próbuję pomóc mojemu mężowi w poszukiwaniach genealogicznych i trochę utknęliśmy.
Szukamy pradziadka mojego męża, Feliksa Sobczaka.
Oto, co o nim wiemy: urodził się w 1909 roku, zmarł w 1945 roku w Giżycku, zmarł w tamtejszym szpitalu na tyfus, ale żył ze swoją żoną Czesławą (ur. 1916) z domu Ołdak w Bolestach (gmina Raczki) (Czesława też chorowała, ale wyzdrowiała).
Feliks i Czesława mieli dwoje dzieci: Franciszka i Tadeusza. Wzięli ślub między 1932-1935 rokiem prawdopodobnie w Raczkach (bo stamtąd pochodziła Czesława) i niestety wiemy, że tamtejsze archiwa spłonęły. Nie znamy też niestety dokładnej daty ślubu.
Co wiemy o Feliksie: wiemy, że urodził się w województwie Wielkopolskim w okolicach Gniezna w starym województwie poznańskim. Wiemy też, że w pewnym momencie wyjechał z Czesławą do wielkopolski do swojej rodziny, ale ona chciała wracać z powrotem do Bolest.
Zwróciliśmy się do USC w Giżycku o akt zgonu, ale dostaliśmy odpowiedź, że nie mają takiego aktu. Feliks leży na cmentarzu parafialnym, który teraz jest zamknięty i ludzie już nie są tam chowani. Zwróciliśmy się też do tamtejszej parafii, ale nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi.
Wiemy, że Feliks miał dużo rodzeństwa, rodzina nie pamięta jednak ich imion, co też nie pomaga.
Skorzystaliśmy ze znanego portalu BASIA i znaleźliśmy tam coś pasującego - Felix Sobczak urodzony w 1911 (myślę, że dwa lata pomylone w jedną czy w drugą stronę na nagrobku to jak się przekonałam częsta norma) z rodzicami Andrzejem i Małgorzatą Janiszewską urodzony w Czerniejewie.
Akt 73:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ki=2398252
Według przekazów była to rodzina biedna i wielodzietna.
Co o tym myślicie? Mam przeczucie, że to mogliby być oni, ale jak wszyscy dobrze wiemy, w genealogicznych poszukiwaniach to za mało.