Nazwisko Buńczuk na Białorusi (Rubieżewicze, Nowogródek)

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

awodwanrazc

Sympatyk

Post autor: awodwanrazc »

Dzień dobry, poszukuję moich przodków od strony ojca matki. Dziadek Mikołaj urodził się w Rubieżewiczach na Białorusi, nigdzie nie mogę znaleźć żadnych metryk z tamtego obszaru. Czy ktoś się orientuje, jak się zabrać za takie poszukiwania?
Gabriela Nitkowska (Morawska)

Poszukuję wszelkich dostępnych informacji na temat nazwisk Buńczuk i Tejs (Teis). Proszę o kontakt, jeśli wiesz cokolwiek.
JSwat

Sympatyk

Post autor: JSwat »

Dzień dobry.
Znalazłem Pani prośbę na radzima.net. Nie wiem ,czy zwróciła Pani uwagę na korespondencję poniżej.
Jest tam informacją ,że Księgi metrykalne z parafii w Rubieżowicach znajdują się w NIAB w Mińsku, ZAGS w Stołpcach i ZAGS w Dzierżyńsku.

Pozdrawiam
Jarosław Swat
awodwanrazc

Sympatyk

Re: Nazwisko Buńczuk na Białorusi (Rubieżewicze, Nowogródek)

Post autor: awodwanrazc »

JSwat pisze:Dzień dobry.
Znalazłem Pani prośbę na radzima.net. Nie wiem ,czy zwróciła Pani uwagę na korespondencję poniżej.
Jest tam informacją ,że Księgi metrykalne z parafii w Rubieżowicach znajdują się w NIAB w Mińsku, ZAGS w Stołpcach i ZAGS w Dzierżyńsku.

Pozdrawiam
Jarosław Swat
Faktycznie, dziękuję za zwrócenie na to uwagi. Pytanie w takim razie brzmi, czy jest jakiś sposób, żeby te akta zdobyć bez wizyty na Białorusi?

Pozdrawiam
Gabriela Nitkowska (Morawska)

Poszukuję wszelkich dostępnych informacji na temat nazwisk Buńczuk i Tejs (Teis). Proszę o kontakt, jeśli wiesz cokolwiek.
JSwat

Sympatyk

Post autor: JSwat »

Proponuję skontaktować się z autorem informacji . Jest do niego adres mailowy. Ja niestety nie mogę pomóc.
Prawdopodobnie na forum były prowadzone wcześniej rozmowy od dostępie do archiwów białoruskich. Może uda się Pani znaleźć potrzebne informacje.

Jarosław Swat
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

Jak te osoby katolicy, potrzebnie pamietac, ze kosciol/parafia w Rubiezewiczach zamkniety w 1866, nowy zbudowany w 1910. Ksiegi w archiwum w Minsku, tez za lata 1910-1943.

Za pojedynczemi metrykami najprosciej zwrocac prosto do archiwum.
https://niab.by/newsite/en/our-services
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”