Dopiski na marginesach aktów

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

AdamKolacz

Sympatyk

Post autor: AdamKolacz »

Chciałbym zapytać o naturę i charakter dopisków na marginesach aktów małżeństwa czy urodzin odnośnie późniejszych wydarzeń, np. zgonu.
Jaka reguła nimi rządzi, że czasem one są, a czasem nie.

Przykładowo: moja prababka pochodziła z Podlasia - urodziła się w 1889, brała ślub w Warszawie (gdzie przez długi czas mieszkała) w 1926, a zmarła znów w swojej rodzinnej wsi na Podlasiu w 1962.

I tak: na akcie jej urodzenia nie widnieją żadne dopiski odnośnie ślubu czy zgonu; na akcie małżeństwa z Warszawy widnieje zapisek o jej zgonie z Podlasia.
Jaka zatem informacja kryje się w fakcie istnienia dopisku pod aktem jej małżeństwa?

Adam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

[usunąłem - po podlinkowaniu kopii wpis okazał się bez znaczenia]
Ostatnio zmieniony pt 17 cze 2022, 14:04 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
AdamKolacz

Sympatyk

Pytam, bo w wątku odnośnie kopert dowodowych bardzo miła Pani pracująca w jednym z mazowieckich urzędów napisała (cyt.):

"Podam dla wyjaśnienia przykład: jeśli osoba zmarła np. w Gdańsku, ale ostatni dowód osobisty miała wydawany w Warszawie, to po jej śmierci mimo, że akt zgonu będzie w Gdańsku, ale urząd jest obligatoryjnie zobowiązany powiadomić urząd w Warszawie, że zmarła osoba, która miała w Warszawie wydany dowód osobisty i tu w Warszawie pracownicy wyłączą kopertę dowodową danej osoby i przekażą do Archiwum w Warszawie, dlatego trzeba przed rozpoczęciem poszukiwań kopert dowodów osobistych zrobić rozeznanie w danym urzędzie gdzie przed śmiercią zamieszkiwała osoba, aby dowiedzieć się gdzie był wydany dowód osobisty."

Stąd moje pytanie, czy być może to nie tylko dokładność proboszcza.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

tzn teraz ja powinienem uzasadnić dlaczego pytam? i wtedy odpowiedź dostanę?:)

o kopertach jest wątek, a cytat nie do końca opisuje rzeczywistość, szczególnie warszawską - "urząd w Warszawie" ad koperty to może być mylące:) a "przekażą do Archiwum w Warszawie" pewnie jest:)
AdamKolacz

Sympatyk

A przepraszam, wprowadziłem w błąd. W pierwopisach księgi urodzeń jest dopisek o jej zgonie.

Co nie zmienia faktu, że moje pytanie pozostaje. Czy "przekażą do Archiwum w Warszawie" czy nie, istotne dla mnie jest czy to w Warszawie jest sens szukać koperty. Bo tam na Podlasiu wszystko zmakulowane dawno.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Ostatnio zmieniony pt 17 cze 2022, 14:04 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
AdamKolacz

Sympatyk

Ah, wątek o kopertach (a także paszportach) znam już prawie na pamięć! Jak widzisz wyżej, cytuję go na lewo i prawo :) Trochę sukcesów z kopertami już mam za sobą, ale z tą jedną osobą jest ciężko.

Ani serii ani numeru nie znam. Właściwy urząd gminy mówi, że rejestry mieszkańców interesującej mnie wsi prowadzą dopiero od 1969, a więc 7 lat po śmierci prababki. Kopert nie mają ani oni, ani sąsiedni UG, ani 3 najbliższe oddziały AP. Zostało chyba tylko pisać do archiwum głównego policji, ale im więcej o nim czytam tym mniejszą mam ochotę do nich się zwracać...

Także dziurę w brzuchu mi świdruje ta sprawa, czy mogła sobie robić dowód jeszcze w Warszawie... Zwróciłem się do UM oraz AP na Krzywym Kole o ustalenie numeru jej dowodu, bo w żadnym zachowanym rejestrze mieszkańców jej nie ma.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

nie tylko do lektury polecam, ale do pisania o kopertach w wątku o kopertach
nr dowodu bywa w różnych miejscach. co do nieprowadzenia ewidencji ludności do 1968 to..nie sądzę:)
AdamKolacz

Sympatyk

To informacja z oficjalnego pisma od urzędu, czemu miałbym mu nie wierzyć :)
W sumie dobry pomysł, żeby w wątku o kopertach zadać to pytanie. Z drugiej strony myślałem, że natura mojego pytania jest trochę bardziej ogólna.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Jest/nie jest może
ale nijak ma się do kopert, jest niezwiązany:)

co to jest "urząd w Warszawie"? dlatego nie pisałem "nieprawda" (dowolny urząd mający siedzibę w Warszawie to "urząd w Warszawie") ale pewnej konfuzji
AdamKolacz

Sympatyk

UD Wola (bo na Woli mieszkali) odesłało mnie do AP na Krzywym Kole w celu ustalenia serii i numeru d.o. jako, że nie mają rejestrów z tej okolicy i z tego okresu. Pierwopis aktu jej ślubu jest z parafii św. Jakuba na Ochocie i tam też jest dopisek o jej zgonie już na wschodzie kraju. Nie bardzo rozumiem chyba skąd konfuzja
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Ostatnio zmieniony pt 17 cze 2022, 14:05 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
AdamKolacz

Sympatyk

Wniosek do Milanówka poszedł w grudniu, więc może w sierpniu przy dobrych wiatrach odpowiedzą :D
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Ostatnio zmieniony pt 17 cze 2022, 14:05 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”