prosba o pomoc w rozpoznaniu orderu/odznaczenia

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Jaguska

Post autor: Jaguska »

Witam, czy mogłabym prosić o pomoc w rozpoznaniu tego orderu ze zdjęcia pod linkiem? To order mojego dziadka. Na starych archiwalnych fotografiach dziadek jako mlody chlopak, ma na marynarce order bo walczyl ponoc w wojnie polsko-ruskiej w kawaleri. Order gdzies przepadl. Ponoc podczas 2 wojny swiatowej oddal na przechowanie ksiedzu z parafi. Nikt nie wie kim byl ten ksiadz i co sie z nim stalo i czy wogole tak bylo z tym orderem jak to pamieta rodzina. Zostaly tylko zdiecia jako dowod, ze order mial. Chcialabym sie dowiedziec wiecej o moim dziadku, gdzie walczyl, za co order otrzymal? Nie mam tez pojęcia z jakiego okresu/roku pochodzi ta fotografia, może 1920/22.
Dziadek urodził się pod Tarnowem. Cale życie tam mieszkał i tam tez spoczywa.
Gdzie mogę szukać? Jest jakieś archiwum gdzie mogę odszukać informacje o żołnierzach z tamtych lat/wojny? Jak szukać?
Bede wdzięczna za wszelkie informacje, naprowadzenie bo utknęłam już dobra chwile. Dziękuję!

https://www.dropbox.com/s/7d6gt0vsnr1aq ... r.jpg?dl=0
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Wydaje mi się na pierwszy rzut oka, źe to Krzyź Walecznych, przeważnie za wojnę 1920. Proszę zatem przeszukać kartotekę odznaczonych WBH https://wbh.wp.mil.pl/pl/skanywyszukiwa ... wansowana/ Część liter alfabetu jest opracowana w wyszukiwarce obok
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Witaj!
Ja zaczął bym od odnalezienia Aktu Urodzenia, gdy będziesz pewna na 100 % kiedy się urodził to będzie już z "górki" wtedy już będzie mniej gdybania ;)

Marek
Jaguska

Re: prosba o pomoc w rozpoznaniu orderu/odznaczenia

Post autor: Jaguska »

historyk1920 pisze:Witaj!
Ja zaczął bym od odnalezienia Aktu Urodzenia, gdy będziesz pewna na 100 % kiedy się urodził to będzie już z "górki" wtedy już będzie mniej gdybania ;)

Marek
Dziękuję za odpowiedz. Akta mam, wszystkie pozostałe dane już mam skompletowane ale nadal o orderze nic nie wiemy więc niestety nie jest z górki :(
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Wskazałem już w pierwszym poście miejsce przechowywania akt odznaczonych Krzyźem. Niestety nie ma tam danych osobowych, jeśli dana osoba miała popularne nazwisko. A w aktach tylko podstawa przyznania odznaczenia. Chyba, że dana osoba była co najmniej podoficerem zawodowym lub pracownikiem cywilnym wojskowości to ma już akta personalne,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”