Poszukuję informacji o przodkach w armii austro-węgierskiej

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Piotr_Rzepiennik

Poszukuję informacji o przodkach w armii austro-węgierskiej

Post autor: Piotr_Rzepiennik »

Dzień dobry

Poszukuję jakichkolwiek informacji o swoich przodkach walczących w armii austro-węgierskiej:

Stanisław Habas ur. 4 X 1878 r. w Rzepienniku Suchym - zginął najpewniej 1915/1916, wcześniej przesyłał żonie dosyć regularnie kartki, ostania mówiła o przeprawach przez bagniste tereny Białorusi

Henryk Habas, młodszy brat Stanisława, ur. w Rzepienniku Suchym, w momencie mobilizacji zamieszkały w Ostrószy k. Ciężkowic, kapral w armii austriackiej, zaraz na początku wojny musiał się dostać do niewoli rosyjskiej bo już w 1915 przyszła od niego kartka z zsyłki z okolic Tomska gdzie pracował przy wyrębie lasów

Józef Macior, urodzony w Rzepienniku Suchym, został ranny na froncie gdzie stracił nogę, udało mu się wrócić do Rzepiennika, niestety nie posiadam żadnych dodatkowych szczegółów

Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje i wskazówki,
Pozdrawiam serdecznie
Piotrek
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
kocurek

Sympatyk

Post autor: kocurek »

Józef Macior ur. 1878 Rzepiennik Suchy
pobór 1915 r.
służył w 31 pułku Ladwehry, 2 batralion, 6 kompania
ranny dnia 07.10.1915 r. w walkach o wzgórze nr 269 koło wsi Kolonia Moskowzczyzna na Wołyniu
Uwaga: w VL nr 314 błędnie odnotowany że ranny 13.11.1915 r. (to data wpływy pisma z frontu do Sztabu Gener. w Wiedniu)
Piotr_Rzepiennik

Post autor: Piotr_Rzepiennik »

Dziękuję Krystyna za link! Zacząłem się przekopywać przez wyszukiwarkę ale post Kocurek mi ułatwił sprawę (dziękuję!)
Póki co nie natrafiłem na interesujących mnie Habasów (Stanisława i Henryka) ale jeszcze będę próbował.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”