GA.PA pamiątki rodzinne, wspomnienia...

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witajcie,

Informuję, że od dziś tj. od 1 kwietnia nastąpiło pełne otwarcie strony poświęconej dzieleniu się z innymi swoimi pamiątkami rodzinnymi i wspomnieniami, swoją wzajemną wyobraźnią, czyli Wirtualna Galeria Narodowa GA.PA - www.narodowa.pl

Pomocy w poszukiwaniach genealogicznych poświęcony jest w GA.PA m.in. cały dział 12. gdzie miejsce to w galerii GA.PA, przy prośbie o pomoc na forum PTG, daje możliwość pokazania skanu rodzinnej fotografii, dokumentu, itp.
Wiem, że istnieją w necie inne strony do tego celu, ale niech ta propozycja będzie małym wkładem galerii GA.PA do pomocy innym tu na naszym forum PTG.

Pozdrawiam i życzę wszystkim słonecznego Przedwiośnia 2022,

Tadeusz
www.narodowa.pl
Ostatnio zmieniony śr 01 cze 2022, 12:17 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Witajcie ponownie,

Przepraszam, zapomniałem uzupełnić w GA.PA wpis o naszym drogim przyjacielu Stasiu Pieniążku (no właśnie Staszek pomagał w tworzeniu i rozwoju galerii GA.PA, wymieniał myśli na jej temat i zaczął przesyłać do niej bardzo ciekawe Eksponaty), oto ten wpis, z naszymi wzajemnie podzielonymi się fotkami z dzieciństwa (mieliśmy po 2 latka!), uzupełniony i o moje wspomnienie o Matce (takiego wpisu chciałby Staszek, zawsze mówił - podawać tylko prawdę i całą prawdę!). Ponieważ w życiu każdego i każdej z nas, pamięć o Matce jest najważniejsza, zapraszam do podzielenia się w galerii GA.PA również takimi wspomnieniami!

Dział w galerii GA.PA, gdzie jesteśmy:

https://narodowa.pl/dzial/fotografie-postacie/

I nasz Eksponat:

https://narodowa.pl/exhibits/wspomnieni ... pieniazek/

Chciałbym przekazać, że to forum jest kapitalnym przykładem dzielenia się pamięcią i wiedzą, bezcenną dla innych. I dzięki tym drogom poszukiwań odkrywamy także wspomnienia i pamiątki, którymi naprawdę warto podzielić się z innymi. Te myśli były zaczątkiem idei i powstania wirtualnej galerii GA.PA.

Tadeusz, z zaproszeniem wszystkich! do podzielenia się swoimi wspomnieniami i pamiątkami, nawet tymi najmniejszymi, ale przecież przekazującymi swoją historię. Te okruchy pamięci są dla nas wszystkich niezwykle wartościowe, warto je uratować przed zapomnieniem:

www.narodowa.pl

P.S. Tylko 3 przykłady jakie "skarby" Staszek odnalazł w czasie swoich genealogicznych poszukiwań i przesłał do GA.PY:

Ksiądz Polski Patriota i 1920 rok – jego wpisy w księgach metrykalnych:
https://narodowa.pl/exhibits/ksiadz-pat ... etrykalne/

Polska “perełka” genealogiczno-historyczna – “Jak się zowią” tak ksiądz wpisał na miejsce nazwiska rodziców w księdze metrykalnej:
https://narodowa.pl/exhibits/jak-sie-zo ... -nazwiska/

“Ku pamięci narodowej i wiecznej potomności” – ciekawostki ze starych ksiąg metrykalnych mazowieckiego Stanisławowa 1687 r.
https://narodowa.pl/exhibits/ciekawostk ... rykalnych/

A przecież każdy ma też swoje ciekawe metrykalia, drzewa rodzinne, czy wspomnienia o przodkach!

GA.PA serdecznie zaprasza.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

GA.PA "Nawet jeśli się okaże, że tam nie ma nikogo"

Witajcie,

To jest pytanie do wszystkich, które trochę boję się zadać, bo Genealogia kojarzy się z bardzo poważnym podejściem do historii o naszych przodkach i smutkiem przeszłości, ale czy tylko ze smutkiem?
Przypomniało mi się, że nasz Staszek miał niezłe poczucie humoru (czy ktoś to pamięta o może podać przykłady?) i jest kilka "wesołych kwiatków" w przesłanych eksponatach do galerii GA.PA, już przykłady wystawiłem na forum kilka dni temu, ale chcę dodać jeden zapomniany, umieszczony w dziale 6 galerii GA.PA:
https://narodowa.pl/dzial/znaczki-stare-druki/page/2/
Zatytułowany "Pamiątka historyczna dla smakoszy – “rodzynek” z ksiąg parafialnych 1850 r. – “Pro Memoria” doklejone przez księdza":
https://narodowa.pl/exhibits/rodzynek-z ... ch-1850-r/
Gdzie cudowny ksiądz szczerze wpisał, oczywiście należy mu bardzo współczuć z powodu biedy (mamy nadzieję chwilowej), no i zostawił nam, ku swojej i naszej pamięci na wieki ten kąsek wesołego uśmiechu łagodnego, dziękujemy Księże Drogi!):

“20go Października 1850: przypada złote Wesele Małżonków …………..,
O Mój Jezu kochany, co ja gościom dam, nie mam nic w domu.”

Dalej jest wpis autorów eksponatu:
“o tempora! o mores!” (z Cycerona)
Z tym genealogicznym pozdrowieniem, często wyrywającym się podczas przeszukiwań starych, archiwalnych dokumentów, pozdrawiamy wszystkich w kraju!
S&A :))
=========

Czy macie inne przykłady Genealogii z uśmiechem łagodnym? Życie nie jest smutne, uśmiechać się trzeba, dziś przede wszystkim.

A może ktoś zna jakieś genealogiczne kawały? A może jakieś wesołe (w tym wypadku chyba niewesołe) złote myśli, np: "Miałem w życiu mnóstwo wolnego czasu, do momentu, kiedy zacząłem zajmować się genealogią"

P.S. Ale, ale, kto to kryje się pod podpisem S&A?? No Staszka to kojarzę, ale A? Aniu, czy to nie ty?

To, z tym wpisem zatroskanego księdza z 1850 roku, z tym "uśmiechem przez łzy", refleksyjnego dnia wszystkim życzę w naszym sytym roku 2022.
Ostatnio zmieniony czw 23 cze 2022, 07:40 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 23 razy.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

Sporo tego jest, stale uzupełniane :)
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... iksy.phtml

Jak jest przodek, to jest tyłek?

Twoja strona wydaje się skrywać różne skarby, ale ja nie umiem się po niej poruszać.
Jest tam jakiś alfabetyczny/chronologiczny skorowidz, katalog, spis treści?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

No to dotknęła mnie demencja! Oczywiście, że jest ten kapitalny wątek założony w 2009 roku przez Anetę. I Staszek też tam posyłał swoje skarby np "Jak się zowią..."

A galeria GA.PA w nowej odsłonie? No cóż, chcę uratować przed zapomnieniem wiele pamiątek rodzinnych, skarbów, które przesyłali darczyńcy od 2002 roku, nie tylko z kraju, bo w starej wersji ta wirtualna galeria to już umarlak. Z genealogii GA.PA ma mieć okruchy, jak chcesz się pośmiać, to mówiliśmy za Staszkiem, że to może być MPO genealogii, oczywiście szanując tych, którzy już przesłali do GA.PY swoje rodzinne drzewa genealogiczne. Ale tam jest napisane, że nawet najmniejsze okruchy pamięci niosą swoją historię.

GA.PA jest nowa, fachowcem od stron nie jestem. Krystyno, mam do Ciebie małą prośbę, coś tak na szybko niekumaty jestem w tym temacie, napisz mi jedno zdanie z przykładem jak ma wyglądać taki alfabetyczny/chronologiczny skorowidz, katalog, spis treści? Na pewno już inni to wymyślili świetnie - masz wielką wiedzę, podaj mi przykład, który jest dla ciebie ok, postaram się coś takiego opracować. Z góry serdeczne dzięki!

Tadeusz
www.narodowa.pl

P.S. Też przypominam ten link do urokliwego wątku Anety:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... iksy.phtml
Ostatnio zmieniony pn 06 cze 2022, 17:12 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Dałeś mi do myślenia.
Nie mam doświadczenia bibliotecznego, ale kiedyś pomagałam w usystematyzowaniu (innych) zbiorów. Może ktoś jeszcze pomyśli, jak to ogarnąć?
Krystyna
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Twój wpis droga Krystyno o trudnościach w poruszaniu się w tej nowej galerii GA.PA jest bezcenny. Ja tylko wiem, że podstawową rzeczą każdej strony www jest komunikacja. Ja "gupi" tych trudności nie widzę, bo dla teraz samotnego admina GA.PY dla mnie wszystko jest jasne! (a to jest zawsze błąd spojrzenia podstawowy).

Tak więc też proszę innych o pomoc. Rzućcie okiem, choć przez chwilę, co poprawić w pomocy w poruszaniu się po galerii? Z góry serdeczne dzięki. Tu na tym forum jest wielu twórców świetnych stron czysto genealogicznych. Tworzyli je "w znoju i trudzie" przez wiele lat, niektórzy nawet chcieli z nich zrezygnować w desperacji istnienia. Przesyłam im wielki szacunek.

GA.PA ma być miejscem dla umieszczania swoich eksponatów pamięci dla tych, którzy na stworzenie takich stron internetowych czasu czy siły nie mają. Ma być, w wybranych miejscach, dla Pięknej Pani Genealogii, takim małym paziem, który ma, z takim małym kajecikiem, biegać za Mądrą i Piękną Panią Genealogią i notować co cenniejsze jej wypowiedzi :)

W związku z powyższym, postanowiłem tego ranka trochę zmienić w GA.PA tytuł działu 9 i zmienić go lekko i frywolnie na "Ślady Pamięci Pani Genealogii, Dokumenty Rodzinne, Inne...". Jak coś nie tak, dajcie znać, zmienimy "Panią Genealogię"?:
https://narodowa.pl/dzial/znaczki-stare-druki/

Tak więc drodzy forumowicze, rzućcie okiem na GA.PA i jako coś nie tak z tą komunikacją - dajcie proszę znać, może jakieś inne pomysły?

Tadeusz
www.narodowa.pl
Ostatnio zmieniony pn 06 cze 2022, 17:14 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 1 raz.
vonklinkoff

Sympatyk

Post autor: vonklinkoff »

Tadku

Jedna uwaga na poczatek. Wyszukiwarka w takim serwisie jest najwazniejsza i musi byc ona dostepna z poziomu kazdej podstrony a nie tylko na stronie glownej.
Maciej
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Drogi Macieju,

Wielkie dzięki za pierwszą uwagę, czuję dotyk fachowca! :)

Galeria GA.PA jest nowa, trochę amatorska i każda taka uwaga jest bezcenna. Dobrze, wprowadzę wyszukiwarkę, tak jak sugerujesz. Tylko nie pogniewaj się za pytanie, bo ja w sprawie stron www to mały kazio. Drogi Macieju, czy wyszukiwarka winna się znaleźć na początku każdego działu, np:
https://narodowa.pl/dzial/znaczki-stare-druki/
czy po kliknięciu na fotkę/tytuł też w każdym eksponacie?, np:
https://narodowa.pl/exhibits/dokumenty- ... rnalskich/

Zabijesz mnie za kolejne pytanie - na początku, czy na końcu strony?

Dzięki za pomoc i twój czas!

Tadeusz
Ostatnio zmieniony wt 14 cze 2022, 05:11 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Pamiątki, okruchy przeszłości, drogocenne znaleziska - do wstępu, nie do menu.

W rozwijanym menu Galeria (alfabetycznie)
Dyplomy
Kartki pocztowe
Książki, nuty
Medale
Metryki
Obligacje
Zdjęcia rodzinne
Znaczki

Na pewno jeszcze jakieś inne.
Jak posegregujesz, to i nazwa się znajdzie. Jeżeli np. medali jest mało, to może być razem "Medale, znaczki"

Zdjęcia rodzinne (robione na pamiątkę, na których stoją, siedzą ludzie a nie każde znalezione w albumie)
Krystyna
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Wielkie dzięki za przemyślenie.

A więc chyba trzeba będzie dodać taki rodzaj alfabetycznego spisu rzeczy?
Siądę nad tym, tylko na dziś, w pierwszej myśli nie wiem, jak połączyć rzecz\pamiątkę rodzinną z wartością, z duchem, którą niesie, bo w zamyśle w GA.PA liczyć mają się przede wszystkim te rodzaje wartości i możliwość uruchamiania zbiorowej wyobraźni.

Dzięki raz jeszcze,

Członek PTG
Kontakt:

Witaj Krystyno, Witajcie inni drodzy przyjaciele Genealogii,

Chyba już czas na moje trochę dłuższe wyjaśnienie o GA.PA - chciałbym dodać dwa cytaty z osobistego wpisu pamięci o dzieciństwie Staszka i moim w GA.PA, którym chciałem podzielić się z innymi. Przepraszam za przydługie zdania i czasami niespójne wypowiedzi, właściwie strumienie myśli. Pozostaję z nadzieją, że te cytaty pomogą trochę lepiej zrozumieć GA.PA, czyli małego pazia WIELKIEJ I MĄDREJ PANI GENEALOGII, który widzi tu na tym forum piękne, wiele lat i ciężką pracą kompletowane Genealogie i Historie Rodzin. On usłużnie prosi PANIĄ GENEALOGIĘ o okruchy pamięci, które też dużo mówią o przodkach, "Bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (to z GA.PA).

https://narodowa.pl/exhibits/wspomnieni ... pieniazek/

"Mój drogi przyjacielu, dzięki za nasze dyskusje i przemyślenia o życiu i niezwykłych wartościach, które niosą pamiątki rodzinne czy wspomnienia, nawet te najmniejsze, te okruchy przeszłości i pamięci o przodkach. One są, w milionach rzeczy, którymi człowiek otacza się od wieków w domach, kolekcjonuje w muzeach, walczy o nie w nieludzkich wojnach, wartością w życiu niezwykłą i przez wielu niedocenianą. Mogą być jak okruchy ze stołu niezwykle cennej Genealogii, które koniecznie trzeba zbierać i chronić przez zapomnieniem."

"Dziękuję też za nasze długie rozmowy o tych zaczynach i dalszego rozwoju galerii GA.PA. Jak szanować i upamiętniać, prócz innych stron w Internecie - a każde forum genealogiczne jest tu świetnym przykładem ogromnego szacunku do przeszłości - istnienia przodków, ich losu i symboli, ich tradycji i zwyczajów, a więc części naszej narodowej tradycji kulturowej. A może przez wspomnienia o ich życiu i dokumentach, innych pamiątkach, które może po nich pozostały? Jak prosić innych o przesyłanie do GA.PA tych wspomnień, czy pamiątek rodzinnych, często wstydliwie chowanych, ale przecież cennych dla innych. Jeśli są to rzeczy w pamięci rodzinnej zachowane, to dzięki GA.PA, zamieniać je w wartości i wzajemne wzruszenia. Zbierać te okruchy pamięci dla dobra wspólnego, dla uruchamiania naszej zbiorowej pamięci i wyobraźni, przemyśleń o przodkach i o nas samych. Jak, w tej zbiorowej pamięci, zdobywać wiedzę o symbolach życia przodków i wpływie ich zwyczajów, genów, na nasze życie współczesne i życie naszych następnych pokoleń. Rzecz cała w dzieleniu się tymi okruchami pamięci z innymi i w grze naszej wzajemnej wyobraźni. Niech GA.PA próbuje, może się uda."

Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Witajcie,
Zostałem przez priv objechany za rzecz jedną - otóż, wymieniając, w moim ostatnim wpisie dwa cytaty próbujące rozjaśnić GA.PA, pominąłem cytat środkowy o bazie teoretycznej. Sądziłem, że jest on nieciekawy i mało znaczący, ale przypomniano mi, że to może być dla wielu interesujące, oto on:

"W powstaniu i rozwoju wirtualnej galerii GA.PA pewne pojęcia winny być lepiej opisane, takie jak tytułowa “Zbiorowa Pamięć i Wyobraźnia”. Spróbuję to podać w kilku zdaniach, choć będzie to bardzo trudne, ponieważ są to dziedziny nauki i naukowe pojęcia stosunkowo młode:
Pamięć zbiorowa, kolektywna (ta ma trochę inne znaczenie niż zbiorowa) – to zespół wyobrażeń i pamięci o przeszłości, życiu przodków, ich czasu, obyczajów, wierzeń, sposobów myślenia i zachowania, ich losu i symboli, które są częścią naszej tradycji kulturowej i narodowej, dziedzictwem przeszłości. Wirtualna galeria GA.PA chciałaby pomagać w zachowaniu przed zapomnieniem rodzinnych “okruchów pamięci”, czasami zbierając takie okruchy, jeśli rzucą coś Szanowne Panie i Szanowni Panowie, poszukujący swoich rodzinnych korzeni, ze stołu Genealogii – tu przekazuję wielki szacunek dla tych wszystkich, którzy poświęcają tak wiele swojego czasu dla poszukiwania historii swoich rodzin. Ich rodzinna historia też jest częścią narodowej zbiorowej pamięci, choć muszą tą pamięcią podzielić się swoimi odkryciami publicznie. Każda z tych osób zasługuje na najwyższy szacunek.
Pamięć zbiorowa bezpośrednio prowadzi do wyobraźni zbiorowej, kolektywnej (ta też ma trochę inne znaczenie niż zbiorowa, obok kolektywnej, jest też częścią jednostki). A więc nauka, w oparciu o takie wspomnienia, pamiątki, symbole, zwyczaje, natchnienia, powiada, że zbiorowa wyobraźnia daje możliwość połączenia przeszłości, teraźniejszości i przyszłości [Ale trzeba tu studzić oczekiwania innych, oczekujących na rodzaj wróżb dla każdego człowieka. Nie chodzi tu o przewidywania losów indywidualnych, ale przewidywania dotyczące mniejszej (włączając w to rodzinę) lub większej grupy społecznej lub narodu wobec różnych zdarzeń - dla przykładu zachowania wobec wybuchu wojny (gotowość pomocy ofiarom wojny), kataklizmów, różnych zdarzeń społecznych lub różnych reakcji społecznych na różne decyzje zmieniającej się władzy]*.

Zwracam uwagę, że to właśnie genealog, poznający dogłębnie rodzinną przeszłość i historię, potrafi w społeczeństwie, w świetle wymienionej Zbiorowej Pamięci i Wyobraźni, najlepiej sięgać do przyszłości, w szeroko pojętym tego słowa znaczeniu.

Dawne motto galerii GA.PA w jej pierwszej wersji z 2002 roku brzmiało: “Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego”. Mamy więc niezwykłą Zbiorową Pamięć i Zbiorową Wyobraźnię. Choć nie są to te same pojęcia, to mogą w grze życia być wspólnikami. Pozwalają one, jak to pochodzi z wymienionej wcześniej teorii, na sięganie w przyszłość - nie jak w rekognicji (jasnowidzenie), ale wynikającej z wiedzy o przeszłości rodzin.
Wirtualna GA.PA jest próbą właśnie tego połączenia. Jak będzie wyglądała GA.PA i świat za ileś tam lat, zaprawdę teraz nie wiem, ale jestem przekonany, że na dziś naszym świętym obowiązkiem jest pilnowanie, aby te okruchy rodzinnej pamięci nie ulatywały w niebyt."

I teraz, drodzy forumowicze, pytanie na dzień dzisiejszy z uśmiechem łagodnym - co jest według Was ważniejsze dla próby sięgnięcia wyobraźnią genealoga w przyszłość - Prekognicja czy ta właśnie Zbiorowa Pamięć i Wyobraźnia ?

*uwaga w nawiasach dodana dnia 9.06.2022 r.

Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Macieju,

Melduję wykonanie zadania, wyszukiwarka galerii dostępna jest z poziomu każdej podstrony, wdzięczny będę za każde następne uwagi, miłego dnia ci życzę,

Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

(autocenzura - post zbędny - zlikwidowano)
Ostatnio zmieniony pt 26 sie 2022, 07:58 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 8 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”