Jędrzejów Piaski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jagula

Sympatyk

Jędrzejów Piaski

Post autor: jagula »

Szanowni Państwo,

Zwracam się do osób, które pochodzą/mieszkają w Jędrzejowie Piaskach.
W toku swoich poszukiwań natrafiłam na informację, że mój krewny budował dom w Jędrzejowie Piaskach w 1934 przy szosie do Pińczowa "naprzeciwko Makoskiego" zapewne dla swoich rodziców Wójcickich. Może ktoś zna lokalizację domu, może ten dom wciąż stoi. Może rodzina Wójcickich wciąż go zamieszkuje.

Za wszelkie informację dziękuję.

Z wyrazami szacunku
Agnieszka Jarczok
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Jędrzejów Piaski

Post autor: Brozek_Oskar »

Nie znam Makowskich ani Wójcickich z Piasków, mimo że jestem z Jędrzejowa. Radzę dodać taki post na Facebooku na Spotted: Jędrzejów lub jakąkolwiek inną grupę jędrzejowską, np. "Strona-Jędrzejów" ma 4500 obserwatorów. Na pewno wiele osób z Piasków, którzy mogliby kojarzyć. :)

Pozdrawiam serdecznie
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
TomekSz1

Sympatyk

Jędrzejów Piaski

Post autor: TomekSz1 »

Cześć.
Czy to chodzi o ten planik:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/15204441 ?
Jeżeli tak to czy już go przeglądałaś?

Ja jestem rodzinnie związany z Piaskami. A pomimo tego, że jestem mieszkańcem Jędrzejowa bardzo ciężko byłoby mi ustalić gdzie przed wojną mieszkali Wójciccy. W archiwum Państwowym w Kielcach jest arcy ciekawa księga meldunkowa z okresu przedwojennego. Jest do niej spis alfabetyczny mieszkańców co ułatwia poszukiwania. Może tam znajdziesz jakąś wskazówkę, np. numer domu, sąsiadów itp.

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
jagula

Sympatyk

Jędrzejów Piaski

Dziekuje za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
jagula

Sympatyk

Jędrzejów Piaski

Otrzymałam skan z archiwum z planem domu. Projekt zakładał budowę domu Stefana Wójcickiego pomiędzy posesją Grabowskiego a posesją Majeckiego przy szosie pińczowskiej.

Dziękuję

Agnieszka Jarczok
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”