Władysław Kniewski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Władysław Kniewski

Post autor: Płowik_Hubert »

Gdzie mogę szukac informacji na temat Władysława Kniewskiego, komunisty straconego przez powieszenie w 1925. Wikipedia niewiele mi mówi, poszukuję miejsca urodzenia oraz imienia rodziców. Czy istnieją jakieś książki o nim?
Pozdrawiam
Hubert
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Władysław Kniewski

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Z tego co wiem -parafia Św. Stanisława BM Warszawa-Wola:)
1902 Chrzty czeka na chętnego do indeksacji:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times

Władysław Kniewski

Post autor: Rzeszotek_Łukasz »

Proponuję udać się do Archiwum Akt Nowych, tam znajduje się Zespół: Archiwum Lewicy Polskiej.
Być może zachowała się właśnie tam teka osobowa Władysława Kniewskiego, o ile owa w ogóle powstała.
Pozdrawiam,
Łukasz
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Władysław Kniewski

Post autor: andrzejkapron »

O Kniewskim, Rutkowskim i Hibnerze to pisano głównie z czasach przedinternetowych. Polecam bibliografie czasopism. O ile dobrze pamiętam, to była jakas praca doktorska o Kniewskim. A magisterek to chyba kilkanascie. Kilka lat temu był artykuł w Wyborczej. Radzę na początek słowniki działaczy ruchu robotniczego. Wikipedia itd. to zwykła dziecinada, za stary i niepopularny to temat.
Andrzej
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Władysław Kniewski

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Moim zdaniem, z tego co można wybrać z internetu na temat Władysława Kniewskiego, to tylko dwie zwięzłe noty informacyjne (IPN i Wipedia), w których ustrzeżono się od propagandowego zadęcia na lewo lub na prawo:
http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/398/670 ... 31925.html
http://wapedia.mobi/pl/W%C5%82adys%C5%82aw_Kniewski
Z czasów PRL-u nie przypominam sobie jakichś prac historyków, czy głębszych artykułów prasowych. Było trochę broszur propagandowych, w których eksponowano ostatni i jedyny wyczyn - nieudany zespołowy zamach na prowokatora, zakończony strzelaniną, aresztowaniem i skazaniem na karę śmierci. Życiorys jego z poprzedzających lat nie dawał argumentów do kreowania go na bohatera walczącej młodzieży komunistycznej (uczestnik walk w korpusie polskim Dowbora-Muśnickiego, 18-letni ochotnik w Wojsku Polskim, udział w wojnie bolszewickiej, ranny pod Ostrołęką).Nie nadawał się na bohatera, chyba, że wymieniano go w trójce zamachowców: "Hibner-Rutkowski-Kniewski" (przeważnie jego nazwisko kończyło ten zwrot). Nawet w encyklopedii PRL-owskiej podawano w jednym zdaniu rok urodzenia, członkostwo w przybudówce młodzieżowej KZMP z pseudonimem Hugo., udział w zamachu, wyrok i śmierć przez rozstrzelanie na stokach cytadeli. Nadawano jego imieniem nazwy ulic w wielu miastach i wtedy rozdzielano tę trójkę, bo był deficyt odpowiednich "patronów".
Nie słyszałem, żeby ktoś poświęcił czas na głębszą analizę psychologiczną biografii, chyba dlatego, że faktów w tak krótkim życiu było mało, a te znaczące zbyt kontrowersyjne. Trudno mi sobie wyobrazić jak wyglądała praca doktorska na jego temat, o której istnieniu wspomniał Andrzej, i ciekawe kto był promotorem.
Jeszcze raz przy tej okazji nasuwa mi się przewrotny wniosek, że, niezależnie od ustroju politycznego czy etapu historycznego, polski bohater musi zginąć w nierównej walce za "słuszną sprawę".
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”