Nazwisko: Świderski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=22379&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Ciszewski_Przemek

Post autor: Ciszewski_Przemek »

Dzień dobry. Mam wśród przodków Świderskich. Przez dwa pokolenia zamieszkali w Warszawie (XIX w), krewni pewnie dłużej. Np. Karol Świderski, młynarz; Jan Świderski,listonosz.
jozefswider

Sympatyk

Nazwisko Świderski

Post autor: jozefswider »

Nazwisko Świderski.Ja jako,że mam nazwisko Świderski postanowiłem napisac kilka słów .
W Polsce mieszka ponad 15500 ludzi noszących to nazwisko . Jak zapewne większość poszukiwaczy rodzinnych korzeni wie ,że samo nazwisko Świderski
nie oznacza pokrewieństwa między nimi . Dawniej oprócz nazwiska o przynależności do rodu dodatkowo świadczył posiadany herb . Można było
mniemać, że osoby posiadające takie samo nazwisko i taki sam herb były spokrewnione .Było więc kilka rodów Świderskich i tak :
Świderscy herbu Pobóg w Ziemi Czerskiej , Świderscy herbu Lubicz w Ziemi Łukowskiej i na Litwie , Świderscy herbu Ciołek w Lubelskim ,
Świderscy herbu Ślepowron w Ziemi Wizkiej oraz na Podhalu . Jednak w tym ostatnim przypadku mimo ,że było to samo nazwisko i herb to jednak
nie były te rody spokrewnione . Świderscy herbu Ślepowron z Ziemi Wizkiej wywodzili się z Drozdowa w Ziemi Ciechanowskiej na Mazowszu ,
zaś Świderscy herbu Ślepowron na Podhalu byli to potomkowie szlachty Tatrzańskiej i Bukowińskiej , potomkowie górali ,którym król
Jan Kazimierz nadał szlachectwo .
Do tych wyżej wymienionych Świderskich należy też dodać potomków Świdrów herbu Prus w Ziemi Krakowskiej i Sandomierskiej ,którzy przyjęli
nazwisko Świderski , a także potomków osób o nazwisku Świderek np. w Wielkopolsce którzy też zmienili nazwisko na Świderski .
Dlatego też aby potwierdzić pokrewieństwo między tymi wszystkimi Świderskimi lub też jego brak należało by wykonać badania Y-DNA .
Jak do tej pory znam trzy wyniki badań Y-DNA Świderskich .Trzy wyniki i każdy inny .Jeden R1a , drugi J2a i trzeci N1c , tak więc nie mieli
wspólnego przodka co najmniej 15000 lat .
Zachęcam wszystkich Świderskich do wykonywania badań Y-DNA .

Pozdrawiam Józek
henryk22

Sympatyk

Nazwisko Świderski

Post autor: henryk22 »

Mnóstwo Świderskich było też w Lubelskiem:
https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=1057
Najczęściej byli to wieśniacy, których nazwisko było zapisywane w różnych wariantach: Świder/Świdruk/Świdrzuk/Świderski. Często nazwisko tej samej osoby zapisywano różnie. Znalazłem 2 takie przypadki wśród swoich przodków, choć mieszkali w sąsiednich wsiach prawdopodobnie nie byli spokrewnieni.

Henryk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”