Zawady (woj. mazowieckie) parafia

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Piotrowski_Dariusz_1967

Sympatyk

Zawady (woj. mazowieckie) parafia

Post autor: Piotrowski_Dariusz_1967 »

Proszę o pomoc i weryfikację informacji o aktach z początku XIX wieku z parafii Zawady (woj. mazowieckie).

Z tej parafii poszukuję aktu urodzenia:
Joanny Józefy Bartkowskiej z roku 1821 , córki Grzegorza i Anny (dd.Robaczewskiej) wieś Bromierzyk
oraz prawdopodobnie aktu ślubu
Grzegorza Bartkowskiego i Anny Robaczewskiej z 1818 roku lub wcześniej.

Co do akt z tej parafii mam różne informacje :
Sau_sa__ge pisze:Co do Joanny Józefy Bartkowskiej, to jej aktu urodzenia nie ma. Urodziła się w Bromierzyku, który należał do parafii Zawady. Księgi z parafii Zawady niestety uległy zniszczeniu podczas wojny.
Samuraj pisze: W USC Leoncin powiedziano mi (na ucho!!), że pewne dokumenty z parafii Zawady są w czeluściach USC Brochów. Niestety, grzecznie odmówiono mi tam dostępu, ale nie zaprzeczono istnienia takich dokumentów.
Samuraj pisze:W USC Brochów byłem 4 - 5 lat temu i tak jak napisałem wyżej grzecznie spławiono mnie wtedy. Spróbuję jeszcze raz. Przeszkodą w okresie pandemii jest zamknięcie się urzędów na interesantów, ale mam wielką nadzieję, że to już jest końcówka i otworzą się na namolnych klientów.
Właśnie ok. 5 lat temu panienka w USC Leoncin powiedziała mi, że występowała oficjalnie do USC Brochów o informację z ksiąg parafii Zawady i otrzymała pozytywną odpowiedź.
Skontaktowałem się z USC Brochów , ale odesłano mnie do AP w Grodzisku Mazowieckim. Z AP dostałem zaś odpowiedź , że aktów z Zawad nie mają.

Może ktoś z Was ma jakąś wiarygodną informację co do aktów z tej parafii.

Darek
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Darku, dzień dobry.

Jeśli nic nie jest wiadomo, najlepiej zapytać u źródła.

Rozumiem, że chodzi Ci o metryki z parafii Zawady pod wezwanie św. Doroty, która mieści się we wsi Zawady w województwie mazowieckim, w powiecie warszawskim zachodnim, w gminie Kampinos.
Adres: Zawady 21; 05-085 Kampinos
Tel.: 22 725 06 05
Tel. komórkowy: 502 051 570
Poczta elektroniczna: parafiazawady@gmail.com
Proboszcz: ks. kanonik Bogusław Pomarański

Proponuję zatelefonować do proboszcza i zapytać o metryki z okresu Twojego zainteresowania [ sam wiesz najlepiej o co zapytać ] albo napisać na adres poczty elektronicznej – może proboszcz udzieli Ci odpowiedzi?

Roman.

Ps.
Jeśli, jak twierdzisz, zostałeś spławiony w USC Brochów to możesz spróbować napisać do burmistrza gminy Brochów. Jest nim pan Piotr Szymański.
Urząd Gminy Brochów
Brochów 125, 05-088 Brochów
powiat sochaczewski
woj. mazowieckie
Tel. 22 725-70-03
e-mail: gmina@brochow.pl
Opisz burmistrzowi swój problem i jak zostałeś potraktowany w USC. Możesz wspomnieć też o tym co napisał Ci Samuraj – niepotwierdzone informacje o metrykach z parafii Zawady, które mogą być w archiwum USC Brochów.
Decyzja należy do Ciebie.
Piotrowski_Dariusz_1967

Sympatyk

Post autor: Piotrowski_Dariusz_1967 »

Romanie , przepraszam ale zapomniałem napisać o moich poszukiwaniach w parafii Zawady.
Cytuję odpowiedź na zapytanie o akta :
"1. Dane osobowe gromadzone w Parafii są przeznaczone tylko i wyłącznie dla celów Kościelnych.
2. Tych roczników Parafia tutejsza nie posiada.
Pozdrawiam XB.P."

Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”