Od dłuższego czasu poszukuję rodziny mojego pradziadka Karola Rosóla i jak dotąd bezskutecznie, więc może ktoś tutaj będzie w stanie mi pomóc!
Jego ojcem był Jan Rosół, a matką Zofia Karamon. Wiem, że musieli oni mieszkać, przynajmniej w pewnym okresie, w Gliniku Polskim, czyli tam, gdzie przypuszczalnie urodził się mój pradziadek, być może gdzieś w latach 60-tych XIX wieku. Nazwiska Rosół i Karamon pojawiają się często w parafii Łężyny, do której należał Glinik Polski.
Poza tym niewiele wiem.
Nie wiem, kiedy wzięli ślub, ani czy odbył się on w Gliniku Polskim.
Nie wiem też, gdzie i kiedy dokładnie urodził się Karol.
Gdzie i kiedy urodzili się Jan i Zofia, jak również ich rodzice, na razie zupełnie nie wiem.
Parafia Łężyny jest zindeksowana na Genetece, ale nie wydaje się, aby zawarli tam związek małżeński, przynajmniej na podstawie wspomnianego indeksu. Według mojej najlepszej wiedzy, akta parafii Lezyny sprzed 1890 r. nie są dostępne w Internecie.
Przynajmniej dwoje dzieci Jana i Zofii, Franciszek i Marianna, pojawia się w późniejszych aktach małżeństw i/lub urodzeń w parafii Łężyny. Karol jednak tylko raz wystąpił jako świadek.
Marianna Rosól, według aktu ślubu z 1891 roku, urodziła się około 1870 roku w Gliniku Polskim (ale jej narodziny również nie pojawiają się w indeksie parafii Łężyce, czego nie potrafię wyjaśnić). W tym samym akcie jej ojciec Jan Rosól w 1891 r. jest zapisany jako "p.d", czyli "post defunctum", co oznacza, że w 1891 r. już nie żył.
Co do Zofii Rosół z.d Karamon, nie mam wiedzy na temat jej dalszych losów.
Czy jest w ogóle możliwe, abym zagłębił się w ten temat bez akt dostępnych w Internecie lub nawet bez możliwości zwrócenia się o nie, gdyż nie wiem, gdzie dokładnie szukać? A może Jan i Zofia pobrali się i mieszkali gdzieś indziej przez dłuższy czas, a ja po prostu nie wiem, gdzie to może być?
[akt małżeństwa Marianny, lewa strona, drugi wpis: https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 76e9da_max ]
Dziękuję za czas i pomoc,
Hadrian