Koronowo - Wniebowzięcia NMP, metryka chrztu

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

lipinskiz

Koronowo - Wniebowzięcia NMP, metryka chrztu

Post autor: lipinskiz »

T: "parafia Wniebowzięcia NMP Koronowo metryka chrztu"

Dzień dobry
szukam metryki chrztu lub świadectwa urodzenia mojej mamy Elli Ireny Matuszyńskiej, córki Stanisława Matuszyńskiego i Marianny Matuszyńskiej z domu Kur , która urodziła się w Koronowie i była chrzczona w parafii Wniebowzięcia NMP w Koronowie. Dokument ten jest mi potrzeby do zweryfikowania daty urodzenia mojej mamy. Według oficjalnych danych urodziła ona się 11 marca 1925 roku. Jednak według informacji jakie niedawno uzyskałem od starszej osoby z rodziny tak naprawdę mama urodziła się wcześniej to jest między rokiem 1922-1925. Jej mama korzystając z tego, że wszystkie posiadane dokumenty spłonęły w czasie obrony Twierdzy Brzeskiej we wrześniu 1939 r. wyrabiając jej nowe dokumenty w nowym miejscu zamieszkania odmłodziła moją mamę podając nową datę jej urodzenia. Mama już dawno nie żyje i nie mam kogo o to zapytać, a w domu nie mówiło się o tym. Prowadzę badania nad historią rodziny. Napisałem stosowne pismo do parafii ale nie otrzymałem odpowiedzi. Będę wdzięczny za pomoc.
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

Proponuję zwrócić się do USC Koronowo, gdzie posiadają akty stanu cywilnego, w tym urodzeń, z lat 1920-1930 – zgodnie z informacją uzyskaną z urzędu.
Skoro więc Mama urodziła się między 1922 a 1925 rokiem, to akt powinien tam być.

Jeśli chodzi o metryki parafialne, to proponuję zadzwonić do parafii. Z mojego doświadczenia wynika, że większość parafii nie odpowiada na mejle, a co dopiero na listy tradycyjne, na które odpowiadać nie musi.
Pozdrawiam
Theofilos
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

Okazuje się, że w parafii Wniebowzięcia NMP w Koronowie są księgi metrykalne z lat 1920-1930.
Zatem z dwóch źródeł można skorzystać: cywilne i kościelne.
Pozdrawiam
Theofilos
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”