Czy orientuje się ktoś z Państwa do jakiej parafii należała Huta Obedyńska?
Wydaje mi się, że to parafia Potylicz, ale nie jestem pewny.
Z góry dziękuję, Władek
Huta Obedyńska (koło Rawy Ruskiej)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Huta Obedyńska (koło Rawy Ruskiej)
Ostatnio zmieniony sob 19 lut 2022, 16:11 przez wjozwi, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Huta Obedyńska (koło Rawy Ruskiej)
wjozwi pisze:Czy orientuje się ktoś do jakiej parafii należała Huta Obedyńska?
Wydaje mi się, że to parafia Potylicz, ale nie jestem pewny.
Wjozwi, dzień dobry.
Wjozwi, zgodnie z regulaminem naszego forum posty powinny być podpisywane przynajmniej imieniem.
Wjozwi, chcąc odpowiedzieć na Twoje pytanie trzeba ustalić obecne położenie administracyjne i przynależność państwową wsi Huta Obedyńska. Ustalić przynależność administracyjną i państwową wspomnianej miejscowości w przeszłości. Ustalić czy w tej miejscowości mieszkała ludność wyznania rzymskokatolickiego, grekokatolickiego ( unici ), wyznania prawosławnego, wyznania mojżeszowego, wyznania protestanckiego i innych wyznań. Niestety nie podałeś żadnych informacji, o których ja wspomniałem powyżej. W zależności od wyznania do jakiej przynależała konkretna osoba w danych czasie mogła ona należeć do różnych parafii, ponieważ wieś Huta Obedyńska w różnych czasie mogła należeć do wielu parafii.
W zasadzie nic nie napisałeś. Zatem, trzeba wykonać sporo pracy chcąc odpowiedzieć na Twoje pytanie
Huta Obedyńska (ukr. Гута Обединська) – obecnie wieś na Ukrainie, w rejonie żółkiewskim obwodu lwowskiego. Wieś liczy około 150 mieszkańców.
W II Rzeczypospolitej do 1934 samodzielna gmina jednostkowa. Następnie należała do zbiorowej wiejskiej gminy Potylicz w powiecie rawskim w woj. lwowskim. Po wojnie wieś weszła w struktury administracyjne Związku Radzieckiego.
Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, pod red. B. Chlebowskiego, tom 3, Warszawa 1882, strona 235:
„Huta 13.) H.-obedyńska, wś, powiat Rawa ruska, przestrzeń dwor. 404, włość. 384, ludność rzym. kat. 131 należących do par. w Potyliczu o 2 kil. oddalonym, gr. kat. należą do parafii w Smolinie, sąd powiatowy Niemirów, urząd pocztowy Potylica. Właśc. więk. posiadł. Feliks Biliński.”.
Zatem, w roku 1882 ludność zamieszkała we wsi Huta Obedyńska ( po ukraińsku Гута Обединська ) w zależności od wyznania przynależała:
• Rzymscy katolicy – parafia w Potyliczu ( Potylicz, po ukraińsku Потелич );
• Grekokatolicy – parafia w Smolinie ( Smolin, po ukraińsku Смолин ).
Potylicz ( po ukraińsku Потелич ) obecnie wieś na Ukrainie, na pograniczu Płaskowyżu Tarnogrodzkiego, w rejonie jaworowskim obwodu lwowskiego. Wieś liczy około 780 mieszkańców.
W II Rzeczypospolitej do 1934 samodzielna gmina jednostkowa. Następnie wieś należała do zbiorowej wiejskiej gminy Wróblaczyn w powiecie rawskim w woj. lwowskim. Po wojnie wieś weszła w struktury administracyjne Związku Radzieckiego. Potylicz oddalony jest od Huty Obebyńskiej około 7 km.
Smolin ( po ukraińsku Смолин ) obecnie wieś na Ukrainie, na pograniczu Płaskowyżu Tarnogrodzkiego, w rejonie jaworowskim obwodu lwowskiego. Wieś liczy około 780 mieszkańców.
W II Rzeczypospolitej do 1934 samodzielna gmina jednostkowa. Następnie wieś należała do zbiorowej wiejskiej gminy Wróblaczyn w powiecie rawskim w woj. lwowskim. Po wojnie wieś weszła w struktury administracyjne Związku Radzieckiego. Smolin oddalony jest od Huty Obebyńskiej około 4 km.
Wieś Huta Obedyńska oddalona jest od Rawy Ruskiej ( po ukraińsku Рава-Руська ) około 11 km.
W roku 1938 wieś Huta Obedyńska znajdowała się w Polsce, w gminie Potylicz, w powiecie rawskim, w województwie lwowskim.
Ludność wyznania rzymskokatolickiego z tej wsi należała do parafii Potylicz pod wezwaniem św. Stanisława.
Ludność wyznania grekokatolickiego ( unici ) z tej wsi należała do parafii unickiej Smolin pod wezwaniem Przeobrażenia Krzyża Świętego.
Roman.
Ps.
Wjozwi, zauważyłem, że po zamieszczeniu mojego postu, w którym zawarłem odpowiedź na Twoje pytanie, dokonałeś 2 zmian w treści Swojego postu, zmodyfikowałeś go i dodałeś podpis. Niestety nie raczyłeś się odnieść do mojej wypowiedzi.
Roman
19.02.2022, godzina 16,59.