Jak odnaleźć miejsce pochówku

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

piogra1

Post autor: piogra1 »

Dzień dobry,

zwracam się do Państwa z prośba o podzielenie się doświadczeniem w kwestii poszukiwania grobów. Poszukuję miejsca pochówku swoich pradziadków. Odnalazłem w archiwach stare akty urodzenia rok 1877r. Szukałem w tych miejscowościach aktów zgonu ale niestety nie udało się. Wyszukiwarki grobów też nie pomogły. W jaki sposób mogę odnaleźć groby swoich pradziadków posiadając tylko akt urodzenia.

Pozdrawiam
Piotrek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Piotrze: skoro wiesz, że to dokumenty Twoich przodków, to wiesz także coś więcej, znasz inne zdarzenia , które pozwalają twierdzić, ze to własnie aktu urodzenia twoich przodków.
bo wiesz, że zbieżność imion i nazwisk to za mało - prawda?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
piogra1

W starym notatniku mojego dziadka znalazłem zapiski dotyczące jego rodziców ( rok i miejscowości w których się urodzili) i tak odnalazłem akty urodzeń, żadnych dodatkowych informacji nie posiadam.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

O swoim rodzicu (dziecku owych dziadków) nie wspomniał w zapiskach?
Ww informacje o miejscu i dacie - też do sprawdzenia.

A z tego okresu najprościej, najszybciej, najpełniej uzyskać informację poprzez ewidencję ludności (księgi ludności, meldunkowe etc)
Niestety - często nie istnieją. Ale gdy istnieją - to autostrada informacyjna, wyjaśni bardzo wiele, skutecznie i efektywnie.
piogra1

Niestety księgi ludności/rejestry ludności stałej dla danych miejscowości nie istnieją. Szukałem w archiwach. Czy w takim przypadku są inne możliwości zlokalizowania miejsca pochówku?

Pozdrawiam
Piotrek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Jeśli nie ma jednego dokumentu (typu) z informacją "ciągnioną" przez lata, to staramy się odtwarzać losy rodziny z "migawek", tzn dokumentacji zdarzeń, w których uczestniczyli przez nas poszukiwani.
Tak, mogą (i powinny :) być to "metryki" (ASC, w tym ASC zgonu)
W zasadzie cały wysiłek włożony w indeksację (stworzenie indeksów osobowych) jest właśnie dla przypadków "wiemy mniej więcej kto, wiemy mniej więcej kiedy i co, nie wiemy gdzie"
Bo jeśli wiemy gdzie to sprawdzenie w (np ASC zgonów) to paręnaście, parędziesiąt, paręset minut:)
Jak "niedaleko" to odpowiednio więcej
ale jak naprawdę "????" to uzysk z tego, że istnieją projekty indeksacyjne - jest duży.
Zapraszam do udziału:)

Czasem źródła, które zazwyczaj są używane do budowania prawdziwej historii na osnowie tych "migawek" ( urodził/a się, ślub, dzieci, zmarł) czyli notariat, wojskowość, szkoły, praca etc służą i do ustalenia i tych podstaw

a najbliższym uzupełnieniem , krewniakiem księgi akt zgonów jest pokładne
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Moze tam gdzie brali slub, gdzie rodzily sie dzieci, gdzies w tej okolicy zmarli.
Moze wedrowali a moze siedzieli w miejscu.

Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”