Jak dowiedzieć się czy małżeństwo miało dzieci? Po 1932.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Serotoninka

Sympatyk

Jak dowiedzieć się czy małżeństwo miało dzieci? Po 1932.

Post autor: Serotoninka »

Prośba o wskazówki jak szukać dalej ewentualnej rodziny. Otóż mój pra pra dziadek po śmierci pra pra babci nie utrzymywał kontaktu z rodziną, przprowadził się. Na szczescie na podstawie szczatkowych informacji, ktore posiadal moj dziadek, udało mi się ustalić gdzie i kiedy umarł. Z aktu zgonu wynika, że wcześniej ożenił się ponownie, mam dane drugiej żony, tylko imie i nazwisko panieńskie. Akty z tego okresu poza aktami zgonu nie są dostępne w sieci, są zbyt nowe. Uderzyłam do USC, aby uzyskać akt tego drugiego ślubu. Przemiłe Pane w urzedzie dysponuja duplikatem ksiegi parafialnej i na jej podstawie wydają odpisy. Znalazly akt. Jest jednak problem - w zapisie slubu nie ma nic o... pannie młodej :) Tylko dane malzonka. Nazwisko panny mlodej, z tego co zrozumialam w czasie rozmowy telefonicznej, jest tylko na marginesie, a w tresci nic, ani imienia, ani wieku, ani rodzicow... Do tego stopnia to jest wybrakowane, że Panie stwierdzily ze nie sa w stanie wystawic odpisu aktu malzenstwa. No ale obiecaly ze podeslą kopię zapisu z księgi ślubów. Na razie czekam. Jednak nie da mi on wiele. Liczylam ze ustale ze moj przodek ozenil sie ponownie z np. 50 letnia wdową, a wiec bede miala pewnosc ze nie mial wiecej dzieci. A tak nadal nie wiem nic i kopia aktu ślubu nic nie zmieni. Co mogę zrobić dalej? Parafia i poszukiwanie narodzin dzieci w okresie kilku lat po
dacie slubu? Chyba tylko tyle mogę zrobić... O ile w ogóle księgi są w parafii, a nie w archiwum diecezjalnym... A może jakies inne pomysły? Sprawa dotyczy roku 1932 (slub) i parafii położonej kawałek od Radomia.

Pozdrawiam
Ola W.
Ostatnio zmieniony wt 15 lut 2022, 07:28 przez Serotoninka, łącznie zmieniany 1 raz.
Vogelsinger_Lukasz

Sympatyk

Re: Jak dowiedzieć się czy małżeństwo miało dzieci? Po 1932.

Post autor: Vogelsinger_Lukasz »

Serotoninka pisze:Sprawa dotyczy roku 1832 (slub) i parafii położonej kawałek od Radomia.
Olu,

Jesteś dość oszczędna, jeśli chodzi o konkretne informacje - o jaką parafię chodzi (ślub w 1832 roku)? W XIX wieku zdarzało się, choć rzadko, że i 50-letnie kobiety rodziły dzieci. W mojej rodzinie były dwa takie przypadki.

Twierdzisz także, że w sieci brak aktów metrykalnych z okresu, który Ciebie interesuje, ponieważ są zbyt nowe - potem podajesz rok ślubu 1832. Toż to niemal 200 lat nazad ;)

Ja poszukiwania genealogiczne rozpoczynam od "wywiadów" z najstarszymi żyjącymi osobami z danej rodziny. Następnie "przesiewam" zdobyte informacje - głównie po to, aby wykluczyć błędne daty (np. data narodzin dziecka, którego matka miała w tym czasie ok. 5 lat). Kolejno, wydzwaniam USC, próbując ustalić daty - nawet przybliżone, miejsca urodzenia oraz dane rodziców osób, które mam ustalone. Przy tej okazji częściowo weryfikuję zdobyte w "wywiadach" informacje. Potem to już jest zwykle z "górki" - wyszukiwania w SwA, Genetece, MH, FS i tym podobnych witrynach, oczywiście nie zapominając o serwisach typu Grobonet, gdzie czasami można natrafić na naprawdę ciekawe znaleziska.
Ostatnio zmieniony wt 15 lut 2022, 00:04 przez Vogelsinger_Lukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Łukasz Vogelsinger
Serotoninka

Sympatyk

Re: Jak dowiedzieć się czy małżeństwo miało dzieci? Po 1932.

Parafia to Iłża. Małżeństwo zawarł Adam Buras z Marianną Stanisławek.

Ola W.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

I. 1832? to jak w urzędzie kopia?

II. 1932?
a. są zapowiedzi chyba z parafialnych zdigitalizowane - nie?:), a w USC -aneksy
b. szukaj ewidencji ludności
c. sprawdź pod kątem dopisku pierwopis
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 879&y=1206
i inne zgodne z okolicy

a potem..inne możliwości
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Serotoninka

Sympatyk

Oczywiscie 1932, przepraszam za pomyłkę! Co do wywiadow rodzinnych, tu odpada, rodzina nie chciala miec z tym prapradziadkiem nic wspolnego, moj żyjacy jeszcze dziadek go nie znal, ma szczatkowe informacje, w zasadzie wiedzial tylko o tym że żył pod Iłżą. Dziękuję za akt urodzenia prawdopodobnej II żony, wieś narodzin ta sama co zgonu Adama! Sprawdze czy mają dopisek w urzędzie. Marianna miala 19 lat biorac slub, pewnie byly dzieci... Sa w necie slady Burasow w tych rejonach. Sprawdzę czy w poprzednich dekadach w Iłży byly osoby o nazwisku Buras czy moj przyjezdny pradziadek byl jedyny. Jesli tak to pewnie duża szansa ze zyjace osoby o tym nazwisku w rejonie Iłży to potomkowie Adama...

Odnośnie ewidencji ludności, bo to bardzo ciekawy trop. Czy myslicie, że taka pozycja w kieleckim archiwum: Jednorazowe badanie stanu i struktury ludności t.I [powiaty: Białobrzegi, Busko, Kazimierza Wielka, Kielce, Chmielnik, Iłża, Jędrzejów] z 1955 będzie zawierać dane osobowe?

Pozdrawiam Ola W.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

" Sprawdze czy mają dopisek w urzędzie. "

w jakim urzędzie?
Serotoninka

Sympatyk

No te Panie w USC dysponują ponoć koscielnymi księgami... Myslalam zeby poprosic je o sprawdzenie co mają odnośnie urodzin Marianny...
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

zrób sobie powtórkę z podstaw
bo tak się nie da na dłuższą metę..w zasadzie na całkiem krótką też:)

a co dopiero przejść do kolejnego etapu
Krzysztof29

Sympatyk

Post autor: Krzysztof29 »

A czy wiadomo gdzie przodek został pochowany? Może jest pochowany razem z żoną i wtedy jej personalia będą znane. Może też jeśli mieli dzieci to któreś z nich też już zmarło i jest pochowane wraz z rodzicami.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
Serotoninka

Sympatyk

Witam ponownie i proszę o podpowiedz w nawiazaniu do powyższych informacji (za które serdecznie dziękuję) - gdzie znajdę zdigitalizowane zapowiedzi z lat 1930-1932 dla parafii Iłża?

Okazało się, że w Seredzicach nieco wczesniej, bo w roku 1893 urodziła się inna Marianna Stanisławek. I to ona była Ii żoną mojego przodka- faktycznie na marginesie jej aktu urodzenia zapisano informacnę o ślubie z Adamem Burasem.

Ponieważ akt ślubu, ktory mam z USC był zapisany błędnie (z pominieciem danych panny młodej, za to panu mlodemu przypisano rodzicow żony itd) , te zapowiedzi mogłyby rozjaśnić sprawę...

Z góry serdecznie dziękuję.
Ola W.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”