WItam serdecznie.
Pokrótce przedstawie mój problem i prośbę z tym związaną.
Opisane niżej miejscowości leżą na terenie Górnego Śląska i były administrowane przez władze pruskie.
Najstarszy przodek w linii męskiej zmarł w miejscowości Bujaków (obecnie teren Mikołowa). W księdze zgonu jest jedynie informacja, że miał 51 lat i pozostawił po sobie trójkę dzieci (dwóch synów i córkę) oraz żonę. W Bujakowie nie ma informacji o urodzeniu jego dzieci jak tez o zawarciu związku małżeńskiego. Wynika z tego, że wraz z żoną i dziećmi przybył skądś do Bujakowa, gdzie w folwarku był "Viechzuhter" czyli hodowcą bydła.
Starszy syn - mój przodek - zmarł w roku 1867 w Przyszowicach k. Gliwic. W księdze zgonów podany jest jedynie wiek (44 l) - brak miejsca urodzenia. Drugi syn zmarł w Baranowicach k. Żor w roku 1897 i w księdze parafialnej jest podany jest też jedynie jego wiek - brak miejsca urodzenia. Rok 1897 to lata, kiedy funkcjonowały już USC na terenie Prus. W księdze zgonów USC w miejscu urodzenia (geboren zu) jest napisane "unbekannt" czyli nieznane. Ich siostra wyprowadziła się z mężem i córką i nie ma po nich śladu. Odnalazłem metryki ślubów całej trójki (rok 1845 i 1849). Niestety nie ma tam informacji o miejscu urodzenia.
Rozmawiałem z potomkami tego rodzeństwa lecz nikt nie wie, skąd się oni wzięli w Bujakowie, z którego przenieśli się do Przyszowic. Nie ma też w księgach informacji o zgonie ich matki.
Jedyne co udało mi się ustalić to to, że drugi syn był właścicielem restauracji, szynku lub coś podobnego.
Mam w związku z tym prośbę. Czy w interesujących mnie czasach (II połowa XIXw) administracja pruska miała jakąś informację, rejestr wykaz lub jakieś inne dokumenty, gdzie zawarte byłyby dane osób prowadzących działalność? Mam na myśli oczywiście dane, gdzie mogłoby być podane miejsce urodzenia. Może sądy prowadziły coś takiego - podatki, rejestry...
Stanąłem w miejscu z moim nazwiskiem ponieważ nie mam pojęcia gdzie dalej ich szukać. O ile przy innych liniach jestem na latach wieku 17 to aż wstyd zatrzymać się na swoim nazwisku tak wcześnie.
Jeśli ktoś może mi pomóc w namierzeniu źródeł informacji to będę niezmiernie wdzięczny.
Informacje o urodzeniu.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Kaczmarek_Aneta