Morawa/Murawa w Cesarstwie Austriackim
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu próbuję dojść gdzie urodził się mój pradziad (Wacław Schejbal).
W jego akcie zgonu widnieje informacja: Morawa, Austriackie Imperium.
W akcie zgonu jego siostry Katarzyny: Murawa, Gubernia .... (nie potrafię odczytać), tutaj wklejam metrykę:
https://zapodaj.net/c8cea73b6afc2.jpg.html
Będę wdzięczna za jakieś wskazówki bo stanęłam w miejscu.
Pozdrawiam,
Agata
Od jakiegoś czasu próbuję dojść gdzie urodził się mój pradziad (Wacław Schejbal).
W jego akcie zgonu widnieje informacja: Morawa, Austriackie Imperium.
W akcie zgonu jego siostry Katarzyny: Murawa, Gubernia .... (nie potrafię odczytać), tutaj wklejam metrykę:
https://zapodaj.net/c8cea73b6afc2.jpg.html
Będę wdzięczna za jakieś wskazówki bo stanęłam w miejscu.
Pozdrawiam,
Agata
Gubernia Chrudin. Pewnie to Kraj Chrudimski w Czechach. A miejscowość może Moravany - blisko miasta Chrudim. W wyszukiwarce google pojawia się ta miejscowość powiązana z osobami o nazwisku Szejbal.
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
Re: Morawa/Murawa w Cesarstwie Austriackim
Piotrze, bardzo dziękuję!
Lecę szperać
Pozdrawiam,
Agata
Lecę szperać
Pozdrawiam,
Agata
peters pisze:Gubernia Chrudin. Pewnie to Kraj Chrudimski w Czechach. A miejscowość może Moravany - blisko miasta Chrudim. W wyszukiwarce google pojawia się ta miejscowość powiązana z osobami o nazwisku Szejbal.
Pozdrawiam
Piotr
- Lipnik.F.Turas

Generalnie szukał bym archiv opawa, matriki.
..............
https://www.archives.cz/web/digitalni_archiv/
.....................
Czechy mają opublikowane księgi parafialne od lat.
Choć spróbuj najpierw jak to brzmi po czesku.
Jednak to inny kraj. Morawy to coś tak jak u nas małopolska pojęcie szersze.
dopisałem się aby śledzić wątek jak obrobię się z pracą to spróbuje poszperać.
jan
..............
https://www.archives.cz/web/digitalni_archiv/
.....................
Czechy mają opublikowane księgi parafialne od lat.
Choć spróbuj najpierw jak to brzmi po czesku.
Jednak to inny kraj. Morawy to coś tak jak u nas małopolska pojęcie szersze.
dopisałem się aby śledzić wątek jak obrobię się z pracą to spróbuje poszperać.
jan
Dziękuję Janie za źródło. Przejrzałam właśnie zasoby na metrikyonline.cz
Odnalazłam pewną rodzinę o nazwisku Schejbal w miejscowości Moravany. Zgadza się wiele z moją rodziną poza imieniem praprababki. W polskich metrykach jest zapis dot. imion rodziców: Franciszek i Marianna (w aktach dwójki dzieci powtarzają się te imiona).
Natomiast ta znaleziona rodzina ma przodków: Franciszka i Magdalenę. Ich potomkowie żyli w Polsce, w niedalekiej odległości od miejscowości, w której mieszkał mój pradziad.
Czy imiona Marianna i Magdalena mogły brzmieć wtedy podobnie? Może były wymienne w tamtym regionie?
Obraz moich domysłów na podstawie akt jest taki: mój pradziad (prapradziadek właściwie) Wacław Schejbal przyjechał z rodzeństwem, jako kawaler, do wschodniej Polski. Każde z nich osiedliło się w innej wsi leżącej wzdłuż granicy polsko-ukraińskiej nad Bugiem, w niewielkiej od siebie odległości (dlaczego akurat tam - nie wiem i bardzo mnie to zastanawia). Z akt wynika również, że mężczyźni z tej rodziny trudnili się stolarstwem. Każde imię męskie występujące w tym rejonie opatrzone jest dopiskiem - stolarz. I nie wiem czy oni wszyscy byli braćmi czy po prostu pochodzili z jednej czeskiej wsi?
Gdyby inne szczegóły pomogły rozwikłać tę zagadkę - to powiem co wiem
.
Pozdrawiam serdecznie,
Agata
Odnalazłam pewną rodzinę o nazwisku Schejbal w miejscowości Moravany. Zgadza się wiele z moją rodziną poza imieniem praprababki. W polskich metrykach jest zapis dot. imion rodziców: Franciszek i Marianna (w aktach dwójki dzieci powtarzają się te imiona).
Natomiast ta znaleziona rodzina ma przodków: Franciszka i Magdalenę. Ich potomkowie żyli w Polsce, w niedalekiej odległości od miejscowości, w której mieszkał mój pradziad.
Czy imiona Marianna i Magdalena mogły brzmieć wtedy podobnie? Może były wymienne w tamtym regionie?
Obraz moich domysłów na podstawie akt jest taki: mój pradziad (prapradziadek właściwie) Wacław Schejbal przyjechał z rodzeństwem, jako kawaler, do wschodniej Polski. Każde z nich osiedliło się w innej wsi leżącej wzdłuż granicy polsko-ukraińskiej nad Bugiem, w niewielkiej od siebie odległości (dlaczego akurat tam - nie wiem i bardzo mnie to zastanawia). Z akt wynika również, że mężczyźni z tej rodziny trudnili się stolarstwem. Każde imię męskie występujące w tym rejonie opatrzone jest dopiskiem - stolarz. I nie wiem czy oni wszyscy byli braćmi czy po prostu pochodzili z jednej czeskiej wsi?
Gdyby inne szczegóły pomogły rozwikłać tę zagadkę - to powiem co wiem
Pozdrawiam serdecznie,
Agata
- Lipnik.F.Turas

Zacznijmy od końca i Czechy dziś i polska =Małopolska były w królestwie Galicji = pod zaborami oni byli tak jak dziś w strefie szengen.
Na osiedlanie nie musieli mieć paszportów.
wszyscy w K. u. K Austrii byli w jednym państwie.
We Lwowie był nawet parlament krajowy.
Jednak spójrz na mapy z Epoki. Teraz co do imion
Imię Marianna ma określenie Maria córka Anny= Matka boska.
Ale powinien kolega pamiętać że była i Maria Magdalena czyli z Magdali. w sumie w kalendarzu jest ponad 20 świętych różnych Marii = Miriam
Tu wiele razy dookreślano imiona wiele razy doprecyzowywano np. imię Jan
Wielu zna Jana Chrzciciela ja mam imię zaznaczone jako Jan Ewangelista czyli z 27.12.
Tu przyjął bym, że to te same osoby.
Fajnie, że dotarłeś do tej czeskiej ogólnej strony. Opava to najstarszy projekt inicjatywa konkretnego Archiwum.
na szybko.
Fach stolarz mógł być dziedziczny w rodzinie Dzieci szkoliły się u ojca. W mojej rodzinie królował fach szewcy.
Tutaj masz przepisy cechowe wydane dla całego cesarstwa.
Pomoże ci to zrozumiec pewne fakty.
..........................
http://historia-mapy-bielsko-biala.prv. ... echow.html
........................
Jan
Na osiedlanie nie musieli mieć paszportów.
wszyscy w K. u. K Austrii byli w jednym państwie.
We Lwowie był nawet parlament krajowy.
Jednak spójrz na mapy z Epoki. Teraz co do imion
Imię Marianna ma określenie Maria córka Anny= Matka boska.
Ale powinien kolega pamiętać że była i Maria Magdalena czyli z Magdali. w sumie w kalendarzu jest ponad 20 świętych różnych Marii = Miriam
Tu wiele razy dookreślano imiona wiele razy doprecyzowywano np. imię Jan
Wielu zna Jana Chrzciciela ja mam imię zaznaczone jako Jan Ewangelista czyli z 27.12.
Tu przyjął bym, że to te same osoby.
Fajnie, że dotarłeś do tej czeskiej ogólnej strony. Opava to najstarszy projekt inicjatywa konkretnego Archiwum.
na szybko.
Fach stolarz mógł być dziedziczny w rodzinie Dzieci szkoliły się u ojca. W mojej rodzinie królował fach szewcy.
Tutaj masz przepisy cechowe wydane dla całego cesarstwa.
Pomoże ci to zrozumiec pewne fakty.
..........................
http://historia-mapy-bielsko-biala.prv. ... echow.html
........................
Jan
- Lipnik.F.Turas

Janusz przepraszam ale nie doszperałem, się że chodzi o Uhrusk.
Wiele razy widziałem ulotki zachęcające do przesiedlenia.
opisywano ile dostaje się pola, działki w mieście.
Czechy były przeludnione. Omijały ich wielkie wojny np. potop w Polsce.
Najczęściej kolejni synowie emigrowali, w końcu ilu stolarzy w mieście mogło mieć pracę?
Było osoby trudniący się takimi przesiedleniami.
Inna sprawa czasami całych wsi ze względu na prześladowania wyznaniowe.
jan
Wiele razy widziałem ulotki zachęcające do przesiedlenia.
opisywano ile dostaje się pola, działki w mieście.
Czechy były przeludnione. Omijały ich wielkie wojny np. potop w Polsce.
Najczęściej kolejni synowie emigrowali, w końcu ilu stolarzy w mieście mogło mieć pracę?
Było osoby trudniący się takimi przesiedleniami.
Inna sprawa czasami całych wsi ze względu na prześladowania wyznaniowe.
jan
Czytałem dużo o osadnictwie niemieckim w Królestwie Polskim . Źródeł nie pamiętam. Ku mojemu zdziwieniu okazuje się , że dużo tych Niemców pochodziło z północnych Czech.( ale z Moraw i austriackiego Śląska też) Gdy przeglądałem akty z parafii katolickiej ze Zduńskiej Woli, to dużo było nowożeńców urodzonych w Czechach, takich , którzy przyjechali z rodzicami jako dzieci (nazwiska niemieckie). W bocznej linii mam Niemca z okolic Litomierzyc, który osiadł na roli w parafii Malanów koło Turku(lata czterdzieste XIX w.). Część się spolonizowała , tym łatwiej bo byli katolikami. W Tłokini koło Opatówka sprowadzono Niemców z Czech jako kolonistów wiejskich, ale ci masowo pracowali w pobliskim Opatówku w największej wówczas w Królestwie fabryce sukna . Teraz są ogrodnikami . Czechy (zwłaszcza tereny na obrzeżach zamieszkałe przez Niemców) były przeludnione , dopiero rozwój przemysłu w końcu XIX w. dał zatrudnienie i była to "fabryka Austrii".
Pozdrawiam
Janusz
PS Jest gdzieś powiastka (prawdziwa) , że jechali z Czech osadnicy do Pabianic , ale po drodze zostali przechwyceni przez właściciela Zduńskiej Woli i tam się osiedlili. ( i tkali )
Pozdrawiam
Janusz
PS Jest gdzieś powiastka (prawdziwa) , że jechali z Czech osadnicy do Pabianic , ale po drodze zostali przechwyceni przez właściciela Zduńskiej Woli i tam się osiedlili. ( i tkali )