Szpital św. Łazarza w Krakowie - gdzie chowano zmarłych?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Robert_Stasiak

Sympatyk

Post autor: Robert_Stasiak »

Szanowni Państwo,

czy ktoś zorientowany w tematyce poszukiwań w Krakowie podpowiedziałby, gdzie należy szukać metryk/grobów osób, które chowano na "smętarzu" po uprzednim wyprowadzeniu zwłok z szpitala św. Łazarza?

Taką informację można było znaleźć na nekrologach: https://polona.pl/item/edward-kaczkowsk ... o:metadata

Kłaniam się
zlota_wilczyca

Sympatyk
Mistrz

Post autor: zlota_wilczyca »

Z tego co pamiętam, część zgonów z parafii św. Krzyża było ze szpitala św. Łazarza

Aleksandra
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Zmarłego w 1923 roku w szpitalu św. Łazarza pochowano na cmentarzu Rakowickim.
Znając datę zgonu Zarząd cmentarza podał mi lokalizacje grobu mimo, ze grób już nie istniał.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Syriusz

Sympatyk
Adept

Post autor: Syriusz »

Metryki w parafii św Mikołaja

https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-9729.phtml

A zmarłych chowano na cmentarzu Rakowickim.

Tomasz.
Michał_Bąbol

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Michał_Bąbol »

Znając datę zgonu zmarłego, można się zwrócić do Zarządu Cmentarzy Komunalnych w Krakowie o kwerendę w ich archiwum bieżącym. Udało mi się w taki sposób otrzymać Kartę pogrzebania zmarłego. Znaleźć można tam informacje takie jak czas i miejsce zgonu, przyczyna śmierci, wiek, imię i nazwisko, podobnie też miejsce pochodzenia. Dodam jeszcze, że kwerenda nie jest droga (wydaje mi się, że to koszt ok. 20 zł). Natomiast otrzymałem też dane o konkretnym miejscu, w którym znajdował się grób (to znaczy rząd, kwatera i miejsce). Wiadomo też, że zmarłych chowano - tak jak to powyżej było już wspomniane - na Cmentarzu Rakowickim, w kwaterze szpitalnej. Niestety, nie wiadomo, gdzie dokładnie owa kwatera leżała - to jest informacja, którą uzyskałem od ZCK.
Pozdrawiam, Michał!

Poszukuję informacji o Bąbolach z Łętowni, Skawy, Nowego Targu i innych okolicznych miejscowości
Robert_Stasiak

Sympatyk

Post autor: Robert_Stasiak »

Bardzo dziękuję Państwu za pomoc!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”