Rosół/Karamon, Glinik Polski, powiat jasielski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

HadrianIV

Sympatyk

Rosół/Karamon, Glinik Polski, powiat jasielski

Post autor: HadrianIV »

Witam,

Od dłuższego czasu poszukuję rodziny mojego pradziadka Karola Rosóla i jak dotąd bezskutecznie, więc może ktoś tutaj będzie w stanie mi pomóc! :)

Jego ojcem był Jan Rosół, a matką Zofia Karamon. Wiem, że musieli oni mieszkać, przynajmniej w pewnym okresie, w Gliniku Polskim, czyli tam, gdzie przypuszczalnie urodził się mój pradziadek, być może gdzieś w latach 60-tych XIX wieku. Nazwiska Rosół i Karamon pojawiają się często w parafii Łężyny, do której należał Glinik Polski.

Poza tym niewiele wiem.
Nie wiem, kiedy wzięli ślub, ani czy odbył się on w Gliniku Polskim.
Nie wiem też, gdzie i kiedy dokładnie urodził się Karol.
Gdzie i kiedy urodzili się Jan i Zofia, jak również ich rodzice, na razie zupełnie nie wiem.
Parafia Łężyny jest zindeksowana na Genetece, ale nie wydaje się, aby zawarli tam związek małżeński, przynajmniej na podstawie wspomnianego indeksu. Według mojej najlepszej wiedzy, akta parafii Lezyny sprzed 1890 r. nie są dostępne w Internecie.

Przynajmniej dwoje dzieci Jana i Zofii, Franciszek i Marianna, pojawia się w późniejszych aktach małżeństw i/lub urodzeń w parafii Łężyny. Karol jednak tylko raz wystąpił jako świadek.
Marianna Rosól, według aktu ślubu z 1891 roku, urodziła się około 1870 roku w Gliniku Polskim (ale jej narodziny również nie pojawiają się w indeksie parafii Łężyce, czego nie potrafię wyjaśnić). W tym samym akcie jej ojciec Jan Rosól w 1891 r. jest zapisany jako "p.d", czyli "post defunctum", co oznacza, że w 1891 r. już nie żył.
Co do Zofii Rosół z.d Karamon, nie mam wiedzy na temat jej dalszych losów.

Czy jest w ogóle możliwe, abym zagłębił się w ten temat bez akt dostępnych w Internecie lub nawet bez możliwości zwrócenia się o nie, gdyż nie wiem, gdzie dokładnie szukać? A może Jan i Zofia pobrali się i mieszkali gdzieś indziej przez dłuższy czas, a ja po prostu nie wiem, gdzie to może być?

[akt małżeństwa Marianny, lewa strona, drugi wpis: https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 76e9da_max ]

Dziękuję za czas i pomoc,
Hadrian
Micko

Sympatyk

Post autor: Micko »

Witam

Nie wszystkie lata są zaindeksowane w parafii Łężyny jeśli chodzi o małżeństwa. Są przerwy: 1820, 1873, 1885.
Jakaś Marianna Rosół urodziła się w 1896 r. w Gliniku Polskim. To pewnie wnuczka Jana i Zofii Rosołów.
Nie widzę "p.d." w akcie ślubu Marianny, córki Jana i Zofii, ale był jakiś dokument (pewnie zgoda) z sądu z Jasła wydawana.
Pozdrawiam
Michał
HadrianIV

Sympatyk

Post autor: HadrianIV »

Witam,

Dziękuję za odpowiedź!

Marianna Rosół nie wydaje się być bezpośrednią wnuczką Jana i Zofii, ale bardzo prawdopodobne, że jest częścią rodziny, choć nie jestem pewny, w jaki sposób jej ojciec i dziadkowie sa spokrewnieni z moimi przodkami.
Jakkolwiek by nie było, dwoje dzieci Jana i Zofii, a także wnuki, pojawiają się w aktach Łężyny, które są dostępne online, więc musi być jakiś związek z tą parafią.

Jan i Zofia musieli się pobrać około 1858 lub 1859 r. albo wcześniej, ponieważ mój pradziadek urodził się nie później niż w tych latach. Jednak, jak wynika z indeksu, nie miało to miejsca w parafii Łężyny. Z drugiej strony, jedna z ich córek, Marianna, która wyszła za mąż w 1891 roku, jest zapisana jako urodzona około 1870 roku w Gliniku Polskim, co również nie pojawia się w indeksie, więc jestem raczej zdezorientowany. Brakujące lata indeksu nie powinny mieć na to wpływu.

Pozdrawiam,
Hadrian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”