Stanisław Oborski-Białoruś?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

obora69

Sympatyk

Post autor: obora69 »

Witam Wszystkich.

Poszukuję informacji o moim pradziadku Stanisławie Oborskimi.
Niestety nie wiem gdzie i kiedy się urodził ani zmarł (lub co się z nim stało).Nic o jego rodzicach.Jedynie wiem, że był mężem Zofii z domu Bołuć.W genetyce nie widnieje ani na FS a i na MH.
Na przestrzeni mięsięcy udało mi się dowiedzieć troszkę o prababci Zofii.
Urodziła się 10 kwietnia 1882 w Wiekańce (Веканцы) na Białorusi, córka Józefa i Ewy Wojciechowicz.Dostalem jej akt chrztu.
Pozycja 18:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1056154.

Zofia Oborska (z domu Bołuć) zmarła 24 marca 1953r w Złocieńcu i tam jest również pochowana.Te informacje dowiedziałem się od parafii w Złocieńcu.Tyle i aż tyle.Jestem w kontakcie z dalszą rodzina mojej prababci ale nikt nic nie wie o pradziadku Stanisławie.

Kiedy i gdzie Zofia i Stanisław zawarli związek małżeński tego również nie byłem w stanie znaleźć ani się dowiedzieć.
Pradziadkowie mieli przynajmniej 3 synów:
*Mieczysława-ur 13 marca 1916 (prawdopodobnie w Lidze) i zm 17 października 1996 w Złocieńcu
*Witolda -ur 17 marca 1921 w Lidze i zm 9 stycznia 1994 w Złocieńcu
*Juliana (mojego dziadka)-ur 30 kwietnia 1923 w Lidze i zm 19 czerwca 1984 w Przemyślu

Przez jakiś czas Zofia i Stanisław mieszkali w Lidze przy ulicy Krzywej 6.

Ponoć była jeszcze siostra Jadwiga ale nie mam tu stuprocentowej pewności.
Rodzinę wypytałem w każdy możliwy sposób o jakiekolwiek informacje czy dokumenty, pamiątki, cokolwiek ale nikt nic nie wie o Stanisławie Oborskim.
Kontaktowałem się również z polskim księdzem w Lidze z prośbą o jakiekolwiek informacje ale od kilku miesięcy nie odpowiada (co jakiś czas się przypominam).

Pozdrawiam serdecznie
Paweł Oborski
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

I cóż Cię Pawle powstrzymuje przed kwerendą w metrykach z Lidy ?
Oborscy tam są - patrz np. 160
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=741862
nie spodziewam się z racji tego co w akcie napisano, że jest ich tam wielu
Do przeszukania Lida i Żyrmuny
przy pewnej dozie szczęścia będzie adnotacja o ślubie.
To co dla mnie jest ciekawsze to ewentualne wcześniejsze związki obojga ?
Ona rodzi pierwsze dziecko w wieku 34 lat ? dziś bym się nie zdziwił ale 100 lat temu to raczej nie było statystyczne :)

Lida
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Żyrmuny
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
obora69

Sympatyk

Powstrzymuje mnie jedynie brak znajomości języka rosyjskiego oraz możliwość późniejszego dokonania wpłaty lub jej problem.
Wielu rzeczy nie wiem i szukałem w miarę swoich możliwości i wiedzy, dlatego tutaj napisałem.
To, że Zofia rodzi "pierwsze" dziecko w wieku 34 lat, również wydaje mi się dziwne ale naprawdę niewiele wiem i udało mi się dowiedzieć na jej temat jak i za równo jej męża Stanisława.
Pisałem i dzwoniłem do wielu osób z rodziny jaki i przypadkowych ludzi, którzy w jakikolwiek sposób mogliby być powiązani.Na Białoruś również pisałem.Efekt jest taki, że zamieściłem tutaj post wiedząc, że są tu ludzie z dużo większą wiedzą i możliwościami.
Nie był to efekt lenistwa

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

znajomość rosyjskiego jest całkowicie zbędna, trzeba tylko wiedzieć jak zapisuje się 4 litery "Обор"
a potem patrzeć czy nazwiska wpisane na marginesie po lewej zaczynają się od tych liter. jak znajdziesz podlinkuj i chętnie sprawdzę (lub ktoś sprawdzi) czy to Oborski (na 99% tak). roboty dużo, ryzyko, że się nie znajdzie jest - decyzja należy do Ciebie - Lida i Żyrmuny (bo w podlinkowanym akcie napisano, że urodził się ów Wincenty w żyrmuńskiej parafii). A oni byli pruscy poddani czyli raczej niewiele osób o tym nazwisku tam mieszkało (bo przyjezdni).
Na forum rodów grodzieńskich dysponują spisami parafian z 1854 (płatne) - może warto dotrzeć i sprawdzić czy nazwisko występuje. jeśli nie to nawet większa szansa, że to poszukiwani.
obora69

Sympatyk

Oczywiście dziękuję za wskazówki.Przejrzę księgi z Lidy i Żyrmur.
Nie będzie łatwo ale coś może się po drodze nauczę.
A tak na marginesie.Czyj to jest akt, co podesłałeś (jak się nie mylę Ur 3 marca 1880r a chrzczony 21 kwietnia?).Czy jest tam coś ciekawego?Kilka liter jestem w stanie rozróżnić ale nie ma szans aby przeczytał cały tekst.
Paweł
Awatar użytkownika
Musial_Michalina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Musial_Michalina »

Ja zachęcam do przejrzenia spisów rewizyjnych z ww parafii (dostępne na Family Search), spis z 1795 roku został sporządzony w języku polskim.

Tutaj zdjęcia nagrobków z cmentarza w Lidzie - może znajdzie Pan kogoś z rodziny:
http://pawet.net/library/history/city_d ... 1%82..html

Brakujące akty dotyczące ślubu Stanisława i narodzin jego dzieci są zapewne w NIAB Grodno, jak ustali Pan parafię ich znalezienie nie powinno stanowić problemu:
http://www.rodygrodzienskie.pl/wp-conte ... arafii.pdf
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

AU - Wincenty Oborski, syn pruskich poddanych Jana (Iwana) i Ludwiki ze Szlejterów małżonków Oborskich urodzony we wsi Owsiadów (wg bazy kami to Owsiadowo) parafii Żyrmuny
obora69

Sympatyk

Dziękuje za wskazówki.Biorę się za sprawdzanie.
Paweł
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Lidę sprawdziłem 1877-81 urodzenia
Żyrmuny 77-79 i 81 urodzenia
niczego nie znalazłem ale przecież mogłem przeoczyć
obora69

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:Lidę sprawdziłem 1877-81 urodzenia
Żyrmuny 77-79 i 81 urodzenia
niczego nie znalazłem ale przecież mogłem przeoczyć
Ja sprawdziłem Żyrmuny rok 1882 i 1888 urodzenia
Krzysztof_Gruszka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysztof_Gruszka »

Witam,zachęcam do prześwietlenia Oborskich ,którzy osiedli w XIX w. w Mielcu,bodajże po upadku powstania styczniowego,oni pochodzili z terenów dzisiejszej Białorusi więc niewykluczone że są blisko spokrewnieni z Pańskimi.
Pozdrawiam Krzysztof
obora69

Sympatyk

Krzysztof_Gruszka pisze:Witam,zachęcam do prześwietlenia Oborskich ,którzy osiedli w XIX w. w Mielcu,bodajże po upadku powstania styczniowego,oni pochodzili z terenów dzisiejszej Białorusi więc niewykluczone że są blisko spokrewnieni z Pańskimi.
Pozdrawiam Krzysztof
Jutro będę pisał do wszystkich Oborskich jakich znajdę na FB

Pozdrawiam serdecznie
Paweł
Krzysztof_Gruszka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysztof_Gruszka »

W Mielcu już Oborscy nie mieszkają natomiast ród ten był znaczący dla miasta do 1945 roku,pozostał po nich duży dworek dziś siedziba muzeum Ziemi Mieleckiej.
Pozdrawiam Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”