiałby ktoś te akta zeskanować, więc nie ma. WBH to kilometry akt. Jeśli to księga zgonów czy małżeństw to można przejrzeć na miejscu po zamówieniu osobistym lub poprosić kogoś prywatnie o kwerendę
-
WegierskiPiotr

Re: Prośba o pomoc - CAW
[quote="malgorzata601"]Witam
Sygnatura I.300.19. Tom 7 - 10 Polowa Kuria Biskupia - Księga ewidencji zmarłych 1918 -1939
Szanowna Pani. W roku 2020 odwiedziłem C.A.W. w podobnej sprawie, chodziło mnie o mojego pradziadka Jana który zmarł z chorób. Wiedząc z relacji rodzinnych iż, Jan był "zatrudniony" mimo podeszłego wieku (lat 78) ale miał wóz i konia, przewoził rannych z dworca Wschodniego do szpitala Ujazdowskiego.
Niestety oznajmiono mi w C.A.W.-e że 90 % ksiąg Polowej Kurii Biskupiej uległo zniszczeniu a to co zostało nie nadaje się do kwerendy.
Z poważaniem Piotr
Szanowna Pani. W roku 2020 odwiedziłem C.A.W. w podobnej sprawie, chodziło mnie o mojego pradziadka Jana który zmarł z chorób. Wiedząc z relacji rodzinnych iż, Jan był "zatrudniony" mimo podeszłego wieku (lat 78) ale miał wóz i konia, przewoził rannych z dworca Wschodniego do szpitala Ujazdowskiego.
Niestety oznajmiono mi w C.A.W.-e że 90 % ksiąg Polowej Kurii Biskupiej uległo zniszczeniu a to co zostało nie nadaje się do kwerendy.
Z poważaniem Piotr