W moim zainteresowaniu jest rodzina Wojno (Woyno) z przydomkiem Półpanek herbu Nałęcz. Opracowałem drzewo, w którym znajduje się blisko 170 osób, kolejnych potomków z rodowym nazwiskiem łączących się od XVII do XX wieku. Wymienię tych, o których poszukuję informacji, a na samym końcu opiszę gałązkę do mojej prababki Wiktorii zd. Wojno.
Pierwsze namacalne, XVI wieczne dowody o tej rodzinie odnalazłem w Zbiorach Zygmunta Glogera. W odpisach ksiąg zachował się wpis dotyczący:
Wojciecha Wojno Półpanek z 1579 roku (nie wiem czy to był ten sam Wojciech co wspomniany po niżej).
W dalszym ciągu mam wpisy dotyczące potomków po (10x)Wojciechu Wojno Półpanek. Sprawa dwóch braci Macieja i (9x)Mateusza Wojno z dobrami ziemskimi na Wojnach Szubach, Krupach i Pieckach z 1632, 1642, 1648, 1660, 1661 roku.
Pierwszy z nich, Maciej ożenił się z Marianną Wojno, córką Baltazara po Wojciechu. W aktach z Dąbrówki Kościelnej zostały sporządzone akta chrztów ich potomstwa:
Mateusz 1640 - wioska Wojny
Kazimierz 1642 - Wojny
Walenty 1644 - Wojny (żona Marianna), potomstwo: Anna 1671 i Wojciech 1677 - Wojny
Elżbieta 1646 - Wojny Bakałarze
Paweł 1649 - W. Bakałarze
Marcin 1650 - prawdopodobnie Wojny
I w zasadzie tyle wiem na temat tej gałązki. Być może ktoś z badających to nazwisko natrafił na kolejne pokolenia lub też ma związek to proszę o informacje.
-------------------------------------------------------------------------------------
Drugi syn (9x)Mateusz ożenił się z Zofią Wojno. Gałązka Matusza jest mi o wiele bardziej znana, ich potomstwo również było chrzczone w Dąbrówce Kościelnej:
z potomstwa to między innymi:
Jakub ur. ? - w księdze grodzkiej brańskiej wieczystej z 1681 wymieniony jako brat Pawła i Doroty po Matuszu Wojno Półpanek.
Dorota 1650 - W. Piecki (mąż Walenty Żebrowski)
(8x)Paweł 1639 - chrzest w Dąbrówce K.. Ożenił się z Marcjanną Wyszyńską. Owocem ich związku był między innymi syn (7x)Antoni 1689 W. Piecki.
Gdzieś około 1722 roku Antoni ożenił się z Zofią Wyszyńską. Mieli co najmniej piątkę dzieci w tym syna (6x)Matusza 1726-1795 W. Piecki (o nim w dalszej części)
oraz syna Wojciecha 1733-1782 W. Piecki.
Wojciech i jego żona Marianna Wojno córka Ludwika z Pogorzeli pobrali się w 1762. Jeden z synów tej pary, Jan 1764, ożenił się z Franciszką Zaleską. Ta para miała między innymi dwóch synów:
>syn Franciszek 1798 W. Piecki - zm.1842 Garwolin (Wpisany do księgi szlachty guberni lubelskiej oddziału podlaskiego w 1843. (żona Klara Dąbrowska)
>oraz syn Felicjan 1796 W. Piecki - zm. 1877 Smogoszcz (był proboszczem w parafii Garwolińskiej).
Potomstwo Franciszka i Klary: urodzeni we wsi Budzeń to Mikołaj 1829, Teresa Joanna 1831, Teofil Filip 1834-1836, Kazimierz Adam 1836, Ferdynand Lucjan 1838.
Losy potomków Franciszka i Klary nie są mi znane więc tu apel o informację.
Podobnie sprawa wygląda z Dorotą i Walentym Żebrowskim. Pobrali się w 1681 w Dąbrówce K.
-------------------------------------------------------------------------------------
Wracając do (6x)Matusza 1726, potomka Antoniego i Zofii Wyszyńskiej:
Ożenił się z Katarzyną Zaleską w 1851, a ich potomstwo to miedzy innymi:
córka Konstancja 1754 - W. Piecki (mąż Jan Zaleski)
syn Stanisław 1767 - W. Piecki (żona Wiktoria Wyszyńska)
oraz syn (5x)Aleksy Wincenty 1774 - zm. 1844 - W. Piecki (używał drugiego imienia). Żoną Wincenta była Konstancja zd. Kostro.
Potomkowie tej pary to:
Roch 1809 - zm. 1865 - W. Piecki (wpisany do księgi szlachty w 1860)
Krzysztof 1813 - W. Piecki (mał. z Balbiną Raciborską w 1879) Krzysztof został wpisany do ksiąg szlachty guberni lubelskiej oddziału podlaskiego w 1847.
oraz syn (4x)Michał 1801 - W. Piecki
W 1828 roku Michał ożenił się z Konstancją Koćmierowską. Para doczekała się siedmiorga dzieci. Między innymi byli to:
córka Wiktoria 1836 - W. Piecki (jej los nie jest mi znany)
syn Franciszek 1843 - W. Piecki (żona Marianna Gąssowska) Franciszek został wpisany do księgi szlachty w 1860.
oraz syn (3x)Józef 1831 - W. Piecki (żona Marianna Biała, a po jej śmierci druga żona Marianna Perkowska). Józef został wpisany do księgi szlachty w 1860.
"Skany z wpisami z 1860 z tej księgi znajdują się na Genetece w poczekalni
link: https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... iellonska/
Tu apel o info odnośnie losów Wiktorii, potomków Franciszka i potomków Krzysztofa.
Końcowa historia jest o (3x)Józefie po Michale i Konstancji Koćmierowskiej.
Z pierwszego małżeństwa z Marianną z Białych urodził się (2x)Kazimierz w 1852 W. Piecki zm. 1918 K. Litwa i był to jedyny syn tej pary.
Po śmierci Ludwika Białego w 1853, ojca pierwszej żony Józef przeprowadza się do domu po teściu w Warelach Starych. w 1856 umiera pierwsza żona i w niedługim czasie Józef żeni się drugi raz. Para miała co najmniej szóstkę dzieci w tym Pawła 1857 - W. Stare. Paweł ożenił się z Karoliną Kostrówną z K. Litwy potomkinią z Kostrów Derlatków
Wracając do (2x)Kazimierza 1852:
Ożenił się z Marianną z Pruszyńskich i z tego związku urodziła się między innymi (1x)Wiktoria 1891 - Zalesie Nowe zm. 1945 - Czyżew. Wiktoria, wyszła za mąż za Bolesława Kostro w 1915 roku w Wyszonkach K.
I tu apel o informację dotyczące dzieci Józefa i M. Perkowskiej. W tym również o Pawle i jego żonie Karolinie zd. Kostro i ich potomstwie.
Kazimierz i Marianna z Pruszyńskich czyli moi 2xpradziadowie doczekali się męskiego potomka. Był nim Franciszek ur. w 1899 ale niestety nie wiem co się z nim stało. Z przekazów rodzinnych wynika, że były tylko same córki. Na dzień dzisiejszy tego też się trzymam i zakładam, że Kazimierz nie doczekał się wnuka po mieczu. Tym samym nazwisko rodowe w tej gałązce zostało zakończone jednak badania rodu Wojnów h. Nałęcz jeszcze się nie zakończyły i gdyby ktoś z was posiadał coś ciekawego o tej rodzinie to proszę o info.
Dziękuję Krzysztof Kędzierski