Nazwisko: Kacprzewski
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=10703&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Nazwisko pochodzi od imienia Kasper. Imię znane w Polsce od XIV wieku, notowane jako Kasper, Kaspar, Gasper, Gaspar, Kasfar. Pochodzenie nie jest pewne, być może wywodzi się z języka perskiego, od kansbar ‘stróż skarbca’.
Mój dziadek, Stanisław ur. 1932 w Ceranowie, syn Franciszka Kacprzewskiego ur. ok 1900 roku tamże. Nic więcej nie wiem o przodkach mojego dziadka, a chciałabym. Z listy stworzonej na podstawie numeru PESEL wiadomo, że osób, które noszą to nazwisko jest ok. 42.
Wszelkie inne informacje mile widziane.
Mój dziadek, Stanisław ur. 1932 w Ceranowie, syn Franciszka Kacprzewskiego ur. ok 1900 roku tamże. Nic więcej nie wiem o przodkach mojego dziadka, a chciałabym. Z listy stworzonej na podstawie numeru PESEL wiadomo, że osób, które noszą to nazwisko jest ok. 42.
Wszelkie inne informacje mile widziane.
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz