Różnica wieku u rodzeństwa

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tajgete

Sympatyk
Adept

Post autor: Tajgete »

Witam!

Szukałam podobnego tematu, ale niestety nie znalazłam. Zastanawiam się nad pewną sprawą i podejrzewam, że bardziej doświadczeni poszukiwacze mają już takie rozważania za sobą :)

Otóż sprawa wygląda tak: mój przodek ma na imię Piotr i jest synem Wojciecha. Urodził się w małej wiosce w Galicji. Na tyle małej, że w zachowanym indeksie urodzeń osób z jego nazwiskiem i tym imieniem ojca jest zaledwie 11. Ku mojej radości jeden tylko Piotr, urodzony w 1813 roku. Ku zmartwieniu jednak - Paweł, co do którego jest pewność, że jest synem właściwego Wojciecha urodził się w 1795 r.

Pytanie brzmi, czy możliwa jest taka różnica wieku pomiędzy rodzeństwem? A idąc dalej - pierwsza osoba na liście urodziła się w 1781 r. Ostatnia jak wspominałam - 1813, co dje nam 32 lata różnicy. Gdyby wszyscy byli dziećmi tego samego Wojciecha, oznaczałoby to, że miał on jedenaścioro dzieci i licząc, że pierwsze miał mając lat około 20, to ostatnie musiałby spłodzić mając około 50! Może nie jest to jakoś wyjątkowo niezwykłe jak na tamte czasy i niepotrzebnie się tak dziwię? Czy spotkaliście się kiedyś z taką sytuacją? :)
Awatar użytkownika
maluszycka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: maluszycka »

Witam
Jest możliwe. Najstarszy brat mojej babci urodził się w 1891, a najmłodsza siostra ( juz przyrodnia) w 1924. Pradziadek miał dwie żony.
Bogda
Bogusława Marczak
Byczuk_Anna

Sympatyk

Post autor: Byczuk_Anna »

Witam
Mój pradziedek miał jedną żonę ale różnica wieku ich dzieci jest spora . Pierwsze urodziło sie w 1882 ostatnie w 1902 a jeszcze brakuje mi ustalenia daty urodzenia dwójki - to przeszło 20 lat - mieli 9 dzieci o których wiem napewno
Natomiast u męza różnica jest jeszcze lepsza - babcia urodziła dziecko trzy lata wcześniej niż jej cóka - a córka wcale nie była pierwszym ich dzieckiem. Więc każda różnica nawet 30-to paroletnia jest w zupełności możliwa
Pozdrawiam Ania
zetka

Sympatyk
Adept

Re: Różnica wieku u rodzeństwa

Post autor: zetka »

Tajgete pisze:Witam!

Szukałam podobnego tematu, ale niestety nie znalazłam. Zastanawiam się nad pewną sprawą i podejrzewam, że bardziej doświadczeni poszukiwacze mają już takie rozważania za sobą :)

Otóż sprawa wygląda tak: mój przodek ma na imię Piotr i jest synem Wojciecha. Urodził się w małej wiosce w Galicji. Na tyle małej, że w zachowanym indeksie urodzeń osób z jego nazwiskiem i tym imieniem ojca jest zaledwie 11. Ku mojej radości jeden tylko Piotr, urodzony w 1813 roku. Ku zmartwieniu jednak - Paweł, co do którego jest pewność, że jest synem właściwego Wojciecha urodził się w 1795 r.

Pytanie brzmi, czy możliwa jest taka różnica wieku pomiędzy rodzeństwem? A idąc dalej - pierwsza osoba na liście urodziła się w 1781 r. Ostatnia jak wspominałam - 1813, co dje nam 32 lata różnicy. Gdyby wszyscy byli dziećmi tego samego Wojciecha, oznaczałoby to, że miał on jedenaścioro dzieci i licząc, że pierwsze miał mając lat około 20, to ostatnie musiałby spłodzić mając około 50! Może nie jest to jakoś wyjątkowo niezwykłe jak na tamte czasy i niepotrzebnie się tak dziwię? Czy spotkaliście się kiedyś z taką sytuacją? :)
W owych czasach to nic nadzwyczajnego.
Mój prapradziadek ożenił się dwukrotnie. Łącznie miał 7mioro znanych mi dzieci w tym dwoje po 60tce :) Różnica wieku między najmłodszym a najstarszym wynosi 40 lat.
Pozdrawiam
Żaneta
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Re: Różnica wieku u rodzeństwa

Post autor: Alan_Jakman »

U mnie w drzewku także jest spora różnica wieku między rodzeństwem(przyrodnim) dokładnie 36 lat różnicy, a ojciec przy ostatnim dziecku miał 63 lata!
:)
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Tajgete

Sympatyk
Adept

Post autor: Tajgete »

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi! :)

Taką właśnie miałam nadzieję. Tym bardziej, że co najmniej dwoje z tych dzieci o różnicy lat 20 mieszkało (przynajmniej na początku małżeństwa) w tym samym domu.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Ewa Pasierbska
Awatar użytkownika
Sylwia_Hanf

Sympatyk

Post autor: Sylwia_Hanf »

Witam,

nawet pierwsza żona rodziała dzieci aż do 50-tki. O środkach antykoncepcyjnych nie było mowy. Kobiety rodziły bardzo długo i bardzo duża była śmiertelność dzieci i noworodków.
Moja prababka pierwsze dziecko urodziła w 1878 roku ostatnie w 1901 roku. Było to ostatnie chyby tylko dlatego, bo pradziadek wyjechał za granicę.

Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Witam!
Mój pradziadek doczekał się z trzech żon 17 dzieci, a różnica wieku między najstarszym synem (1858 r.), a najmłodszą córką (1893 r.) wynosiła 35 lat. I jeżeli chodzi o różnicę wieku nie jest to wypadek odosobniony w mojej rodzinie. Mój praprapradziadek z innej linii miał 13 dzieci z jedną żoną - różnica wieku między pierwszym a ostatnim wynosiła 24 lata. Ta żona z kolei była najstarszym spośród 16 dzieci z dwóch żon - urodziła się w 1793 r., jej najmłodszy brat w 1835 r., różnica wieku wynosiła więc 42 lata!!!
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”