Prośba o pomoc - CAW

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

malgorzata601

Sympatyk

Prośba o pomoc - CAW

Post autor: malgorzata601 »

Witam
Wiem, że niektórzy z Państwa orientują się w szukaniu w CAW.
Ja chciałam zdobyć scany dotyczące:
Sygnatura I.300.19. Tom 7 - 10 Polowa Kuria Biskupia - Księga ewidencji zmarłych 1918 -1939
Zwróciłam się do CAW ale dostałam taką odpowiedz:
uprzejmie informuję, iż na stronie internetowej Wojskowego Biura Historycznego w zakładce "Centralne Archiwum Wojskowe" dostępna jest Wyszukiwarka zasobu CAW. Znajdują się tam "Skany kartoteki", "Bazy personalne" oraz „Akta opracowane” – wybrane inwentarze pozwalające zweryfikować, czy w zasobie CAW WBH mogą znajdować się materiały archiwalne dotyczące poszukiwanej osoby lub problematyki oraz ustalić sygnaturę akt.
Ale na wyszukanej stronie nie ma scanów.

https://wbh.wp.mil.pl/pl/skanywyszukiwa ... =%2B#wynik

Ponieważ WBH nie realizuje kwerend prywatnych tzn że tych materiałów zobaczyc nie można??

Małgorzata Sot
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Prośba o pomoc - CAW

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Musiałby ktoś te akta zeskanować, więc nie ma. WBH to kilometry akt. Jeśli to księga zgonów czy małżeństw to można przejrzeć na miejscu po zamówieniu osobistym lub poprosić kogoś prywatnie o kwerendę
WegierskiPiotr

Sympatyk

Re: Prośba o pomoc - CAW

Post autor: WegierskiPiotr »

[quote="malgorzata601"]Witam
Wiem, że niektórzy z Państwa orientują się w szukaniu w CAW.
Ja chciałam zdobyć scany dotyczące:
Sygnatura I.300.19. Tom 7 - 10 Polowa Kuria Biskupia - Księga ewidencji zmarłych 1918 -1939
Szanowna Pani. W roku 2020 odwiedziłem C.A.W. w podobnej sprawie, chodziło mnie o mojego pradziadka Jana który zmarł z chorób. Wiedząc z relacji rodzinnych iż, Jan był "zatrudniony" mimo podeszłego wieku (lat 78) ale miał wóz i konia, przewoził rannych z dworca Wschodniego do szpitala Ujazdowskiego.
Niestety oznajmiono mi w C.A.W.-e że 90 % ksiąg Polowej Kurii Biskupiej uległo zniszczeniu a to co zostało nie nadaje się do kwerendy.
Z poważaniem Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”