Poszukuję informacji o rodzinie Jarosławskich.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

ciekawy13

Sympatyk

Post autor: ciekawy13 »

Witam.
Poszukuję informacji o Ludwiku Jarosławskim i Annie Jarosławskiej (z domu Choroszewskiej) mieszkających w miejscowości Ancuty, parafia Narew.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Jarosławscy w parafii Narew są od przynajmniej lat 20 tych XIX wieku - patrz geneteka. Kiedy Ludwik z Anna (mniej więcej lata) tam żyli? Szukanie grobu (w sąsiednim wątku) wskazuje ze raczej chodzi o XX wiek? Jeśli tak to może warto skorzystać z Książki meldunkowej wieś Ancuty gromada Trześcianka za lata 1962 – 1971. Jest w AP w Białymstoku.
Ale niestety pełniejsza genealogiczna wiedza- jak zwykle -będzie w księgach metrykalnych. Liczenie na pomoc na forum to wiara w 6tke w toto Kontakt z AD w Drohiczynie raczej niezbędny
ciekawy13

Sympatyk

Niestety nie mam wiele informacji. Ludwik prawdopodobnie zmarł w 1953 roku. Mam problem z szukaniem w archiwach, bo obecnie nie mieszkam w Polsce. Jedyne moje źródło informacji to internet.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

No to już cieplej. Ze sporym prawdopodobieństwem może chodzić o Ludwika Jarosławskiego urodzonego w 1865
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Ale niezależnie czy jest poszukiwanym jest to ten czy też inny Ludwik to konieczne jest dotarcie do aktu zgonu Ludwika z roku 1953 lub nawet w pobliskim okresie.. To podstawa jakiejkolwiek dalszej kwerendy, Dla rodziny nie powinien być to problem nawet biorąc pod uwagę barierę RODO.. Akt zgonu powinien być w USC w Narwi
http://www.portals.narew.gmina.pl/konta ... a-ludnosci
ciekawy13

Sympatyk

Dziękuję za wskazówki.
ciekawy13

Sympatyk

Właśnie dostałem odpowiedź z USC, że w latach 1948-1953 brak jest aktu zgonu w księgach stanu cywilnego Jarosławski Ludwik.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Najpewniej po wojnie Ludwik wyjechał i zmarł gdzie indziej. Gdzie? Czyżby nikt z najstarszych członków rodziny nie wiedział gdzie jest grób Ludwika?
Sprawdziłem w książce telefonicznej z 2002 roku. W Ancutach mieszkali Jarosławscy (jest jeden numer telefoniczny). Na 99 procent rodzina, może warto (z tytułowej ciekawości) poprzez sołtysa (to bardzo dobra sprawdzona przez mnie metoda szukania) poprosić o kontakt z być może ciągle tam żyjącymi Jarosławskimi. Poprosić także niech przepyta najstarszych mieszkańców Ancut. Warto też popytać w urzędzie gminy w Narwi. Życie mnie nauczyło że pamięć rodzinna i sąsiedzka u starych ludzi bywa długa.
ciekawy13

Sympatyk

Ludwik Jarosławski zmarł w 1954 roku i pochowany jest na cmentarzu w Narwii.
Korzunowicz_Mirosław
Ekspert

Post autor: Korzunowicz_Mirosław »

Witam
Drogi Panie Jerzy mam dużo danych o parafii Narew / Spisy spowiadających się , Księgi metryczne z lat 1835-1890 / część jest już zindeksowana / geneteka / , reszta w opracowaniu W spisie z 1852 roku jest Hilary Jarosławski lat 52 z synami wieś Iwanki .To tak na szybko
Pozdrawiam Mirek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”