Feliks Sobczak - Giżycko/Bolesty/Gniezno

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Feliks Sobczak - Giżycko/Bolesty/Gniezno

Post autor: hagi26 »

Dzień dobry,

próbuję pomóc mojemu mężowi w poszukiwaniach genealogicznych i trochę utknęliśmy.

Szukamy pradziadka mojego męża, Feliksa Sobczaka.
Oto, co o nim wiemy: urodził się w 1909 roku, zmarł w 1945 roku w Giżycku, zmarł w tamtejszym szpitalu na tyfus, ale żył ze swoją żoną Czesławą (ur. 1916) z domu Ołdak w Bolestach (gmina Raczki) (Czesława też chorowała, ale wyzdrowiała).
Feliks i Czesława mieli dwoje dzieci: Franciszka i Tadeusza. Wzięli ślub między 1932-1935 rokiem prawdopodobnie w Raczkach (bo stamtąd pochodziła Czesława) i niestety wiemy, że tamtejsze archiwa spłonęły. Nie znamy też niestety dokładnej daty ślubu.
Co wiemy o Feliksie: wiemy, że urodził się w województwie Wielkopolskim w okolicach Gniezna w starym województwie poznańskim. Wiemy też, że w pewnym momencie wyjechał z Czesławą do wielkopolski do swojej rodziny, ale ona chciała wracać z powrotem do Bolest.
Zwróciliśmy się do USC w Giżycku o akt zgonu, ale dostaliśmy odpowiedź, że nie mają takiego aktu. Feliks leży na cmentarzu parafialnym, który teraz jest zamknięty i ludzie już nie są tam chowani. Zwróciliśmy się też do tamtejszej parafii, ale nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi.
Wiemy, że Feliks miał dużo rodzeństwa, rodzina nie pamięta jednak ich imion, co też nie pomaga.
Skorzystaliśmy ze znanego portalu BASIA i znaleźliśmy tam coś pasującego - Felix Sobczak urodzony w 1911 (myślę, że dwa lata pomylone w jedną czy w drugą stronę na nagrobku to jak się przekonałam częsta norma) z rodzicami Andrzejem i Małgorzatą Janiszewską urodzony w Czerniejewie.
Akt 73:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ki=2398252

Według przekazów była to rodzina biedna i wielodzietna.
Co o tym myślicie? Mam przeczucie, że to mogliby być oni, ale jak wszyscy dobrze wiemy, w genealogicznych poszukiwaniach to za mało. :)
Pozdrawiam, Kamila
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Feliks Sobczak - Giżycko/Bolesty/Gniezno

Post autor: Krystyna.waw »

hagi26 pisze: Zwróciliśmy się do USC w Giżycku o akt zgonu, ale dostaliśmy odpowiedź, że nie mają takiego aktu. Feliks leży na cmentarzu parafialnym, który teraz jest zamknięty i ludzie już nie są tam chowani. Zwróciliśmy się też do tamtejszej parafii, ale nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi
Poszukaj w okolicy regionalisty miłośnika swoich stron. To niezwykle pomocni ludzie i dysponujący ogromna wiedza i kontaktami.
O kontakt do takiej osoby pytałabym w tamtejszej bibliotece i kole PTTK
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Re: Feliks Sobczak - Giżycko/Bolesty/Gniezno

Dobrze, dziękuję za radę. :)
Pozdrawiam, Kamila
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Najważniejsze wydaje się ustalenie gdzie trafiły księgi cmentarne.
Może w archiwum diecezji coś wiedzą
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Volhynia

Sympatyk

Post autor: Volhynia »

W takich skomplikowanych przypadkach warto wypróbować mniej oczywiste drogi poszukiwania.

W którym roku zmarła Czesława? Czy jest możliwy dostęp do jej koperty dowodowej? W takiej kopercie można czasem znaleźć nawet jeśli nie pełną odpowiedź na swoje pytania, to jakieś drobne informacje, które moga poprowadzić dalej.

Warto byłoby też zrobić test autosomalny (mężowi lub jego ojcu). W wynikach (czyli na listach przypuszczalnego bliższego czy dalszego kuzynostwa) mogą trafić się osoby z poszukiwanej linii, które uprawdopodobnią lub potwierdzą hipotezy odnośnie pochodzenia Feliksa.

Sonia
Awatar użytkownika
hagi26

Sympatyk

Dziękuję bardzo za wszystkie rady! Spróbujemy coś pomyśleć. Od babci męża dowiedzieliśmy się, że brat Feliksa nazywał się Tadeusz i mieszkał w Bartoszycach.
Pozdrawiam, Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”