Akty urodzeń czy ślubów z Wołynia

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

piorok

Sympatyk

Post autor: piorok »

Dzień dobry
proszę o pomoc w znalezieniu aktu urodzenia lub ślubu Konstanty Siniakiewicz urodzony w dniu 8 kwietnia 1918 r. miejscowość kolonia Antolin, gmina Ludwipol, powiat Kostopol, Wołyń. Prawdopodobnie jet to parafia rzymskokatolicka Potasznia św Józefa Oblubieńca NMP. Żona to Leontyna Siniakiewicz. Tylko tyle wiem.
Nie wiem gdzie mogę znaleźć akty urodzeń czy ślubów z Wołynia.
Za wszelkie sugestie i podpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Piotr
bkrajewska
Legenda

Post autor: bkrajewska »

Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Re: Akty urodzeń czy ślubów z Wołynia

Post autor: Goś_Edmund »

piorok pisze:Dzień dobry
proszę o pomoc w znalezieniu aktu urodzenia lub ślubu Konstanty Siniakiewicz urodzony w dniu 8 kwietnia 1918 r. miejscowość kolonia Antolin, gmina Ludwipol, powiat Kostopol, Wołyń. Prawdopodobnie jet to parafia rzymskokatolicka Potasznia św Józefa Oblubieńca NMP. Żona to Leontyna Siniakiewicz. Tylko tyle wiem.
Nie wiem gdzie mogę znaleźć akty urodzeń czy ślubów z Wołynia.
Za wszelkie sugestie i podpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Piotr
Faktycznie kolonia Antolin była w parafii Potasznia dekanatu kostopolskiego. Niestety w tomach ks. Żurka brak parafii Potasznia jak i parafii Kostopol
Edmund
piorok

Sympatyk

Post autor: piorok »

Goś_Edmund pisze: Faktycznie kolonia Antolin była w parafii Potasznia dekanatu kostopolskiego. Niestety w tomach ks. Żurka brak parafii Potasznia jak i parafii Kostopol
Edmund
w Tomach ks. Żurka jest parafia Potasznia ale wpisy są tylko ślubów z lat 1924-1930. http://wolyn-metryki.pl/joomla/zawartosc

Dlatego dalej szukam i proszę o pomoc, data urodzenia jest dość "młoda" link do opisu kolonia Antolin to http://www.kami.net.pl/kresy/
dalej wybieramy woj. wołyńskie, powiat kostopolski, gmina Ludwipol kolonia Antolin. Tak wygląda kolejność po kliknięciu Administracja państwowa.

Teraz odkryłem, że kościół rzymsko-katolicki pod względem przynależności parafii Potasznia wygląda następująco: Metropolia Lwowska, Diecezja Łucka, Dekanat Kostopol, Parafia Potasznia wieś i na końcu kolonia Antolin.
Czyli szukamy w jakim archiwum ?
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

piorok pisze:
Goś_Edmund pisze: Faktycznie kolonia Antolin była w parafii Potasznia dekanatu kostopolskiego. Niestety w tomach ks. Żurka brak parafii Potasznia jak i parafii Kostopol
Edmund
w Tomach ks. Żurka jest parafia Potasznia ale wpisy są tylko ślubów z lat 1924-1930. http://wolyn-metryki.pl/joomla/zawartosc

Dlatego dalej szukam i proszę o pomoc, data urodzenia jest dość "młoda" link do opisu kolonia Antolin to http://www.kami.net.pl/kresy/
dalej wybieramy woj. wołyńskie, powiat kostopolski, gmina Ludwipol kolonia Antolin. Tak wygląda kolejność po kliknięciu Administracja państwowa.

Teraz odkryłem, że kościół rzymsko-katolicki pod względem przynależności parafii Potasznia wygląda następująco: Metropolia Lwowska, Diecezja Łucka, Dekanat Kostopol, Parafia Potasznia wieś i na końcu kolonia Antolin.
Czyli szukamy w jakim archiwum ?
Parafia Potasznia była młodą parafią. Kościół został zbudowany w 1925r. a parafia pod wezwaniem Świętego Józefa Oblubieńca Najświętszej Maryi Panny była erygowana w 1924r.. Czyli szukanie metrykalii wcześniejszych w Potaszni odpada. W całym dekanacie kostopolskim jedynie Parafia Berezne jest starsza, bo erygowana w 1765r. Reszta parafii:Annowola, Huta Stepańska, Janowa Dolina, Kazimirka, Kostopol, Potasznia i Wyrka to parafie erygowane do 1920 roku.
Parafii Potaszni nie ma w jedenastu tomach "Wykazy osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej do 1945r." opracowań ks. W. Żurka. A podany link nie jest adresem wspomnianych tomów.
Co do poszukiwań to może Archiwum w Łucku.
Edmund
matteo9

Post autor: matteo9 »

Dzień dobry. Poszukuję aktów urodzenia :Leokadia Kurzawa ur.1913 Berdyczów, aktu ślubu Leokadia Kurzawa i Władysław Zieliński ślub prawdopodobnie miał miejsce w Równem, możliwe że w Kościele garnizonowym w okolicach 1929-33.
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

matteo9 pisze:Dzień dobry. Poszukuję aktów urodzenia :Leokadia Kurzawa ur.1913 Berdyczów, aktu ślubu Leokadia Kurzawa i Władysław Zieliński ślub prawdopodobnie miał miejsce w Równem, możliwe że w Kościele garnizonowym w okolicach 1929-33.
Postaram się odpowiedzieć, możliwe że już jutro, jak dotrę do swego domu.

Sprawdziłem i niestety w parafii Równe takowego nazwiska nie znalazłem.
Edmund
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Poszukuję wszelkich aktów, w których pojawią sie nazwiska Pikwan i Zygman z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że miejscowość, w której mieszkali to Równe ale może to być parafia spisania aktów.
Z góry bardzo dziękuję.
Grażyna
Ostatnio zmieniony sob 27 sie 2022, 20:22 przez Rebell_Cieniewska_Grażyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Volhynia

Sympatyk

Post autor: Volhynia »

Do pytania dot. Siniakiewiczów z Antolina.

Antolin był kolonią powstałą w 2. poł. XIX w. Zamieszkiwali go koloniści, główne chyba z Prus.

Parafia Potasznia powstała w 1924 r., wcześniej Antolin należał do parafii Berezne. Ksiąg z Potaszni jeszcze nikomu nie udało się zlokalizować, najprawdopodobniej nie zachowały się.

Tylko nie wiem, czy Pan słusznie zakłada wyznanie rzymskokatolickie. Proszę popatrzeć na wykaz:

https://wolynskie.pl/miejsca-a/antolin-03.html

Sprawdziłam rocznik 1918 r. z parafii Berezne, nie ma tam aktu urodzenia Konstantego.

Sonia
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Rebell_Cieniewska_Grażyna pisze:Poszukuję wszelkich aktów, w których pojawią sie nazwiska Pikwan i Zygman z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że miejscowość, w której mieszkali to Równe ale może to być parafia spisania aktów.
Z góry bardzo dziękuję.
Grażyna
Znalazłem w parafii Równe takowy wypis:
Pikwan Wacław (r.: Józef i Barbara ze Skożepów) i Michalina Zygman; zw. mał. w 1901r. (1901/7)
Edmund
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Bardzo dziękuję. Skoro nie ma nic więcej, trzeba się cieszyć choć z tego co jest.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”