Górski Wojciech - założyciel gimnazium [Warszawa]

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marek_

Sympatyk

Górski Wojciech - założyciel gimnazium [Warszawa]

Post autor: Marek_ »

Witam
poszukuję przodków/zstępnych Wojciecha Górskiego.

za wikipedią
Wojciech Górski (pedagog) (ur. 23 kwietnia 1849 w Lakarcicach koło Grójca, zm. 11 lutego 1935 w Warszawie) – pedagog, założyciel szkoły średniej w Warszawie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojciech_G ... pedagog%29

Prawdopodobnie był jakoś spokrewniony z Józefą Chełmińską z Górskich
moją prapraprababką.

pozdrawiam
Marek
Ostatnio zmieniony wt 16 lis 2010, 20:10 przez Marek_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Górski Wojciech - założyciel gimnazium

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Marku,

czy dobrze rozumiem, że poszukujesz wstępnych (przodków) i zstępnych czy tylko zstępnych (wtedy to nie przodkowie, a potomkowie) ?
Właściwie jak można Ci pomóc ? Czy szukasz metryk - jeśli tak, podaj trochę więcej informacji...

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
Marek_

Sympatyk

Post autor: Marek_ »

Witam Aneto.
Ostatnio uzyskałem taką informację, że moja wstępna - Górska de domo - była spokrewniona z rodziną Górskich "od znanej przedwojennej warszawskiej szkoły".
Jako że w internecie jest tylko krótka wzmianka o Wojciechu Górskim, napisałem że poszukuję jego przodków - a tak właściwie to zstępnych, którzy z zacięciem historyczno genealogicznym mogą coś o rzeczonych wstępnych wiedzieć; tym samym naprowadzić mnie na jakiś trop "moich" Górskich.

Czy szukam metryk - pewnie. Jedne co wiem o Józefie Górskiej, to to że jest urodzona ok 1841 r. wyszła za Władysław Jan Chełmiński (ur. 20.08.1830 Warszawa [?] [komornik sądowy przy Sądzie Pokoju w Gostyninie]), zmarła 13.08.1923 r. pochowana na Powązkach.
Dzieci: Sabin, Adam [obaj ur. Gąbin], Kazimiera [ur. Łódź] i córka o nieznanym imieniu ...
Nic więcej nie wiem o Józefie z Górskich...
Janussz_R.

Sympatyk

Post autor: Janussz_R. »

W. Górski, "Wspomnienia, Sześćdziesiąt lat pracy na niwie pedagogicznej" Warszawa 1937. Nakładem Fundacji W. i A. Górskich i rodziny
cytat: " Urodziłem się 23 kwietnia 1849 roku w dzień św. Wojciecha we wsi Lekarcice, ziemi Grójeckiej, z rodziny ziemiańskiej, z ojca Leonarda Antoniego i Marii Magdaleny z Burskich."
Pozdrawiam Janusz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”