Rodzina Wojno "Półpanek" h. Nałęcz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Krzychokiedzer

Sympatyk
Adept

Post autor: Krzychokiedzer »

Dzień dobry.
W moim zainteresowaniu jest rodzina Wojno (Woyno) z przydomkiem Półpanek herbu Nałęcz. Opracowałem drzewo, w którym znajduje się blisko 170 osób, kolejnych potomków z rodowym nazwiskiem łączących się od XVII do XX wieku. Wymienię tych, o których poszukuję informacji, a na samym końcu opiszę gałązkę do mojej prababki Wiktorii zd. Wojno.
Pierwsze namacalne, XVI wieczne dowody o tej rodzinie odnalazłem w Zbiorach Zygmunta Glogera. W odpisach ksiąg zachował się wpis dotyczący:
Wojciecha Wojno Półpanek z 1579 roku (nie wiem czy to był ten sam Wojciech co wspomniany po niżej).
W dalszym ciągu mam wpisy dotyczące potomków po (10x)Wojciechu Wojno Półpanek. Sprawa dwóch braci Macieja i (9x)Mateusza Wojno z dobrami ziemskimi na Wojnach Szubach, Krupach i Pieckach z 1632, 1642, 1648, 1660, 1661 roku.
Pierwszy z nich, Maciej ożenił się z Marianną Wojno, córką Baltazara po Wojciechu. W aktach z Dąbrówki Kościelnej zostały sporządzone akta chrztów ich potomstwa:
Mateusz 1640 - wioska Wojny
Kazimierz 1642 - Wojny
Walenty 1644 - Wojny (żona Marianna), potomstwo: Anna 1671 i Wojciech 1677 - Wojny
Elżbieta 1646 - Wojny Bakałarze
Paweł 1649 - W. Bakałarze
Marcin 1650 - prawdopodobnie Wojny

I w zasadzie tyle wiem na temat tej gałązki. Być może ktoś z badających to nazwisko natrafił na kolejne pokolenia lub też ma związek to proszę o informacje.
-------------------------------------------------------------------------------------
Drugi syn (9x)Mateusz ożenił się z Zofią Wojno. Gałązka Matusza jest mi o wiele bardziej znana, ich potomstwo również było chrzczone w Dąbrówce Kościelnej:
z potomstwa to między innymi:
Jakub ur. ? - w księdze grodzkiej brańskiej wieczystej z 1681 wymieniony jako brat Pawła i Doroty po Matuszu Wojno Półpanek.
Dorota 1650 - W. Piecki (mąż Walenty Żebrowski)
(8x)Paweł 1639 - chrzest w Dąbrówce K.. Ożenił się z Marcjanną Wyszyńską. Owocem ich związku był między innymi syn (7x)Antoni 1689 W. Piecki.
Gdzieś około 1722 roku Antoni ożenił się z Zofią Wyszyńską. Mieli co najmniej piątkę dzieci w tym syna (6x)Matusza 1726-1795 W. Piecki (o nim w dalszej części)
oraz syna Wojciecha 1733-1782 W. Piecki.
Wojciech i jego żona Marianna Wojno córka Ludwika z Pogorzeli pobrali się w 1762. Jeden z synów tej pary, Jan 1764, ożenił się z Franciszką Zaleską. Ta para miała między innymi dwóch synów:
>syn Franciszek 1798 W. Piecki - zm.1842 Garwolin (Wpisany do księgi szlachty guberni lubelskiej oddziału podlaskiego w 1843. (żona Klara Dąbrowska)
>oraz syn Felicjan 1796 W. Piecki - zm. 1877 Smogoszcz (był proboszczem w parafii Garwolińskiej).
Potomstwo Franciszka i Klary: urodzeni we wsi Budzeń to Mikołaj 1829, Teresa Joanna 1831, Teofil Filip 1834-1836, Kazimierz Adam 1836, Ferdynand Lucjan 1838.

Losy potomków Franciszka i Klary nie są mi znane więc tu apel o informację.
Podobnie sprawa wygląda z Dorotą i Walentym Żebrowskim. Pobrali się w 1681 w Dąbrówce K.
-------------------------------------------------------------------------------------
Wracając do (6x)Matusza 1726, potomka Antoniego i Zofii Wyszyńskiej:
Ożenił się z Katarzyną Zaleską w 1851, a ich potomstwo to miedzy innymi:
córka Konstancja 1754 - W. Piecki (mąż Jan Zaleski)
syn Stanisław 1767 - W. Piecki (żona Wiktoria Wyszyńska)
oraz syn (5x)Aleksy Wincenty 1774 - zm. 1844 - W. Piecki (używał drugiego imienia). Żoną Wincenta była Konstancja zd. Kostro.
Potomkowie tej pary to:
Roch 1809 - zm. 1865 - W. Piecki (wpisany do księgi szlachty w 1860)
Krzysztof 1813 - W. Piecki (mał. z Balbiną Raciborską w 1879) Krzysztof został wpisany do ksiąg szlachty guberni lubelskiej oddziału podlaskiego w 1847.
oraz syn (4x)Michał 1801 - W. Piecki
W 1828 roku Michał ożenił się z Konstancją Koćmierowską. Para doczekała się siedmiorga dzieci. Między innymi byli to:
córka Wiktoria 1836 - W. Piecki (jej los nie jest mi znany)
syn Franciszek 1843 - W. Piecki (żona Marianna Gąssowska) Franciszek został wpisany do księgi szlachty w 1860.
oraz syn (3x)Józef 1831 - W. Piecki (żona Marianna Biała, a po jej śmierci druga żona Marianna Perkowska). Józef został wpisany do księgi szlachty w 1860.
"Skany z wpisami z 1860 z tej księgi znajdują się na Genetece w poczekalni
link: https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... iellonska/

Tu apel o info odnośnie losów Wiktorii, potomków Franciszka i potomków Krzysztofa.
Końcowa historia jest o (3x)Józefie po Michale i Konstancji Koćmierowskiej.
Z pierwszego małżeństwa z Marianną z Białych urodził się (2x)Kazimierz w 1852 W. Piecki zm. 1918 K. Litwa i był to jedyny syn tej pary.
Po śmierci Ludwika Białego w 1853, ojca pierwszej żony Józef przeprowadza się do domu po teściu w Warelach Starych. w 1856 umiera pierwsza żona i w niedługim czasie Józef żeni się drugi raz. Para miała co najmniej szóstkę dzieci w tym Pawła 1857 - W. Stare. Paweł ożenił się z Karoliną Kostrówną z K. Litwy potomkinią z Kostrów Derlatków :)
Wracając do (2x)Kazimierza 1852:
Ożenił się z Marianną z Pruszyńskich i z tego związku urodziła się między innymi (1x)Wiktoria 1891 - Zalesie Nowe zm. 1945 - Czyżew. Wiktoria, wyszła za mąż za Bolesława Kostro w 1915 roku w Wyszonkach K.

I tu apel o informację dotyczące dzieci Józefa i M. Perkowskiej. W tym również o Pawle i jego żonie Karolinie zd. Kostro i ich potomstwie.
Kazimierz i Marianna z Pruszyńskich czyli moi 2xpradziadowie doczekali się męskiego potomka. Był nim Franciszek ur. w 1899 ale niestety nie wiem co się z nim stało. Z przekazów rodzinnych wynika, że były tylko same córki. Na dzień dzisiejszy tego też się trzymam i zakładam, że Kazimierz nie doczekał się wnuka po mieczu. Tym samym nazwisko rodowe w tej gałązce zostało zakończone jednak badania rodu Wojnów h. Nałęcz jeszcze się nie zakończyły i gdyby ktoś z was posiadał coś ciekawego o tej rodzinie to proszę o info.
Dziękuję Krzysztof Kędzierski

:)
Krzychu Kędzierski
Parafie - Zuzela, Prostyń, Zembrów, Czyżew, Dąbrówka Kościelna, Wyszonki Kościelne, Zambrów, Ceranów.
ulale

Post autor: ulale »

Witam, jeśli chodzi o rodzinę Wojno z Kostrów Litwy to znałam ostatnią przedstawicielkę rodu z tej miejscowości - Annę Wojno. Wydaje mi się że była siostrą Wiktorii. Moja rodzina opiekowała się p. Anną, nazwaliśmy ją ciocią mimo, że nie była z nami spokrewniona. Zmarła też w naszym domu w 1993r. Pamiętam, że odwiedzały ją siostrzenice z Czyżewa. Moi rodzice opiekują się grobem, gdzie oprócz Anny pochowana jest jej mama Marianna i siostra Aleksandra. Zarówno Anna jak i Aleksandra nie wyszły za mąż.
Urszula Leszczyńska
Krzychokiedzer

Sympatyk
Adept

Re: Rodzina Wojno "Półpanek" h. Nałęcz

Post autor: Krzychokiedzer »

ulale pisze:Witam, jeśli chodzi o rodzinę Wojno z Kostrów Litwy to znałam ostatnią przedstawicielkę rodu z tej miejscowości - Annę Wojno. Wydaje mi się że była siostrą Wiktorii. Moja rodzina opiekowała się p. Anną, nazwaliśmy ją ciocią mimo, że nie była z nami spokrewniona. Zmarła też w naszym domu w 1993r. Pamiętam, że odwiedzały ją siostrzenice z Czyżewa. Moi rodzice opiekują się grobem, gdzie oprócz Anny pochowana jest jej mama Marianna i siostra Aleksandra. Zarówno Anna jak i Aleksandra nie wyszły za mąż.
Urszula Leszczyńska
Dzień dobry.
Fantastyczna wiadomość. Nie spodziewałem się odpowiedzi tak szybko. Zgadza się, Anna to rodzona siostra Wiktorii. Tymi siostrzenicami, które przyjeżdżały do Anny to prawdopodobnie Dorota moja chrzestna i Irena, siostry z Czyżewa :) Byłem w zeszłym roku w Dąbrówce na cmentarzu i odszukałem ten grób. Tam jest data zgonu Marianny 1938 jednak zmarła ona w 1934, być może w trakcie wykonywania napisów po którejś córce powstał ten błąd.
Napiszę do pani wiadomość prywatną. Proszę o kontakt
Pozdrawiam i dziękuję
Krzychu Kędzierski
Parafie - Zuzela, Prostyń, Zembrów, Czyżew, Dąbrówka Kościelna, Wyszonki Kościelne, Zambrów, Ceranów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”