Brandt Żółkiewka

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

okoniewska

Brandt Żółkiewka

Post autor: okoniewska »

Dzień dobry,
piszę, bo wyczerpałam pomysły, jak odszukać przodków ze strony dziadka. Umarł kiedy byłam dzieckiem, pamiętam jego opowieści, jednak tylko słuchałam nie zadając pytań...
Pierwsze badania rozpoczęłam dawno, bo już w 2002 roku. Zadanie było utrudnione ze względu na żydowskie pochodzenie i "nieoficjalną" zmianę danych osobowych po wojnie. Ustaliłam prawdziwe imię i nazwisko: Motel Brandt, dotarłam do Pana Chaima Zylberklanga pochodzącego z Żółkiewki, który swoje dzieje opisał w książce "Z Żółkiewki do Izraela". Z moim dziadkiem spotkali się w obozie pracy przymusowej w Uchcie w ZSRR, więc od niego częściowo dowiedziałam się o losach dziadka z tego okresu. Księgi USC z roku, w którym urodził się dziadek zostały zniszczone, więc nie ma aktu urodzenia. Dziadek miał bratanka, który w 1968 roku wyjechał do USA. Chciałam uzyskać jego akt urodzenia z USC, bo znalazłam datę ur. ale nie jest moim bezpośrednim przodkiem, mało tego, nie mogę nawet udowodnić pokrewieństwa.
Dziadek Motel Brandt ur. 23.11.1915 w Żółkiewce
Siostra Rajzla Brandt (wyemigrowała do USA)
Siostra Helena Skrzypek (zd Brandt)
Bratanek Gerszon Brandt vel Stanley Brandt ur. 04.06.1927 r. w Żółkiewce
To wszystkie znane mi fakty, brak mi pomysłu, w jaki jeszcze sposób mogłabym dotrzeć do innych informacji. Będę bardzo wdzięczna za wskazówki.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt 16 maja 2023, 13:52 przez okoniewska, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Księgi USC z roku, w którym urodził się dziadek zostały zniszczone, więc nie ma aktu urodzenia. "
niekoniecznie - mógł być odtworzony albo wręcz spisany później
sprawdź późniejsze
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

okoniewska

Post autor: okoniewska »

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”