Rodzina Sobkowiak i Kokocińska, Filipowicz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

MAN1234

Sympatyk

Post autor: MAN1234 »

Witam wszystkich. Przekopałem się już przez parę(naście) archiwów w poszukiwaniu swoich antenatów i dotarłem już do ściany. Może ktoś będzie miał jeszcze jakieś informacje. Swój ród po mieczu rozpoczynam od Stanisława Sobkowiaka, urodzonego w 1813 roku, w 1835 r. w Parafii Panienka wziął ślub z Antoniną Maciorowską i urodziło im się kilkoro dzieci, m.in. mój prapradziadek Mikołaj Sobkowiak w 1837 r. Mikołaj w 1861 r. wziął ślub z Antoniną Krajewską, a owocem ich związku był chociażby mój pradziadek Piotr Sobkowiak, urodzony 29 czerwca 1876 r. w Szypłowie. W 1898 r. wziął ślub z Anną Dukarską i z tego związku urodził się 1 maja 1917 r. w Jaszkowie mój dziadek Stanisław Sobkowiak. Chodzą słuchy, że pradziadek Piotr mógł mieć jeszcze jedną żonę, ale nie mogę tego potwierdzić. W sumie jedyne co mam to wpis o jego żonie Annie gdy wprowadzili się do Bnina, gdzie jej data urodzenia nie zgadza się z datą Anny, o której wiem. Zakładam, że to może urzędnicza pomyłka, ale fama robi swoje. Jeśli ktoś posiadałby jeszcze jakieś informacje na temat rodu Sobkowiak, będę wdzięczny.

Z drugiej strony, po kądzieli mam babcię Janinę Kokocińską, z domu Filipowicz urodzoną 7 lis 1929 r. w Skrajnia Blizanowska i dziadka Czesława Kokocińskiego urodzonego 22 lip 1927 (nie znam miejscowości). Informacje na temat dziadka niestety się tutaj urywają. Mama babci nazywała się zaś Franciszka Filipowicz (z domu karasińska) i tylko tyle o niej wiem, a jej tata Franciszek Filipowicz ur. 18 wrz 1908 r. w Skrajnia Blizanowska, zmarły 14 lut 1988 r. (w wieku 79) w karsko. Rodzicami Franciszka Filipowicza byli Marcel Filipowicz, ur. 1881 r. i Franciszka Filipowicz (z domu Fengier), ur. 4 lis 1883 r. i zmarła 2 cze 1962 r. (w wieku 78) w Skrajnia Blizanowska. Jeśli ktoś posiada jeszcze jakieś informacje na temat rodzin Kokocińskich i Filipowicz będę zobowiązany.

Mariusz
Ostatnio zmieniony wt 07 cze 2022, 16:13 przez MAN1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Arek_Bereza »

ten akt ślubu z 1835 możesz zamówić w AP Poznań i poznasz zapewne imiona rodziców, których Ci brakuje tu
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 353396_max

Czesław Kokociński (jak pewnie wiesz) zmarł w 1989 i jest pochowany w Gorzowie Wlk. Wystąp do USC o odpis aktu zgonu.

tu akt ślubu Marcela F.
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... beb467_max

w AP Poznań Oddział Koni możesz zamówić skan aktu małżeństwa Franciszka Karasińskiego i Anny - podobno 1902 Brudzew

podpisuj posty przynajmniej imieniem (regulamin) a poza tym fajnie wiedzieć czy piszemy do Michała czy do Mariusza :)
MAN1234

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:ten akt ślubu z 1835 możesz zamówić w AP Poznań i poznasz zapewne imiona rodziców, których Ci brakuje tu
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 353396_max

Czesław Kokociński (jak pewnie wiesz) zmarł w 1989 i jest pochowany w Gorzowie Wlk. Wystąp do USC o odpis aktu zgonu.

tu akt ślubu Marcela F.
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... beb467_max

w AP Poznań Oddział Koni możesz zamówić skan aktu małżeństwa Franciszka Karasińskiego i Anny - podobno 1902 Brudzew

podpisuj posty przynajmniej imieniem (regulamin) a poza tym fajnie wiedzieć czy piszemy do Michała czy do Mariusza :)
Bardzo gorąco dziękuję Arku za pomoc :-) Jesteś niesamowity! Post już podpisałem, słuszna uwaga. Czesław Kokociński, jest pochowany w Karsku, skąd pochodzę, nie w Gorzowie, miałem nawet ten błąd z Gorzowem na swoim drzewie w MyHeritage, ale już go oprawiłem po Twojej wiadomości. W sumie to będzie USC Myślibórz, warto sprawdzić. Akt ślubu Stanisława Sobkowiaka i Antoniny Maciorowskiej czytałem, fascynujący dokument. Myślisz, że mieliby informacje na temat ich rodziców? Dziękuję za akt ślubu Marcela Filipowicza! Nie wiem jak wcześniej na niego nie trafiłem. Bardzo przydatny! Jeszcze raz gorąco dziękuję za pomoc.

Mariusz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Re: Rodzina Sobkowiak i Kokocińska, Filipowicz

cyt: Akt ślubu Stanisława Sobkowiaka i Antoniny Maciorowskiej czytałem, fascynujący dokument. Myślisz, że mieliby informacje na temat ich rodziców?

myślę, że warto spróbować skoro szwa pokazuje to jako osobną pozycję
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol_cur=3
MAN1234

Sympatyk

"szwa pokazuje to jako osobną pozycję" - Hej Arku, przyznam, że jestem głąbem w temacie, bo nie rozumiem ;-) szwa to jak rozumiem "szukaj w archiwach", a co masz na myśli, że "szwa pokazuje to jako osobną pozycję"? Bo ten wpis w księdze ślubów z 1835 r.z Parafii w Panience na temat mojego praprapradziadka Stanisława Sobkowiaka i Antoniny Maciorowskiej przejrzałem w formie skanu i tam niestety brak informacji na temat ich rodziców.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

to co oglądaliśmy to odpis - coś co możesz zobaczyć w SZWA jako pozycja
53/3440/0/4/12 tu
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... polu=18959
ale tamże jest jeszcze pozycja, którą pokazuje szwa (bez skanów) - 53/3440/0/4/18
czyli Księga urodzeń, małżeństw i zgonów 1835-1835
czyli jakaś osobna księga dla tego rocznika jest w archiwum a w szwa opublikowano tylko te odpisy
Nie wiem co tam będzie ale może warto sprawdzić
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Dla Skrajni Blizanowskiej , Brudzewa (kaliskiego) trzeba wertować stronę basia.famula.pl oraz Poznan Project. Tam np. Filipowiczów co niemiara.

Np. ślub Marcela w Blizanowie nr 37/1903 i chrzest Franciszka w Blizanowie 106/1908.

Pozdrawiam
Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”