Jak prowadzić poszukiwania?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

markus383

Post autor: markus383 »

Witam.
Chciałbym zacząć szukać informacji o moich przodkach. Z tego co do tej pory wiem, a niewiele wiem, to aktów chrztu powinienem szukać w parafiach (u mnie to parafia Karczew i Kołbiel) a aktów zgonu i małżeństw w USC (u mnie to pewnie będzie Otwock). Chciałbym zacząć od dziadków, którzy rodzili się w okolicy lat 30 XX wieku. Czy dane takie jak akty chrztu znajdę jeszcze w parafiach, czy może już w jakichś archiwach? Czy szukając ww. aktów powinienem się jakoś przygotować (za wyjątkiem dat urodzenia)? Jak takie poszukiwania wyglądają z praktyki? Możecie opisać jakie czynności powinienem wykonać? Czy iść bezpośrednio do parafii i zapytać, czy może listownie poprosić o kopie aktów? Jak wygląda sprawa z opłatami za kopie dokumentów?
Korzystając w wyszukiwarki na tej stronie udało mi się dotrzeć (za stron taty) do przodków z początków XVIII wieku, ale chciałbym moje poszukiwania potwierdzić dokumentami. Od strony mamy drzewo wygląda mniej imponująco i chciałbym je o wiele bardziej uzupelnić.

Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam,
Mateusz.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

w menu po lewej stronie jest temat "od czego zacząć"
poczytaj
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
tomes

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomes »

http://tomgene.blogspot.com/p/poszukiwa ... i.html?m=1 - tu możesz poczytać jak ja zaczynałem i jakbym odpowiedział na pytanie 'jak zaczac' kazdemu początkującemu.
Pozdrawiam Tomek

Moje parafie i nazwiska
http://tomgene.blogspot.com - mój blog genealogiczny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”