Poszukiwane nazwisko Eisenbach

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Sajdak_Jerzy

Poszukiwane nazwisko Eisenbach

Post autor: Sajdak_Jerzy »

Poszukuję wszelkich informacji o Józefie Eisenbachu ur. w 1801 r. w Krakowie (wg Minakowskiego), a zamordowanego w 1846 w okolicy Pleśnej (pow.Tarnów) przez chłopów. Szczególnie poszukuję miejsc narodzin jego dzieci z Leopoldyną zd. Michalczewską. Jego najmłodszy syn Lucjan (pseudonim Ortyński) urodził się w Kiełczynie pow. opatowski w 1836 r. Starsze dzieci to Józef, Wanda i młodsza Jadwiga, nie mam żadnych danych poza tym że nie urodzili się w Pleśnej majątku rodziców.

pozdrawiam
Jerzy Sajdak
Stowarzyszenie Opolscy Genealodzy
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

poszukiwane nazwisko Eisenbach

Post autor: Arek_Bereza »

Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Grób ich potomka jest we Lwowie na Łyczakowskim. Jakąś metrykę w sieci znalazłem z tytułem barona … Tu syn Józefa. https://encyklopediateatru.pl/osoby/794 ... n-ortynski
Sajdak_Jerzy

Post autor: Sajdak_Jerzy »

Dziękuję za wszystkie informacje, większość jest mi znana, niestety dalej nie wiem gdzie rodzili się pozostali. Podobno ojciec Leopoldyny Michalczewskiej miał inne majątki (lub jego bliski krewni) w Królestwie Polskim czyli za Wisłą i tam rodziły się pozostałe dzieci, ale niestety nie nie mam żadnych danych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”